Single Date #1: Solitary Zebra met Forward

“Het is voor ons moeilijk om een vrolijk nummer te maken”

Tekst: Sjoerd Huismans ,

In deel 1 van de gloednieuwe 3voor12 Groningen rubriek ‘Single Date’ staat de gloednieuwe single Forward van de Gronings-Drentse band Solitary Zebra centraal. Een in tekstueel opzicht ongewoon positief nummer voor deze nieuwe band bestaand uit ervaren muzikanten, deels afkomstig van de Drentse local heroes Orange Glow. Stappen voorwaarts zet de band zeker: door het winnen van een prijs mag Solitary Zebra optreden op de komende editie van Eurosonic. Maar het moet allemaal wel leuk blijven. “We hoeven niet in de Ziggo Dome te staan.”

Felix van Ginkel, nu zanger en gitarist van Solitary Zebra, zat samen met Dick Kroes (bas) en Jan Hoogeweg (drums) in de Drentse band Glow. Toen hij en zijn vrouw Willy Bergman naar Haarlem verhuisden werd het door de grote afstand onmogelijk om nog samen muziek te blijven maken. De anderen gingen door onder de naam Orange Glow en die band bereikte de nodige succesjes: onder meer een optreden op Eurosonic 2005. Inmiddels is Orange Glow in die bezetting stukgelopen en zijn Van Ginkel en Bergman in Groningen gaan wonen. Dat bood perspectieven: Kroes, Hoogeweg en van Ginkel besloten een nieuwe band te beginnen. Van Ginkel: “Na dertien jaar had ik ineens weer een band. Ik moest een nieuwe gitaar kopen. En we hadden nog een toetsenist nodig. Ik dacht: hé, mijn vrouw speelt toetsen.” Bergman: “Ze dachten: laten we Yoko er eens bij halen.”

‘It’s all in the mind’
Zodoende praten Van Ginkel en Bergman in de Coffee Company over hun nieuwe single. Voor de deur van het naastgelegen Plato staat een gigantische rij mensen, die allemaal naar Editors in de Oosterpoort willen. De tekst van Forward, de nieuwe single van Solitary Zebra, had zo van de Britse indiegiganten kunnen komen. "I will make a great leap forward / I am gonna push things over / As the world is getting smaller / Today my world is gonna rise", zo begint het eerste couplet van Forward. Een vastberaden tekst, maar van Ginkel vindt het vooral belangrijk dat iedereen er iets mee kan. Hij wijst op Bergman: “Wij schrijven de teksten met zijn tweeën. Ik vind het belangrijk dat ze zo open en multi-interpretabel als mogelijk zijn, dan kan iedereen er zijn eigen verhaal aan linken. Mensen in echtscheiding kunnen er iets mee, mensen zonder werk ook. Alles speelt zich in je hoofd af; het is maar hoe je ertegenaan kijkt. It’s all in the mind.”
 

‘We willen iets raken’
Forward is voor Solitary Zebra een ongewoon positief nummer. De band is in de muziek altijd wel op zoek naar “diepere gevoelens”, zegt Van Ginkel. “We willen iets raken. We houden van de wat poëtischer songwriters: Nick Cave en Tom Waits bijvoorbeeld. Net als die van hen, zijn onze teksten aan de donkere kant.” Bergman: “Dan ben je het kwijt. Het is voor ons moeilijk om een vrolijk nummer te maken, terwijl we helemaal geen moeilijke mensen zijn.” 

Reactie uit Hawaï
Forward is vooral persoonlijk. Zelf hoeft de band niet zo nodig grote stappen voorwaarts te zetten. Van Ginkel: “Ik hoef niet in de Ziggo Dome te staan. Mijn ambities zijn om de band op een leuke manier bij elkaar te houden. Het zou daarnaast leuk zijn als we af en toe in iets grotere zalen kunnen spelen.” Bergman vult aan: “Ik vind het vooral leuk om te merken dat het gewaardeerd wordt. Op Soundcloud kregen we laatst een leuke reactie vanuit Hawaï. Ik stel me dan echt voor dat zo iemand daar in zijn zwembroek onze muziek aan het luisteren is.” Voorlopig blijft Solitary Zebra zijn muziek gratis op internet zetten. “We houden ervan het gratis weg te geven, daar doen we niet moeilijk over. Daarmee bereiken we mensen op een leuke manier.”
 

Eurosonic 2014
Door het winnen van een prijs van Kunst & Cultuur Drenthe heeft de band een plek op Eurosonic 2014 gewonnen. Van Ginkel: “Zeven ‘popprofessoren’, mensen van de grote zalen met goede oren, hebben tien Drentse bands geluisterd en vonden onze vorige single Somewhat Divine het beste.” Tussen twee andere Drentse bands We Fall Slowly (indiecore) en RUM&SKUNK (nederhop) staat Solitary Zebra 17 januari in de Shadrak. Van Ginkel: “Het zou leuk zijn als we contact kunnen leggen met mensen die het interessant vinden en optredens kunnen regelen.” Bergman kijkt ernaar uit eens op te treden buiten het kroegcircuit: “Het zou mooi zijn als mensen onze nummers oprecht leuk vinden, zonder eerst vijf glazen bier erin.” Maar verder wil de band alles vooral zelf in de hand houden. Van Ginkel: “We zijn erg realistisch. Er is zoveel aanbod.” Bergman vult aan: “En we werken ook allemaal gewoon. De combinatie tussen elke dag vroeg opstaan en ’s avonds optreden zou moeilijk worden.” Gelukkig dan maar dat 17 januari op een vrijdag valt. Van Ginkel: “Na Eurosonic kunnen we uitslapen!”