Noorderzon 2013: Tips van de Redactie

De aanraders in het muziekprogramma

Tekst: Daan van Boxtel, Tsjomme Dijkstra, Saskia Evers, Jos├ęphine Kurvers, Petra Huijgen en Jan Westerhof ,

Welke bands zijn tijdens Noorderzon dit jaar echt de moeite waard? De redactie selecteerde naast het beste van eigen bodem enkele buitenlandse bands en muzikanten die gezien hun reputatie bijna zeker indruk zullen gaan maken. Of het nou met een portie rock, met bluesmuziek of indiepop, of iets anders is. Ontdek wat je de komende weken echt niet mag missen.

Lord Huron
Wie tijdens de afgelopen edities van Noorderzon van Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes en Of Monsters And Men genoten heeft, doet er goed aan dit jaar het optreden van Lord Huron bij te wonen. In het voorjaar van 2010 startte Ben Schneider Lord Huron als soloproject. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een vijftallig gezelschap dat twee EP's en het album Lonesome Dreams op zijn naam heeft staan. De sfeervolle indiefolkliedjes van dit album zullen je in de sprookjesachtige Noorderzonsfeer dan ook weg laten dromen. Naar een land vol uitgestrekte eenzame vlaktes, cowboy-avonturen en kampvuurverhalen.

Het Dok - Donderdag 15 augustus - 22:30

Bosnian Rainbows is het nieuwste project van Omar Rodríguez-López, die ook wel bekend is als de gitarist van At The Drive-In en The Mars Volta. Ook Deantori Parks van The Mars Volta is van de partij. Bosnian Rainbows brengt een mix van punk, experimentele rock en een vleugje electronica, door het combineren van drums, psychedelische synthesizers en geanimeerde zang. Een dikke maand geleden verscheen het eerste album van de band, ook Bosnian Rainbows genaamd. Wil je de nummers hiervan live horen? Kom dan zeker even kijken naar deze veelbelovende band op Noorderzon!

Jupiler Music Stage - Vrijdag 16 augustus - 22:30

Heartless Bastards
Garage/indie-rock van het noorden van Amerika (Dayton, Ohio), daar trakteert Heartless Bastards het Noorderplantsoen-publiek op de eerste zaterdagavond op. De laatste plaat - Arrow - van de groep mag dan in de grote stad Austin in Texas zijn opgenomen, de muziek van het viertal is meer kenmerkend voor het platteland. Afwisselend brengt zij rammelende gitaarmuziek en liedjes waarin mooie melodielijnen wat meer de aandacht trekken. In de wat kalmere nummers is de rol voor zangeres Erika Wennerstrom het grootst. Wennerstrom beroert in de liedjes thema’s als heimwee en eenzaamheid, terwijl ze refereert aan tal van mooie aspecten die voor haar symbool staan voor het Amerikaanse land.

Het Dok – Zaterdag 17 augustus – 22:30

Daughter is een project van sing and songwriter Elena Tonra uit Londen en wordt gevormd door gitarist Igor Haefeli, drummer Remi Aguilella en Elena Tonra. Zij brengt prachtige intieme liedjes ter gehore. Haar bijzondere zang dwingt je om te blijven luisteren. Dit in samenspel met het dynamische geluid van gitarist Igor Haefeli en drummer Remi Aguilella maakt Daughter één van de ontdekkingen van 2013. Hun muziekstijl wordt omschreven als indie folk. Gelukkig laten ze zich zelf niet zo makkelijk in een hokje plaatsen, geniet vooral. Niet voor niets zijn hun optredens in een mum van tijd uitverkocht.

