Op zoek naar de geluiden van Groningen

Instituut voor Beeld en Geluid brengt Nederland in kaart aan de hand van geluidsopnames

Tekst: Petra Huijgen ,

Hoe klinkt Nederland en hoe klinkt Groningen dan in het bijzonder? Met een project getiteld: ‘Het Geluid van Nederland’ probeert het Instituut voor Beeld en Geluid Nederland te vangen in geluiden en beschikbaar te maken voor een breed publiek. Op deze manier kunnen bijzondere geluiden uit de omgeving bewaard worden en is ook het veranderende geluidsbeeld te zien. Geluiden kunnen variëren van paardentrams tot bijvoorbeeld de Martinitoren.

Het doel van Het Geluid van Nederland is om bestaande en ‘verdwenen’ geluiden duurzaam te bewaren. Op dit moment zijn er 2000 geluiden beschikbaar vanuit heel Nederland, maar is Groningen in vergelijking met bijvoorbeeld de Randstad nog ondervertegenwoordigd – alleen geluiden van de Martinitoren en vliegbasis Eelde staan op de website. Op de website van het project zijn alle geluiden terug te vinden op een topografische kaart. Zo kun je per dorp, stad, gemeente, provincie, etc. geluiden terug horen die er zijn opgenomen.

Gebruikers kunnen zelf geluiden opnemen en uploaden op de website om zo een bijdrage aan de geluidskaart te leveren. Ook is er een speciale app ontwikkeld die het uploaden makkelijker maakt. Voor de beste ‘geluidenjager’ en de beste compositie van geluiden zijn er prijzen te winnen. Meedoen? Meer informatie is te vinden op de website van Het Geluid van Nederland. Typisch Groningse geluiden als de ‘JIP’ die over de markt schalde van wijlen bloemenventer Bode en het geroezemoes van het plantsoen tijdens Noorderzon mogen natuurlijk niet in het geluidsarchief ontbreken!