Cortonville Demo Dock: Eisenhower en Model Depose verdedigen samen Groninger eer Cortonville Demo Dock: Eisenhower en Model Depose verdedigen samen Groninger eer

Bevriende bands organiseren gemeenschappelijke bustour voor fans naar de finale in het Patronaat, Haarlem

, Tekst: Ralf Pintzka

Cortonville Demo Dock: Eisenhower en Model Depose verdedigen samen Groninger eer

Bevriende bands organiseren gemeenschappelijke bustour voor fans naar de finale in het Patronaat, Haarlem

Tekst: Ralf Pintzka ,

Op 28 februari vindt in Haarlem de eerste editie van de finale van Cortonville Demo Dock plaats. Het muziekportaal van de voormalige 3voor12 dj Eric Corton nodigt dan vier finalisten uit om hun kunnen in het Patronaat te tonen en kans te maken op een groot prijspakket. De finalisten zijn gekozen op basis van online stemmen. Groningen wordt er gedurende deze contest door twee bands vertegenwoordigd: Eisenhower en Model Depose. Hun tegenstanders zijn de singer-songwriter Andy, die in 2012 de Singer/Songwriter contest in Hoorn heeft gewonnen en de meervoudig bekroonde poprock-formatie FreeStroke.

Tijdens de finale van Cortonville Demo Dock zullen voor het eerst diverse genres op elkaar worden losgelaten. “Tot nu toe was het heel handig om de genres online gescheiden te houden – je had dan makkelijk een winnaar kunnen kiezen van elk genre. Nu wordt dit dan allemaal op een hoop gegooid en dan moet daar een winnaar uitkomen”, aldus Wouter Stek, de bassist van Eisenhower. Anders dan in de voorronde waar bezoekers van de Cortonville-website op demo-opnames van de artiesten hebben gestemd wordt de winnaar van de finale door een jury bepaald. “Dit is absoluut appels en peren met elkaar vergelijken. Het wordt denk ik voor elke band lastig om met zijn genre te laten zien waarom hij ook de prijs moet pakken. Dan is het gewoon afwachten waar precies naar wordt gekeken.”

David Marquart Scholtz, gitarist bij Eisenhower, ziet de wedstrijd in elk geval optimistisch tegemoet: “We zijn er wel klaar voor. We hebben de setlijst druk doorgenomen, een aantal keren doorgespeeld en gekeken hoe je dat alles gevarieerd kan neerzetten.” Elke artiest zal gedurende de contest slechts dertig minuten op podium krijgen. Voor de finalisten betekent dit dat zowel de timing strak moet zijn als ook de performance goed in elkaar moet zitten. Model Depose-gitarist Jobbe Holtes: “Dertig minuten, spot on! Maar volgens mij laten wij er maar twintig seconden over. Laat maar komen!”

Nog spannender wordt de finale zeker omdat de twee Groningse formaties dan ook tegen elkaar moeten strijden. “Voor mij is dit extra leuk”, zegt Scholtz. “De bassist van Model Depose (David Bos, red.) is mijn beste vriend van de middelbare school en we hebben ook samen in een huis gewoond.” Ofschoon beide bands voor de winst gaan is er tussen de musici echter geen sprake van rivaliteit: “Als Model Depose er met de prijs vandoor gaat gun ik ze dat natuurlijk veel meer dan de andere twee bands. Ik vind het gewoon mooi als het een feest van de Groningse overwinning wordt.” De vriendschappelijke relatie tussen Model Depose en Eisenhower spiegelt zich trouwens ook weer in de manier waarop beide bands de fan-support hebben aangepakt. Voor beide kampen werd onder de noemer Grunn Rocks Cortonville gemeenschappelijk een reisbus geregeld, om tijdens de optredens voldoende ondersteuning voor beide bands te kunnen krijgen.

De winnaar van Cortonville Demo Dock maakt naast diverse coachingstrajecten en workshops ook kans op een plaatopname in de Hilversumse Wisseloord studio's en een eigen tourbus die voor een jaar gratis ter beschikking wordt gesteld. Dergelijke prijzen zijn voor de artiesten in ieder geval een carrièreboost die tot een doorbraak zou kunnen leiden. Holtes: “Mensen hebben de laatste weken aangetoond dat ze ons willen helpen bij de trajecten. Wat ons betreft betekent dit natuurlijk gaan, en gaan, en gaan. Ik hoop dat het niet eindigt bij Corton. Daar begint het.”

Op de vraag of 2013 dan ook de doorbraak voor Eisenhower zou kunnen betekenen zegt Scholtz: “2013 is misschien wat vroeg voor de doorbraak want je werkt natuurlijk in de studio en bent bezig met de plaatopname. Ik denk dat 2014 het jaar wordt waar je dan je plaat kan releasen en misschien de grote festivals te pakken krijgt.”

Het wachten op de uitspraak van het juryvonnis op donderdagavond zal dus heel spannend worden, zowel voor het publiek als ook voor de artiesten zelf. Holtes: “Het gaat uiteindelijk een beetje om the magic moment, weet je wel? Dat moet je hebben. Dan win je, of misschien ook wel niet. Maar laat in dat geval maar hopen dat we dan ook zo veel hebben aan de kritiek om goed verder te kunnen gaan.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen