EMG Faktors, de Cultuurfabriek

Broedplaats in een oude graanfabriek aan het Eemskanaal

Tekst en fotografie Niels Knelis Meijer

De eerste steen werd gelegd in 1908 en de bakstenen zijn stille getuige van een lange industriële geschiedenis. Decennia deed EMG Faktor dienst als graansilo en overslag voor schepen. Door de recente bouw van de Berlage brug konden de schepen de oude fabriek echter niet meer bereiken. De gemeente Groningen kocht het gebouw en vroeg Carex om het pand te beheren. Carex benaderde nachtburgemeester Chris Garrit en culturele instellingen om te zoeken naar een nieuwe bestemming. Op dit moment wordt er hard gewerkt om het imposante gebouw van baksteen en beton om te toveren in dé nieuwe cultuurlocatie van Groningen. Ik ging even langs om de sfeer te proeven, bij te kletsen met de Nachtburgemeester en om een rolletje vol te schieten met mijn oude analoge camera.

Chris, vertel, wat gaat hier allemaal gebeuren?

Het moet een cultuurlocatie worden, vergelijkbaar met de Westergasfabriek in Amsterdam. Dus denk aan concerten en feesten maar er komt ook een biologisch restaurant, ook willen we het mogelijk maken om bijvoorbeeld besloten feesten te geven. We willen voor inkomsten eigenlijk zo min mogelijk afhankelijk zijn van subsidies.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

We zijn hard bezig om alles geschikt te maken voorgebruik. Er moet gesloopt worden, opgeruimd, getimmerd... De belangrijkste prioriteit is dat we zorgen dat het gebouw zo snel mogelijk veilig en toegankelijk is voor groepen mensen. Verder zijn we nog volop op zoek naar nieuwe ideeën en concepten. Op deze locatie is namelijk zo veel mogelijk... Neem bijvoorbeeld het buitenterrein, er is genoeg ruimte voor een muziekfestival en we zouden films kunnen projecteren op de grote grijze silo.

Wat voor ruimtes zijn er nog meer?

Op de begane grond is een ontvangstruimte, hier komt een bar in en ruimte voor een podium. Verder is er nog een ruimte die ingericht kan worden als podium en komt op de begane grond een biologisch huiskamerrestaurant. De spannendste ruimte van allemaal is de kelder, nu zitten hier nog allemaal machines en transportbanden maar wanneer deze weg zijn ontstaat er een kolossale ruimte. Wanneer deze geschikt gemaakt is om grote groepen mensen erin (en eruit) te laten kunnen hier bijvoorbeeld dancefeesten gegeven worden. Verder kunnen er oefenruimtes en studio's in de kelder gevestigd worden.

Je zei dat je nog zoekt naar ideeën en concepten, wat zoeken jullie?

We willen het wiel niet opnieuw uitvinden en ook niet alles zelf organiseren. Zo willen we andere organisaties of zelfs locaties uitnodigen om eens een feest of festival te geven. Er zijn in Groningen zoveel goeie initiatieven op het gebied van dance, huiskamerconcerten en theater, het lijkt me geweldig als deze eens een avond in de kelder willen hosten!

Nog even over andere locaties en organisatoren in Groningen, ben je niet bang dat de culturele markt verzadigd raakt?
Nee, EMG moet vooral een kwalitatieve aanvulling zijn op wat er al is. Bovendien denk ik dat er nog absoluut ruimte is op dit gebied! Daarnaast willen we -zoals ik al zei- ook samenwerken met anderen. Ons gezamenlijke doel moet zijn om Groningen nóg beter in kaart brengen als unieke culturele hoofdstad!

Heb je ook een toekomstdroom voor deze locatie?
Ja, een groot festival met overdag Motörhead op het buitenterrein en 's avonds The Prodigy in de kelder! Maar even serieus, het zou leuk zijn als we hier een goed concept neerzetten dat zichzelf zonder subsidies kan bedruipen. Uiteindelijk zou het mooi zijn wanneer het gebouw een vaste bestemming als cultuurlocatie krijgt. Maar dit zijn allemaal echt nog dromen, momenteel werken we met man en macht om het gebouw helemaal veilig en klaar te maken voor het publiek.