Noorderzon: de muzikale aanraders van eigen bodem

Een greep uit het grote aantal Groninger bands

Tekst: Daan van Boxtel ,

Het Noorderplantsoen en de Groninger binnenstad zijn binnenkort het decor voor het jaarlijkse festival Noorderzon. Voor de 23e editie heeft de organisatie opnieuw een blik getalenteerde artiesten opengetrokken. Bezoekers hebben van donderdag 15 tot en met zondag 25 augustus de keuze uit onder meer: dans, film, theater, wetenschap, lezingen en muzikale optredens. De volgende lokale muziekacts mag je zeker niet overslaan.

Dame Flux
Irene Wiersma produceerde samen met drummer en producer Corneel Canters het album Champagne dit jaar. Op Noorderzon zal ze deze liedjes voor het eerst in een intieme setting spelen. De pakkende melodieën en opvallende Nederlandstalige teksten typeren haar muziek. In opmaat naar GrunnSonic eerder dit jaar zei zij: "Dame Flux brengt originele teksten, visueel spektakel, humor en uiteraard ook een vette sound." Het publiek kan haar meerdere keren aanschouwen tijdens het festival.
Leliesingel - Donderdag 15 tot en met maandag 19 augustus, tijden staan vermeld op de website

Hans van Lier & the Sidekicks
'Blues and more than blues', zo luidt de omschrijving van Hans van Lier & the Sidekicks. In de blues vindt deze band dan ook zijn oorsprong. De ervaren bandleden zijn hiermee opgegroeid, maar tegenwoordig reikt hun muziek verder dan dat. Invloeden uit de jazz, pop en rock zijn terug te horen in hun muziek, soms aangevuld met een interpretatie van een blues-klassieker. De heren zijn live erg sterk en het is dan ook een buitenkansje om hen gratis op Noorderzon te kunnen zien.
De Werf - Dinsdag 20 augustus 20:00

The Tightropes
Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Scott McKeon zijn grote inspiratiebronnen voor de drie mannen die samen The Tightropes vormen. Zij brengen rocksongs met een vleugje funk en blues. In 2012 wonnen ze zowel het Rode Oortjes Festival als de publieksprijs van de Popprijs van Drenthe. Ook zijn ze twee keer te gast geweest bij 3FM. De single Babies is goed ontvangen in het muziekwereldje. Het liedje Movement dat in april is uitgebracht heeft eveneens die heerlijke combinatie van bluesrock en funk in zich. De heren zijn gratis te bewonderen tijdens Noorderzon.
De Werf - Zaterdag 17 augustus 20:00

Tribute to Rico
Een negenkoppige band waarbij de voetjes van de vloer moeten. Tribute to Rico wil een ode brengen aan de legendarische ska- en reggaetrombonist Rico Rodriguez. Bijzonder is dat deze band niet heel vaak optreedt. Gelukkig wel op Noorderzon en je kunt hier ook nog gratis heen.
De Werf - Vrijdag 16 augustus 20:00

Inge van Calkar
Ze stond dit jaar in de halve finale van de POPgroningen Talent Award en trad al eens op bij De Wereld Draait Door. Inge van Calkar maakt met haar band akoestische pop-folk. De liedjes zijn vaak melancholisch, pakkend en energiek. Ze laat zich beïnvloeden door Sia, Heather Nova, Feist, the Beatles, Nick Drake en Radiohead, vertelt ze op haar website. In het najaar van 2013 komt haar debutalbum uit. Op Noorderzon zal ze misschien al het een en ander prijsgeven van deze plaat. Haar optreden is bovendien gratis te bekijken dus daar kan je niet omheen.
De Werf - Zondag 18 augustus 16:00

Big Ear
'Ontaard, ontworteld en experimenteel'. Big Ear is een zeskoppige formatie, ontstaan rondom zanger van Planet Orange Dikkie Visser. Hierbij vormt dubbel slagwerk de basis van de muziek. Zet daar gitaar, rhodes, bas en blazers bij en je hebt een bont gezelschap voor je. De band experimenteert er lustig op los en haalt verscheidene invloeden uit de wereld- en popmuziek: fanfare, roots, alternatief en etno. De toegang kost je geen geld. Komt dat horen!
De Werf - Maandag 19 augustus 20:00

Het internationale kunstenfestival Noorderzon vindt plaats van donderdag 15 tot en met zondag 25 augustus 2013 in het Noorderplantsoen én op verschillende locaties in de Groninger binnenstad. Kaarten kunnen zowel online als ter plekke worden gekocht. Voor meer informatie omtrent prijzen, locaties en tijden verwijzen we naar de website van Noorderzon.