Lenny & Junior: een duo apart

“Het is de folk die ons verbindt”

Tekst: Koen Denekamp ,

Lenny & Junior is een nieuw duo, bestaande uit Lenny Silverspoon (Leonieke Toering) en Junior Blackwood (Marcel Alkema), dat sinds een half jaar bezig is Groningen voor zich te winnen. De invloeden van hun muziek bevinden zich over de hele wereld, met folk als verbindende factor.

 Lenny & Junior is een duo dat nu ongeveer een half jaar aan de weg timmert, maar bestaat uit twee muzikanten die hun sporen al op verschillende manieren hebben verdiend. Lenny (zang, dwarsfluit, piano, gitaar, accodreon, cello), die zich vooral bezighoudt met Italiaanse folk, is begonnen als straatmuzikant in Rome met het trio Brancaleone, en heeft daarna in bands gespeeld als O’Bramosia, Sweetwicked en The Touring Hoodoos. Junior (zang, giaar, mondharmonica) richt zich vooral op de authentieke blues. Je kunt kunt hem nog kennen van bandjes als Blueband, The Touring Hoodoos en The Jailbirds.

Na samen in The Touring Hoodoos te hebben gespeeld, zijn de twee verdergegaan als duo. Een raakvlak vonden ze in de folk: voor Leny de Europese, en voor Junior de Amerikaanse folk. Het gaat om muziek die eenvoudig, maar gepassioneerd is. Muziek die al generaties lang wordt doorgegeven, en op deze manier wil het duo ook haar steentje bijdragen aan het voortbestaan van deze stroming. Ze omschrijven hun genre zelf  als “hedendaagse folk met een oude ziel”. In hun repertoire worden covers afgewisseld met - steeds meer - eigen werk. “Onze invloeden komen uit de Amerikaanse  blues en country, maar ook uit andere gebieden als de Europese folk, maar ook plekken als Mexico, Mongolië en zelfs China. Maar het is de folk die ons verbindt.”

De demo van Lenny & Junior bestaat uit twee nummers, en niet zonder reden: als je naar beide liedjes luistert, hoor je meteen de kracht van dit bijzondere duo. In Sweet baby’s arms hoor je duidelijk de invloeden van de rauwe Amerikaanse country, die vooral te horen is in de zangstijl van Junior (die overigens doet denken aan fantastische zangers als Hank Williams Sr.). Naast de country zorgt de mondharmonica voor een lekker “bluestintje”. De tweede track, Alcoba Azul, laat horen dat het tweetal hun invloeden niet louter uit Amerika halen, maar van over de hele wereld. Albuba Azul is een liedje uit de soundtrack van de film Frida uit 2002. De combinatie van een prachtige fado-stem en de Spaanse taal zorgen voor een heerlijke wereldlijke sfeer. Dit nummer is een voorbeeld van de kracht van muziek: zonder dat je begrijpt waar de tekst over gaat, kun je het voelen, zowel in de zang als in de melancholische mondharmonica. 
 
Ook bij de optredens van Lenny & Junior zijn de verschillende stijlen te horen. Hoewel zeer verschillend, zijn ze er samen in geslaagd om eenheid uit te stralen, en dit is ook te horen in hun muziek. Ten eerste worden de stijlen tijdens het optreden mooi afgewisseld, zodat de avond gevarieerd blijft. De herkenbare klanken van de Amerikaanse songs worden afgewisseld met prachtige geluiden uit (voor velen) onbekendere oorden, muzikaal gezien dan. Na een country nummer geeft Junior de gitaar weer aan Lenny, waarna ze bijvoorbeeld een liedje uit Mongolië ten gehore brengen. Dit doorgeven van de gitaar lijkt bijna symbolisch, het geeft aan dat we weer naar een ander deel van de wereld gaan. In de tweede plaats worden stijlen niet alleen afgewisseld, maar ook samengesmolten. Zo zorgt de “Amerikaanse” mondharmonica gedrurende de avond voor een verbindende en stabiele factor. 
 
Het duo zou het fantastisch vinden om ontdekt te worden door de grote podia, maar vindt het vooral belangrijk om lekker muziek te kunnen blijven maken. Onverwachte dingen meemaken, mensen ontmoeten, en af en toe in situaties komen die misschien iets minder leuk zijn, zoals iemand die bij het laatste optreden op hen afstapt met de vraag: “Kist ook André Hoazes speul’n?”. 
 
De demo van Lenny & Junior is te horen op hun bandcamp pagina