Elle Alpha maakt zich klaar voor SENA Performers POPnl Awards

"Ik had wel zoiets van... maak je borst maar nat."

Tekst: Saskia Evers ,

In april 2012 won Gronings trots Elle Alpha de POPgroningen Talent Award. Voor de landelijke SENA Performers POPnl Awards reist de band 31 augustus met een bus vol fans af naar de Melkweg in Amsterdam. Tijdens deze avond zal Elle Alpha tegen twaalf bands uit de overige provincies en Amsterdam moeten strijden. Op basis van deze optredens zullen programmeurs uit heel Nederland één of meer bands boeken. De band met de meeste boekingen wint niet alleen de SENA Performers POPnl Award 2013, maar ook een tour, tourpromotie en € 2500,- uit het SENA Muziekproductiefonds. Hoog tijd om frontvrouw Ella Stoffers te vragen hoe het met de voorbereidingen staat.

Vooral heel hard werken

Na het winnen van de POPgroningen Talent Award 2012 heeft Elle Alpha er een jaar hard werken op zitten. Terwijl de band tijdens het juryberaad van de editie in 2013 optrad, waarschuwde Stoffers de nieuwe winnaars (Orange Skyline, bleek later) hier ook voor: "Ik had wel zoiets van... maak je borst maar nat. Je weet niet wat je te wachten staat." Elle Alpha heeft het afgelopen jaar onder andere coachingslessen gehad van Geert van der Velde (The Black Atlantic) en tevens hard gewerkt aan een single en videoclip.

Een aantal zaken zijn anders gelopen dan de zangeres had verwacht, maar Stoffers staat daar ondanks de tegenslagen wel postief tegenover: "Aan de ene kant heeft het ons wel letterlijk een schop onder de kont gegeven om het echt goed aan te gaan pakken, hard te gaan werken en er gewoon heel veel energie in te steken. We hebben vooral heel veel zelf gedaan." Onder andere de financiering van de opnames van de videoclip en single Fighter liepen anders dan gehoopt. Nu heeft de band er, via crowdfunding en netwerken, op eigen kracht voor gezorgd dat beide er alsnog zijn gekomen.

Achteraf ziet Ella daar de voordelen ook wel van in: "Het is sowieso goed om dingen zelf te doen. Daar leer je alleen maar van en je wordt er ook sterker van. Vooral het besef dat het gewoon heel hard knokken is om te komen waar je wilt komen. Je moet zelf de schouders eronder zetten. Een heel goed plan maken vooral. Wat wil je bereiken? Wanneer wil je dat bereiken? Welke doelen stel je? Welke tussendoelen stel je? Welke mensen heb je nodig? Welke contacten moet je eens leggen? Op die manier heel gestructureerd aan de slag gaan. Dat is best lastig, want er komt ontzettend veel bij kijken. We zijn, van alle tijd die we met Elle Alpha bezig zijn, misschien vijftien procent muziek aan het maken. De rest is allemaal zakelijk georganiseer eromheen. Het is wel de realiteit ook. Daar klaag ik verder ook niet over. Het is gewoon hard werken om er te komen. Het is denk ik ook de enige manier. Anders zou iedereen wel op het hoogste niveau spelen."

Stoppen is geen optie

Ondanks het harde werken, heeft de van oorsprong Limburgse nooit aan stoppen gedacht. De ambitie om echt ver met haar muziek te komen, zit dusdanig diepgeworteld dat stoppen geen optie is. Wel heeft Stoffers momenten gehad waarop ze zich afvroeg hoe de band er ooit uit ging komen. "Vorig jaar hebben we een periode gehad waarin we de single gingen opnemen. Toen hebben we een paar weken achter elkaar, drie dagen per week, constant in de oefenruimte gezeten om de track zo goed mogelijk in te studeren. Dan zit je elkaar de hele tijd heel dicht op de huid. Op een gegeven moment word je ook wel een beetje zat van elkaar en ontstaan er discussies of ruzies. Er zijn zeker wel momenten dat ik dacht: 'Jongens, dit gaat op dit moment zo moeizaam.' Dan zie je het even niet meer zitten. Maar ik weet ook dat we er altijd ook wel weer overheen komen."

Hoogtepunten: single release en 3FM

Het harde werken werpt gelukkig ook zijn vruchten af, waardoor er tevens veel mooie herinneringen zijn. Een voorbeeld dat meteen bij de frontvrouw opkomt, is de single-release in Simplon afgelopen december. Door het gejuich en de reacties voelde Stoffers dat het publiek ècht voor Elle Alpha kwam. Ze vertelt: "De reactie van het publiek was zó enthousiast, veel meer dan bij een gewoon optreden. Bij ieder woord dat ik zei, werd er gejuicht als het ware. Het was echt een warm bad. Bij de meeste shows moet je mensen eerst nog overtuigen. Hier kenden de meeste mensen onze muziek al en ze waren al warmgedraaid in ons voorprogramma. Tegen de tijd dat wij het podium opkwamen, was het gewoon één groot feest."

Een ander hoogtepunt voor de Groningse band was het bezoek aan de 3FM-studio. De organisatie van de SENA Performers POPnl Awards heeft geregeld dat, in aanloop naar de awards, elke regionale finalist een bezoek mag brengen aan de show van Barend en Wijnand. Ondanks dat Ella Alpha wel vaker op bezoek is geweest bij lokale radiostations, was dit optreden bij de (volgens Stoffers misschien wel belangrijkste) landelijke muziekzender toch wel extra speciaal. "Het is toch wel heel tof dat we dit mogen meemaken. Niet ieder bandje krijgt die kans, dus dat kan je toch maar weer doorstrepen op je lijstje." 

De Melkweg

Natuurlijk verheugt Stoffers zich ook enorm op het Melkweg-avontuur. Ondanks dat de frontvrouw al vaker in Amsterdam heeft opgetreden en zelf regelmatig concerten in de Melkweg heeft bezocht, voelt het toch bijzonder om juist hier te spelen: "De Melkweg is gewoon echt een megavette zaal." De bandleden hoeven niet bang te zijn dat Elle Alpha het in het Amsterdamse poppodium zonder support moet stellen. Er reist een bus vol fans, pers, fotografen en cameramannen mee naar de hoofdstad.

Om zich zonder de heisa van de bus geconcentreerd te kunnen voorbereiden, gaat het gezelschap met eigen vervoer naar Amsterdam. Op de terugreis hoopt Ella echter wel plek te nemen in de bus: "Dat wordt volgens mij één groot feest. Dan heb je de spanning gehad en dan is het gewoon leuk om het daar met zijn allen te vieren. Zelfs in het ergste geval: al zouden we aan het eind van de avond maar heel weinig boekingen binnen krijgen, dan is het nog leuk om daar samen te zijn met iedereen die er speciaal voor jou naartoe is gegaan."

Voorbereidingen

Inmiddels is de band volledig voorbereid op de Melkweg. Het lastigste was het samenstellen van de setlist. Dat de set slechts twintig minuten mag duren, maakte het volgens de zangeres extra lastig om een goed kloppende set samen te stellen. "Je wilt eigenlijk alles erin hebben. Je wilt knallen, maar je wilt ook laten zien dat je mooi subtiel kunt spelen. Ik wil het liefst ook een rustig nummer hebben, waarbij ik niet op maximaal volume zit, maar ook mijn stem rustig kan gebruiken. Wat meer kan laten doorklinken. Je wilt gewoon een goede show neerzetten waarbij alles klopt." Volgens Stoffers is de volgorde van de setlist bepalen ook een kunst op zich. "Je moet dat wel in een goede volgorde neerzetten en dat moet vloeiend in elkaar overgaan. Dat is in een korte set extra moeilijk. Maar we hebben de set inmiddels compleet ingewerkt. Ik denk dat het erg goed wordt zo."

Of Elle Alpha met deze weloverwogen setlist veel of weinig boekingen binnenhaalt, hangt natuurlijk mede van de concurrentie af. De zangeres heeft enkele finalisten opgezocht en via filmpjes gekeken hoe het andere bands in de 3FM studio is vergaan. Er springt nog geen band uit, maar Stoffers onderschat de concurrentie ook niet: "Het zullen ongetwijfeld goede bands zijn. Ze zijn degene die in hun provincies gewonnen hebben. Dan verwacht ik wel enige kwaliteit." Verder wil ze zich niet teveel met de concurrentie bezighouden. "Ik wil me vooral focussen op onszelf en onze performance. Dát heb je zelf in de hand."

Boekingen

Hoewel het belangrijkste doel in de Melkweg is om met Elle Alpha een verpletterende show neer te zetten, hoopt Stoffers wel dat deze show beloond wordt met veel boekingen. "We proberen zoveel mogelijk buiten Groningen te komen en in de rest van Nederland te spelen." Om die reden zou het natuurlijk het mooist zijn als de band met de SENA Performers POPnl Awards de meeste boekingen én de tourprijs binnensleept.

Op dit moment zijn er nog drie plekken vrij in de bus. Wil je 31 augustus mee naar de Melkweg? Mail: tickets@ellealpha.nl. Kaarten zijn € 10,-