Deejay Irie: "Ik ben geen copycat"

Het draait om het maken van nieuwe ervaringen

Tekst: Matthijs Sorgdrager Foto's: Jan Westerhof ,

Op de mixtape Sample Chain Found gunt de Groningse turntablist Deejay Irie de luisteraar een kijkje in zijn platenkast. Hij mixt bekende hiphoptracks met de platen waar de producers hun samples en scratches vandaan haalden. Irie draait overal, maar is in Groningen vrij onbekend. Verklaring: hij heeft het allemaal weleens gedaan.

Als turntablist voor theatergroep Ish stond hij al op Broadway, maar in Groningen draait Deejay Irie maar zelden, een keer of vijf per jaar. Waarom zou hij ook? Zijn artiestenbestaan lijkt voornamelijk gericht op vernieuwing. Irie: "Van mijn zestiende tot mijn negentiende zat ik in de hiphopcrew 8 Millimeter. We tourden met Osdorp Posse. Toen had ik heel Nederland al gezien."
 
Hij begon als beatboxer bij de crew: "Toen kregen we beats uit de computer. Ik heb toen even gerapt, maar dat was geen succes." Hij begon met scratchen en kocht twee oude draaitafels, een mixer en wat platen. Irie: "De eerste keer dat ik de ene plaat in de andere liet overgaan, dacht ik: shit, dit is het!"
 
In die periode was Irie helemaal gek van DJ Teknix uit Leeuwarden en hij bezocht al zijn optredens. Irie: "Ik wilde altijd weten welke platen hij draaide en welke trucjes hij gebruikte." Met succes. In 2002 werd Irie uitgeroepen tot beste turntablist van Nederland en in 2005 werd hij in Londen uitgeroepen tot tweede van de wereld.
 
Ondertussen woont Irie gewoon in een appartementje in de wijk Paddepoel met een studio op zolder. Geld verdient hij als artiest bij Ish. Daar mocht hij ook voor het eerst oefenen met zijn nieuwste video-project. Hiermee is hij turntablist en vj in één. Met zijn draaitafels speelt hij naast platen ook video’s af. Als hij de plaat scratcht, beweegt het filmpje mee. Hij heeft het zelf uitgevonden en daar is hij trots op. Irie: "Soms kijk ik ernaar en denk ik: ik ben echt de enige die dit doet. Ik heb dit uitgevonden."

Het project is -net als alles in zijn leven- onderdeel van wat Irie zelf 'een onderzoek naar het vreemde' noemt: "Ik ben een artiest en kom uit een artistiek nest. Je kunt alles doen zoals anderen het doen, maar je kunt ook iets nieuws proberen. Bij turntablism werkt het ook zo. Je kunt een plaat gewoon afspelen maar je kunt er ook mee spelen. Dat probeer ik te doen."
 
Irie voegt toe: "Met mijn videoshow probeer ik dezelfde reactie op te roepen als Grandmaster Flash deed toen hij voor het eerst scratchte. Ik wil mensen iets nieuws laten ervaren. Als je doet wat iedereen doet, kun je het net zo goed niet doen."