Neerlands eerste Melodica Festival in de startblokken

Drie dagen inspirerende ‘coffeehouse music’

Tekst: Douwe Numan ,

In maart van dit jaar kondigden we het reeds aan: Groningen krijgt zijn eigen Melodica Festival. Een weekend vol inspirerende muziek gemaakt door talloze getalenteerde singer-songwriters uit binnen- en buitenland. Komend weekend is het dan zover. Na een opwarmavond in de Kroeg van Klaas op vrijdag vindt op zaterdag 3 en zondag 4 november het Melodica Festival Groningen in Huis de Beurs plaats.

Coffeehouse music wordt het ook wel genoemd. Fijne, veelal akoestische, muziek voor kleinere settings. Het idee voor het Melodica Festival komt uit Australië, waar in Melbourne het eerste festival plaatsvond. In de loop der jaren heeft het festival meerdere steden en landen veroverd. In navolging van Melbourne, Hamburg, Reykjavik, Brighton, Aarhus, Berlijn, Sydney en New York is Groningen de negende stad wereldwijd die een Melodica Festival neerzet.

Oprichter Pete Uhlenbruch geeft in een interview aan dat het Melodica Festival altijd uitkijkt naar kansen voor uitbreiding, maar wacht op het juiste moment en de juiste mensen. Mensen die de Melodica-waarden als oprechte interesse in (elkaars) muziek, saamhorigheid, positiviteit en liefde voor de akoestische muziek op een goede manier vertolken. Dat vertrouwen werd Harmen Ridderbos, die met Town of Saints al eens op Melodica Festivals speelde, in combinatie met wishfulmusic geschonken. Aldus mogen we in Groningen als eerste stad in Nederland het Melodica Festival verwelkomen.

Vrijdagavond is de Kroeg van Klaas de setting voor een pre-party, waarna op zaterdag en zondag, overdag en ’s avonds, in Huis de Beurs het festival in alle hevigheid losbarst. Artiesten uit binnen- en buitenland zullen er spelen, waarbij er ook een sterke lokale inbreng is. Het festival komt vanuit de liefde voor de muziek tot stand. De entree is gratis en de organisatie gaat met de hoed rond voor een bijdrage. Op die manier wil de organisatie in ieder geval de reiskosten van de deelnemende artiesten vergoeden. Een kleine prijs voor inspirerende muziek in een prettige atmosfeer voor en door muziekliefhebbers pur sang.

De timetable en informatie over de deelnemende artiesten vind je op de site van Melodica Festival Groningen.