Douwe Doorduin: "The Black Cult is echt onze uitlaatklep"

Frontman hekelt Subsonic-cultuur in Groningen

Tekst: Frank Hettinga Foto's: Harold Zijp, Niels Cornelis Meijer ,

Rond de zomeraanvang begon het eindelijk te lopen met The Black Cult. De garagepunkrockband stond in Vera achtereenvolgens in het voorprogramma van Afterpartees, Warm Soda en Bleached. Daarnaast waren de bandleden te gast bij 3FM en op festival Incubate in Tilburg. Frontman Douwe Doorduin (19) vindt dan ook dat er afgelopen jaar flinke sprongen zijn gemaakt. “Daar ben ik wel trots op. We zijn nu druk bezig met nieuw materiaal dat we tijdens Grunnsonic ten gehore willen brengen.”

Met het nieuwe werk zal The Black Cult zeker een ander geluid laten horen volgens Doorduin. “Ter opvulling staat onze setlist nog steeds halfvol met nummers die we eigenlijk niet meer willen spelen. Het wordt steeds meer rechttoe-rechtaan knallen.” Toch krijgen de optredens ook meer dynamiek: “Als je kijkt naar onze shows blijft het energieniveau op eenzelfde hoge verticale lijn. Ik wil wat meer rustperiodes. Zo zijn we bezig met een powerballad, die wordt heel vet.” 

Project X Haren

Vanaf het begin stond in ieder geval vast dat Doorduin garage- en punkinvloeden zou gebruiken. “Ik ben hiervoor een tijdje singer-song-boy geweest, gewoon als Douwe Doorduin, maar ik wilde graag in een band spelen. Ik skate al sinds ik me kan herinneren en de punkmuziek in Tony Hawk Pro Skatergames maakte het alleen maar leuker en leuker.” Op zijn twaalfde begon Doorduin in een bandje covers te spelen van The Ramones, The Circle Jerks en The Dead Boys. “Daar is de liefde begonnen en als je nu de kans hebt om die muziek zelf te maken, dan ga je er ook voor.” 

Doorduin noemt Project X in Haren op 21 september 2012 als het officiële startpunt van de band. “Alles ging daar kapot, dus ik besloot terug te gaan naar Groningen, waarna ik op het plein Jilles Hazenberg (24) tegenkwam. Hij wist dat ik een bandje wilde vormen en stelde voor om als bassist toe te treden.” Doorduin kent drummer Wouter Kalsbeek (20) van school. “Hij is precies de goede drummer voor onze stijl. In het begin was het wel heel erg zoeken hoor, maar ik had al gauw door dat ik de juiste lui te pakken had.” 

Het trio begon in oktober met repeteren, maar pas op 12 december traden ze voor het eerst op, in het skatepark Het Colosseum. Het duurde even voordat The Black Cult zich goed begon te ontwikkelen. Op de talentenfestivals POPgroningen en Rooie Oortjes vloog de band er al in de eerste ronden uit. “Dat was meer dan terecht, maar in verhouding met andere bandjes speelden we echt superkort. Nu zouden we denk ik een redelijke kans maken, maar laat die wedstrijdjes lekker die wedstrijdjes zijn. We zijn bezig met de volgende stap.” 

Fuck Groningen-Noord

Zo stond The Black Cult dus in september op Incubate in Tilburg. Voor de grap kwam Doorduin tijdens het optreden met de one-liner: ‘Wij komen uit Groningen-Zuid, fuck Groningen-Noord!’ Daarmee doelend op traumahelikopter die zichzelf als het noorden van de stad vertegenwoordigen. “Het was een ludiek statement en ik wil geen onderscheid maken tussen Noord en Zuid, hoor. Anders zouden we moeten zeggen: 'Wij komen uit Groningen-Zuid en een beetje uit Noordlaren.' Dat bekt niet zo lekker, toch?”

Hoewel Doorduin het liefst niet vergeleken wil worden met traumahelikopter bestaat er zeker geen haat tussen beide bands. “Nee, trauma (volledige titel van het album is 'traumahelikopter' - red.) is de plaat van het jaar. Sowieso een enorm goede band. Toch zou ik zelf niet die muziek kunnen maken. Zo simplistisch met een half drumstel en twee gitaren zonder bas. Ik houd van wat meer diepte.” Aan een vergelijking ontkomt de band echter niet vanwege dezelfde thuisstad en hetzelfde genre. “Ach, door Vera worden we op de site in eenzelfde hokje geplaatst als traumahelikopter, Fidlar en Ty Segall. Je hoort mij dus niet klagen.”

'Fuck de rest!'

Doorduin noemt Vera de poptempel van Nederland. The Black Cult trad daar op 1 november op als het voorprogramma van Bleached. Het optreden verliep erg goed. “We wisten toen wat we konden verwachten.” Bleached deed Doorduin af en toe een beetje denken aan Blondie en The Donnas. “Beide zijn guilty pleasures voor mij, echt lieve en schattige garagepop. Enorm stereotype Amerikaanse collegerock met chicks. Vrouwen met een gitaar in de handjes en schattige gezichtjes, daar kan ik geen nee tegen zeggen.” 

In het begin omschreef The Black Cult zich als 'de beste band voor lege zalen'. Waarom? "Simpel, we speelden enkel voor lege zalen, een beetje zelfspot is altijd goed.” Statements als 'YOLO' en het e-mailadres ‘bierdrinkennooitmeerwerken@gmail.com’ passen bij de teksten van hun nummers. “Je moet je een beetje afzetten, goede schoppen geven. Dat is superleuk om te doen. Ik bedoel; je bent jong en je wilt wat, fuck de rest!”  

Doorduin heeft het nummer Drugs geschreven vanwege de Subsonic-cultuur in Groningen. “Ik heb echt een schijthekel aan dance en techno die een heel groot deel van Vera kapot maken.” Doorduin betreurt het dalende aantal bandjes in Groningen. “Vijf jaar geleden beschikte de stad over driedubbel zoveel bandjes en nu hebben we een overschot aan DJ’s. Maar Drugs gaat vooral over mensen die per se een pilletje lopen te poppen voor ze de stad in gaan. Dat vind ik kut, dan kom je vrienden tegen met ongelofelijk grote pupillen en denk je: 'Ja, drugs …'” 

Uitlaatklep

The Black Cult is een uitlaatklep voor de bandleden. “Dat moet het zijn en niet anders.” Over wie laten ze zich nog meer uit dan? Ouders en politiek? “Nee, ouders zijn schatjes! Jilles en ik schrijven samen de teksten en Jilles is een politieke nerd, dus er wordt inderdaad hard tegen politiek aangeschopt. Maar we houden het op makkelijke teksten, het moet wel punk blijven. Als de band anders in elkaar zou steken, zou ik er meteen mee stoppen.” 

In de toekomst ziet Doorduin The Black Cult graag in Area51 en Tivoli spelen. “Mijn favoriete festival in Nederland is Best Kept Secret.” Bovendien is toeren door Amerika een grote wens van Doorduin. “Het festival South by Southwest in Austin, Texas lijkt me echt te gek. Maar dat is nu natuurlijk nog niet realistisch. In 2014 hopen we in ieder geval een plaat uit te brengen en iets te bereiken in Nederland. Het moet ons jaar worden, maar als dat niet lukt, doen we het in 2015 gewoon netjes over.”