Eurosonic Noorderslag: Noordelijke provincies goed vertegenwoordigd

Ook naast Grunnsonic bulkt het van het noordelijk talent op Eurosonic Noorderslag

Tekst: Petra Huijgen ,

Op Eurosonic/Noorderslag zijn artiesten uit alle hoeken van Europa te vinden, maar ook de artiesten uit het Noorden zijn goed vertegenwoordigd. Besteedden we al uitgebreid aandacht aan het noordelijke talent op Grunnsonic, hier een overzichtje van artiesten uit het noorden die op Eurosonic/Noorderslag staan.

Voor Cesqueaux uit Delfzijl was 2012 een geweldig jaar. Hij werd opgepikt door de BBC, draaide in Las Vegas en ook stond een van zijn tracks op 22tracks. Onlangs werd hij opgemerkt door een investeerder in de Verenigde Staten dus het zal niet lang duren tot hij te horen zal zijn in de rest van de wereld.
 
Noisia stond afgelopen april nog op het Amerikaanse Coachella. Deadmau5 bracht hun album uit en Korn, Skrillex en the Prodigy stonden in de rij om met hen samen te werken. In de tussentijd werkten ze ook met Groningers Dope D.O.D., Kraantje Pappie en Posij.
 

Ook voor Posij was 2012 als een achtbaan. Hij werd door Noisia ontdekt, maakte remixen voor Deadmau5 en stond in een stampvolle Melkweg op 5 Days Off. Zijn EP werd op Soundcloud goed beluisterd en zonder debuutalbum belandde hij op Lowlands: hoe snel kan het gaan? Dit debuutalbum komt binnenkort, maar eerst staat hij op Noorderslag. 

Vorig jaar een van de hoogtepunten, dit jaar is Kraantje Pappie weer terug. In de tussentijd heeft hij zijn album Crane uitgebracht wat hem veel lof opleverde. 3voor12 omschreef het als een ‘partyplaat’ met ruimte voor ‘rust en diepgang’ en dit leverde hem nominatie voor een 3voor12 Award op. Hij trad op in alle hoeken van Nederland en veroverde zelfs België.

Indiefolkband Town of Saints stond vorig jaar nog op Grunnsonic, maar staat dit jaar maar liefst vier keer op Eurosonic. Ook hun afgelopen jaar bestond vooral uit veel optredens, ze deden er maar liefst 125 door heel Europa. In september brachten ze de EP The Silent Sea uit

Het Drentse folkduo Tangarine was in september te zien op PlatoPlanet in de Oosterpoort. De broers zijn inmiddels al toe aan hun vijfde album en worden steeds meer opgepikt door de muziekwereld: afgelopen jaar tourden ze door heel Europa. 

traumahelikopter tekende afgelopen jaar een contract bij Excelsior en brachten begin deze maand hun debuutplaat uit. Met hun 'rammelrock' hebben ze inmiddels een beruchte live-reputatie opgebouwd die ze mogen gaan waarmaken op Noorderslag. 
 
Krause rondde in 2012 na drie jaar haar tweede album Tenderfoot af, waarvoor ze samenwerkte met allerlei verschillende producers. Het resultaat is een gevarieerde plaat geworden met invloeden uit de hiphop, elektro en disco. Wat het is geworden zal te horen zijn tijdens Eurosonic. 
 

Singer-songwriter Florian Wolff stond inmiddels al zes keer op Lowlands en tourde afgelopen jaar zelfs even door het Verenigd Koninkrijk. Een andere Groningse singer-songwriter is Inge van Calkar, die vorige maand indruk maakte op WinterWelVaart. Ook Sofie Letitre schrijft kleine liedjes: zij maakte afgelopen jaar een cover van Deadmau5’s I Remember die hij omschreef als ‘bloody amazing’.

De bluespopformatie Elle Alpha won afgelopen jaar de POPgroningen Talent Award waardoor ze zichzelf verzekerden van een optreden op Eurosonic. Afgelopen maand brachten ze in Simplon hun nieuwe single Fighter uit.

De hiphoppers van Dope D.O.D. brachten in oktober hun album uit in de Verenigde Staten. Eerder tourden ze met namen als Limp Bizkit en KoRN en dit jaar verzorgden ze ook een optreden op Lowlands.

De Drentse rappers van RUM&SKUNK eindigden hoog in de finale van de Drentse Popprijs en gaan laten zien op Eurosonic waarom.

De mannen van Audio Adam wonnen de Unique Ambition Challenge waardoor ze een album konden opnemen. Dit album werd goed ontvangen: ‘Vernieuwender dan Kane, catchier dan Moss en smoother dan Go Back To The Zoo. Ze kwamen al terecht bij De Wereld Draait Door, en nu ook op Eurosonic.
 
De band Herrek brengt in februari de debuutplaat uit en heeft zich hiervoor laten inspireren door de mystiek van Indonesië. Optredens worden vaak omschreven als hypnotiserend en sfeervol.
 
Kortom: ook naast Grunnsonic is er op Eurosonic Noorderslag meer dan genoeg noordelijk talent te vinden!