Spiegeltent - Zondag 18 augustus - 20:30

Brendan Benson
Afgelopen jaar ging zijn concert niet door op Noorderzon, maar nu staat hij er dan toch. Multi-instrumentalist Brendan Benson is een ervaren muzikant. Begonnen als soloartiest richtte hij in 2006 met niemand minder dan Jack White The Raconteurs op. Daarmee kreeg hij internationale bekendheid en scoorde de Amerikaan een aantal hits. Enkele jaren later besloot hij zich weer op zijn solocarrière te storten met als resultaat zijn vijfde studioalbum What Kind Of World dat vorig jaar uitkwam. Hij laat een emotionelere kant van zichzelf zien in deze bijna klassieke popliedjes.

Spiegeltent - Maandag 19 augustus - 21:15

Pokey LaFarge
Pokey LaFarge uit Illinois komt niet voor het eerst naar Groningen. Hij heeft met zijn band al een aantal keer in de Oosterpoort gespeeld. Maar deze keer zal hij het publiek van het Noorderplantsoen meenemen in zijn reis door de tijd. Terug naar de roaring twenties, de periode waarin de oorsprong gevonden kan worden van vele muzieksoorten: jazz, ragtime, blues en swing. LaFarge en consorten staan voor een vrolijk, opzwepend optreden. Hun trillende stemmetjes, plompende basloopjes en snelle mondharmonicaspel zullen waarschijnlijk tot laat in de nacht in en rondom het park te horen zijn. Voor wie van de muziek van Mumford & Sons of C.W. Stoneking houdt.

Het Dok – Woensdag 21 augustus – 22:30

Deep Sea Arcade stond eerder dit jaar op het 3voor12 podium op het Metropolis festival in Rotterdam, en komt na Lowlands richting Groningen. Drukke tijden voor de vijfkoppige indierockband uit Sydney, Australië. Ze worden vaak vergeleken met hun landgenoten van Tame Impala en dat is begrijpelijk: het psychedelische jaren zeventig geluid is ook in deze band terug te vinden. Deep Sea Arcade’s debuutalbum Outlands verscheen vorig jaar in thuisland Australië en werd goed ontvangen. Inmiddels is de single Girls ook in Nederland voorzichtig opgepakt door 3FM. Een band waar we nog het een en ander van kunnen verwachten. 

Het Dok - Donderdag 22 augustus - 22:30

La Chiva Gantiva begon in Brussel voor een stel Colombiaanse vrienden als een potje jammen om de heimwee naar hun vaderland weg te spelen. Gedreven door de wens om traditionele Colombiaanse ritmes, zoals de champeta, de chirimia en de mapale te doen herleven werd het een serieus project. De muzikanten bleven echter niet alleen bij de eigen Colombiaanse roots steken. Het gebruik van Caribische instrumenten, maar ook de basgitaar, clarinet en saxofoon zorgde voor een uniek bombastisch geluid. La Chiva Gantiva is een grote mix van latin, jazz, afrobeat, funk en rock. En met Pelao en Apretao heeft de zevenkoppige band twee aanstekelijke nummers in de gelederen. Frontman Rafael Espinel zingt deze nummers afwisselend in het Spaans en Frans, maar soms ook in een aparte zelfbedachte mengelmoes van beide talen. Het zijn de ideale ingrediënten voor een hopelijk zwoele zomeravond aan het Dok in het Noorderplantsoen.

Het Dok - zaterdag 24 augustus 22:30

Puggy
Het internationale gezelschap Puggy maakt hele fijne akoestische en elektronische indie poprocksongs. Eerder stonden ze al in het voorprogramma van grote jongens als Smashing Pumpkins, Incubus en Deep Purple. Deze zomer mochten de heren spelen op Pinkpop. Als basis hebben de Engelsman, Fransman en Zweed de Belgische hoofdstad Brussel, daar hebben ze elkaar ontmoet. In hun 'thuisland' hadden ze een bescheiden hitje met When You Know en in april kwam het derde studioalbum To Win The World uit. Op Noorderzon mogen ze zich aan het Groninger publiek bewijzen.

Het Dok - Zondag 25 augustus - 21:00

Voor het gehele programma van Noorderzon 2013, zie www.noorderzon.nl/programma.