Cross-Linx festival terug in Groningen: doe mee met onze prijsvraag Cross-Linx festival terug in Groningen: doe mee met onze prijsvraag

Patrick Watson, LAMB en The Dodos grote namen tijdens tweede editie in de Oosterpoort

, Tekst: Tsjomme Dijkstra

Cross-Linx festival terug in Groningen: doe mee met onze prijsvraag

Patrick Watson, LAMB en The Dodos grote namen tijdens tweede editie in de Oosterpoort

Tekst: Tsjomme Dijkstra ,

Liefhebbers van alternatieve popmuziek en klassieke muziek zullen elkaar op 4 maart tegenkomen in de Oosterpoort als het Cross-Linx Festival terug is in Groningen. Het festival trekt jaarlijks een paar avonden met een vast muziekprogramma door het land. Dit jaar worden hiervoor vijf avonden in vijf verschillende Nederlandse steden gevuld. Op Cross-Linx worden op innovatieve wijze klassieke muziek en popmuziek met elkaar verbonden.

Het uitgangspunt van Cross-Linx is duidelijk: op een vernieuwende manier muziek ten uitvoer te brengen. Op het festival spelen artiesten die allemaal proberen om grenzen op te zoeken en te verleggen binnen hun muziek. Soms binnen hun genre, maar het kan ook voorkomen dat zij klassieke muziek, alternatieve of avant-garde popmuziek met elkaar proberen te combineren. Daarnaast krijgen de artiesten soms van de organisatie een opdracht mee om iets speciaals te doen met hun optredens.

Patrick Watson verzorgt dit jaar volgens zo'n opdracht een optreden. Zijn optreden zal grotendeels gevuld zijn met nieuwe muziek. Deze muziek is gearrangeerd door de Engelse dirigent en arrangeur Jules Buckley, o.a. bekend van het Metropole Orkest. De muziek van Watson wordt tijdens het optreden afgewisseld met Watsons favoriete klassieke muziek. Hij staat zelf tijdens Cross-linx op het podium met zijn band en met twintig strijkers van Amsterdam Sinfonietta.

De volledige line-up van Cross-Linx bestaat dit jaar uit: Patrick Watson, LAMB, The Dodos, Nils Frahm, Brandt Brauer Frick ft. Om'Mas Keith, Hauschka ft. Samuli Kosminen (van Múm) en Rachel Grimes. Behalve deze artiesten is er een aantal Music Mining acts. De acts maken ook deel uit van een bijzonder onderdeel van het programma. De zogenoemde ‘Music Miners’ zijn mensen die bezoekers naar de acts toe leiden. Deze optredens zijn op allerlei vreemde plaatsen in en nabij het concertgebouw te vinden.

De eerste editie van Cross-Linx was in 2001, in de steden Utrecht en Enschede. Door de jaren heen deden er steeds meer steden aan het festival mee. Onder andere Eels, Tindersticks, The National, Teitur en Zita Swoon hebben al op het muziekevenement gespeeld. Vorig jaar ging Cross-Linx niet door, omdat het niet tijdig lukte om een sterk programma neer te zetten. Dit jaar keert het echter terug in meer steden dan ooit tevoren. Men belooft dus om de draad op een spannende wijze weer op te pakken.

Winactie
Tenslotte is er een wedstrijd uitgeschreven waarbij 2 x 2 vrijkaarten te winnen zijn voor het Cross-Linx Festival. Ook worden er een festival-affiche en 2 cd’s van LAMB (Live at Koko) verloot. Wat moet je doen om daar kans op te maken? Stuur een mailtje naar: prijsvraag@3voor12groningen.nl met daarin je naam, telefoon en e-mailadres. Wie weet kun je ook nog gratis naar het festival!

Deze actie is nu gesloten (sinds 28 februari). De winnaars zijn:
Ralph Heeringa (2x2 vrijkaarten)
Leonie Tiben (2x2 vrijkaarten)
William Maail (affiche)
Saskia Rottinghuis (cd LAMB)
Robert ten Caat (cd LAMB)
 

Cross-Linx Festival Groningen
Maandag 4 maart in De Oosterpoort
Tijdstip 20.00 uur, entree: €32,50.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen