De Maandagenda: Tips van de Redactie

Deze optredens en evenementen mag je niet missen

Tips: redactie 3voor12 groningen Tekst: Saskia Evers ,

Heb je ook zoveel moeite met het in de gaten houden van alle concertagenda's? De redactie van 3voor12 groningen speurt vanaf nu elke maand de lokale agenda's af en vertelt je welke evenementen je absoluut niet mag missen. In december: WinterWelVaart, Jacco Gardner, Wishfulmusic, Mister & Mississippi, en een Groningse avond in Vera met Hans Hanneman, Vikings In Tibet, Shoe Eating Rabbits en The Tightropes.

Jacco Gardner

Jacco Gardner begint langzamerhand een vaste gast te worden in Vera. Dit is zijn vierde optreden in nog geen anderhalf jaar tijd: eerst in de kelderbar, vervolgens in het voorprogramma van Blaudzun en in mei mocht hij als hoofdact het Verapodium betreden. Daarnaast stond de de multi-instrumentalist ook al op Eurosonic Noorderslag. In februari bracht Gardner het album Cabinet of Curiosities uit en won daarmee de 3voor12 Award, de prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen twaalf maanden. De catchy liedjes doen denken aan het psychedelische geluid van de jaren zestig en zorgen voor dromerige, melancholische en barokke pop.

Vera, 11 december. Toegang: €12,00 + maandkaart (€1,50).
Meer informatie.

Wishfulmusic Huiskamerconcert: Swinder en It Doarp

Even genoeg van volgepakte grote zalen? Voor intieme optredens in gezellige, knusse huiskamers kun je bij Wishfulmusic terecht. In deze huiskamers vind je artiesten uit binnen- en buitenland. De organisatie heeft een goede neus voor talent: 3FM Serious Talent Town Of Saints fungeerde eerder als Wishfulmusic-huisband. Ook Tangarine, huisband van De Wereld Draait Door, stond al meerdere keren op het programma. Tijdens het eerstvolgende huiskamerconcert nemen Groningen en Friesland het tegen elkaar op met de poprock van Swinder en de americana/blues/country van It Doarp (voorheen Pilatus Pas). Dat belooft een avond vol Gronings- en Friestalige liedjes in een intieme setting te worden.

Wishfulmusic-huiskamer, 13 december. Reserveren kan via de website.
Toegang: gratis, organisatie gaat met de hoed rond voor een financieel applaus. 
Meer informatie.

Groningse avond in Vera: Hans Hanneman, Vikings In Tibet, Shoe Eating Rabbits en The Tightropes

Hoewel de Vera Kelderbar regelmatig een podium biedt aan lokale bands, is het voor vrijwel elke Groningse band een droom om op het hoofdpodium te mogen staan. Deze droom komt uit voor vier uiteenlopende lokale acts. De avond begint met Hans Hanneman, wiens stem suggereert dat hij een stevige kettingroker met heel wat jaren levenservaring is. De echter nog jonge singer-songwriter produceert mooie country-, blues- en rock-'n-roll-liedjes. De formatie Vikings In Tibet, die net de EP Petrichor uitgebracht heeft, zal de grote zaal vullen met dromerige popsongs. Lang zal je niet in dromenland verblijven: het gezelschap Shoe Eating Rabbits kan meer dan grappige bandnamen en genres bedenken. Met haar vrolijk klinkende 'akoestischfolkbluestrash', zal de band met banjo, accordeon en viool voor een feestje zorgen. De avond wordt afgesloten door de mannen van The Tightropes. Waarschijnlijk gehuld in keurig nette pakken zullen deze heren het publiek overdonderen met blues, funk en rock. 29 november kwam de EP 3D Music uit, die deze avond ongetwijfeld ook aan bod komt.

Vera, 14 december. Toegang: €3,50 + maandkaart (€1,50).
Meer informatie.

Mister & Mississippi

Mister & Missisippi brengt dromerige ambientfolkliedjes. De vier bandleden leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie. In 2012 won het gezelschap de Amsterdamse Popprijs. Daarna volgde een optreden op Bevrijdingsfestival Amsterdam, een tour door Nederland met de Popronde en een radio-optreden bij 3FM. Ook mocht de band openen voor Blaudzun en Patrick Watson. In januari stond Mister & Mississippi op Noorderslag en verscheen het titelloze debuutalbum. Nu staan de bandleden als hoofdact in de Kleine Zaal van de Oosterpoort, waar ze het publiek ongetwijfeld weg zullen laten dromen.

Oosterpoort, 17 december. Toegang: € 13,- (exclusief servicekosten).
Meer informatie.

WinterWelVaart

Dit bijzondere winterfestijn vindt jaarlijks plaats in het laatste weekend voor kerst. In huiskamercafé In Den Wolligen Walvisch en (historische) charterschepen met namen als Voorwaarts Voorwaarts, Nicolaas Mulerius en Willem Jacob zijn diverse optredens met veelal een intiem karakter. In de ruimen van de schepen tref je dit jaar bijvoorbeeld The Black Atlantic, Meindert Talma en Stuart Mavis. Ook kunnen de voetjes nog van de vloer bij postpunkrevivalband Orange Skyline of bij de rockabilly van Daisy & The Jitterbugs. Naast de muzikale programmering, biedt het festival ook theater, film, kunst, verhalen en een knusse kerstmarkt in idyllische setting. Genoeg redenen om als landrot je zeebenen te gaan testen.

Hoge en Lage der Aa, 20-22 december. Toegang: gratis.
Meer informatie.