Scherpe Oren viert 20-jarig bestaan

Vrijdag 12 oktober jubileumuitzending in Graansilo

Tekst: Sjoerd Huismans ,

Muziekprogramma Scherpe Oren op OOG Radio bestaat alweer twintig jaar. Dat feit wordt uiteraard gevierd: met een vijf uur durende jubileumuitzending vanuit de Graansilo welteverstaan. In lijn met het credo van Scherpe Oren - “We support our local heroes” - zal de lokale popscene goed vertegenwoordigd zijn: er zijn live optredens van Florian Wolff, Bert Hadders, Rudy Lentze/Peter van der Heide, Meindert Talma, Eisenhower en HoppaH!

Ron Overbeek richtte Scherpe Oren twintig jaar geleden op en presenteert het programma nog steeds, met door de jaren heen wisselende mede-presentatoren en redacteuren. “We gaan terugblikken en vooruitkijken”, zegt Overbeek. Verschillende Groninger artiesten zullen optreden tijdens de uitzending. “We hebben een combi-programma opgezet in samenwerking met de Silo Sessions. Een paar weken geleden deden we dat voor het eerst en dat smaakte naar meer. De eerste twee uur hebben we een setting zoals die in de studio ook is: aan tafel met bandjes, artiesten en belangenorganisaties spreken, af en toe een plaat draaien of een akoestisch nummer aan tafel. De drie uur daarna is het bij een podium: meer als de Silo Sessions dus.”

Scherpe Oren is het langstlopende lokale popprogramma van Nederland. Volgens Ron Overbeek althans: “Dat heb ik er maar opgeplakt, zolang niemand het tegenspreekt zijn we dat gewoon.” De presentator heeft wel een idee hoe zijn programma het al zo lang volhoudt. “Het geheim is dat je continu feeling probeert te houden met wat er aan de hand is in Groningen. Dat blijkt al twintig jaar interessant genoeg te zijn om wekelijks een uur radio over te maken en zelden in herhaling te vallen. Tegen de tijd dat je denkt alle bandjes wel te gast te hebben gehad, zijn er wel weer nieuwe. Of de bandjes van het begin beleven hun doorbraak, stoppen of veranderen van bezetting. Er is altijd nieuws.”

Overbeek wijst op de laagdrempeligheid van Scherpe Oren. “Wij besteden aandacht aan een heleboel acts en richten ons op bands die nog onbekend zijn. Die geven we letterlijk en figuurlijk een podium om hun muziek breder bekend te maken. Eens in de zoveel tijd breekt er een door. Maar we houden contact met hen en ze zijn vaak toch nog bereid om tijd voor ons vrij te maken.” Er zijn legio voorbeelden: onder meer Noisia, Tom Holkenborg (Junkie XL), Dope DOD en Ellen ten Damme speelden in het programma.

Over de grootste verandering in het radio maken hoeft Overbeek niet lang na te denken. “De toevoeging van internet. Dat heeft invloed op alles wat we doen. Voorheen was het postbus-gedreven: bandjes kwamen langs en dropten een demo. Sociale media hebben een enorme impuls gegeven aan het werk. Nu hebben we Facebook, Twitter, en krijg je van links en rechts materiaal toegestuurd. Tijdens de uitzending reageren mensen en reageren wij weer terug.”

Als het aan Overbeek ligt houdt Scherpe Oren er nog lang niet mee op. “Ik zou het zelf nog een tijd willen doen. We hebben nu een mooie mix qua crew. Twee wat oudere presentatoren en twee jongere redactieleden. We zijn niet alleen een springplank voor lokaal talent op het gebied van popmuziek, maar wat ons betreft ook voor talent om een programma te maken: als technicus of redactielid.”

Op muzikaal gebied gebeurt er bovendien nog genoeg in Groningen volgens Overbeek. “Twintig jaar geleden was het een gitaarstad. Nu is het ook een hiphop-, dance- en dubstepstad. Wij noemen onszelf stijlloos: we willen muziek breed behandelen om te laten zien wat er allemaal is.”

Komende vrijdag kun je gratis bij de uitzending in de Graansilo zijn, mits je je van tevoren aanmeldt op www.silosessions.nl. Kaarten aan de deur kosten €5,-