KopjeK: van kleinschalig huisfeest tot outdoor festival

De Groningse organisatie KopjeK is van alle markten thuis en trakteert de Groningse danceliefhebber op een complete beleving

Tekst: Anne Bouma ,

Wat begon als een feestje met een tiental vrienden is ondertussen uitgegroeid tot een waar begrip in de Groningse house- en technowereld. De heren van Kus Op Je Kut (KopjeK) hebben een waslijst aan feestjes op hun naam staan, zowel binnen als buiten Groningen. Het laatste feest met als geheime locatie Simplon was binnen zes minuten uitverkocht en ook de kaarten voor hun ‘Geheime Buitenfeest’ gaan als warme broodjes over de toonbank. Met headliners als Brendon Moeller, Cosmin TRG en Kölsch doet de organisatie daarnaast voor het eerst een serieuze poging om zich te profileren als muzikaal hoogstaand evenement. Hoog tijd om eens uit te zoeken wat Kus Op Je Kut zo bijzonder maakt en hoe zij hun positie als spannendste underground feest in Groningen hebben weten te bemachtigen.

Het duurt nog slechts anderhalve week tot de eerste bezoekers het festivalterrein van het ‘Geheime Buitenfeest’ zullen betreden, maar Pascal Rakers, Gerard Hulshof en Zoran Pillay, de organisatoren, zitten er redelijk relaxed bij. De jongens hebben duidelijk een boel lol met elkaar – de grappen over onder andere de darkroom in de Berlijnse Berghain rollen over tafel. Op de vraag of ze klaar zijn voor hun driedaagse festival, antwoordt Hulshof vol vertrouwen: “We weten dat we hard aan het werk moeten dat weekend, maar dat gaat ons lukken. We hebben erg veel passe-partouts verkocht en we verwachten dat de meeste mensen ook echt drie dagen komen. Ook zijn de headliners over drie dagen verdeeld, en brengen we dus elke dag een volwaardige beleving.” Het festival vindt plaats op een nu nog geheime locatie, maar de heren kunnen al wel verklappen dat het gaat om een viaduct met een echte “industriële uitstraling” die bij techno past. Er is daarnaast de mogelijkheid om te overnachten en “er zal een grote verassing zijn voor iedereen die komt, want er is nog veel meer te doen dan alleen feesten,” benadrukt Hulshof.

Het zijn precies deze spannende elementen waar de feesten van Kus Op Je Kut bekend om staan en wat de organisatie tot nu toe geen windeieren heeft gelegd. Hier tegenover staat dat de organisatie bij veel Groningers waarschijnlijk vagelijk of zelfs helemaal niet bekend voorkomt. Een korte introductie van Kus Op Je Kut, ook wel bekend als KOPJEK, lijkt daarom gepast. “Het is allereerst een muziekcollectief van talentvolle DJ’s uit Groningen. We zijn begonnen met een groep beginnende DJ’s die zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld tot volwaardige artiesten,” vertelt Hulshof. “Al deze artiesten hebben een heel eigen geluid. We streven er allemaal naar met onze sets om iets neer te zetten wat in Groningen nog weinig te horen is. Er is daarom sprake van veel diversiteit binnen de groep, maar samen versterken we elkaars geluid ook,’ vult Pillay, die ook als DJ lid is van het collectief, aan. Rakers benadrukt daarnaast het creatieve aspect van alle feesten. “Kus Op Je Kut wil vooral ook een creatief platform zijn voor alles wat we op een feestje kunnen doen. Film, fotografie en decor spelen allemaal een rol op onze feesten. We willen zo veel mogelijk talent de kans geven om hun werk te laten zien. Het is daarom veel meer dan alleen een feestje, het is echt een beleving.”

Tot nu toe heeft de organisatie feesten in onder andere Simplon, Vespro en Utrecht op hun naam staan, en hebben ze samengewerkt met organisaties uit Barcelona en Berlijn. Het heeft ervoor gezorgd dat veel van de DJ’s die aangesloten zijn bij de organisatie zowel buiten als binnen Groningen veel kunnen spelen. “Het is echt bizar dat je na nog maar anderhalf jaar al DJ’s mag wegzetten in Berlijn, en dan ook nog onder andere in de Kater Holzig, wat best een bekende club is,” vertelt Pillay. Dit zien de heren dan ook als een van de hoogtepunten uit de – korte – geschiedenis van KOPJEK. “LIC [Like I Care, de naam voor een van de feesten, red.] in de Simplon vond ik ook echt heel vet. Het was zo gaaf toen het licht uit ging en iedereen met van die lichtgevende buizen die we hadden uitgedeeld begon te zwaaien in de lucht,” vult Hulshof aan. Rakers voegt aan dit lijstje van hoogtepunten Barcelona, waar hij ook lange tijd gewoond heeft, toe. “Tim [Hoge Toon, red.] en Jeroen [Jeroen Rijskamp, red.] draaiden toen op een enorm strand voor meer dan 4000 mensen.” Het is duidelijk dat de residents dus redelijk wat in hun mars hebben, maar de house-liefhebber of techno-nerd heeft KOPJEK tot nu toe met hun feesten een beetje links laten liggen.

Met ‘Het Geheime Buitenfeest’ probeert de organisatie hier voorgoed verandering in te brengen. Vol trots presenteren zij nationale en internationale headliners met potentie. Artiesten als Brendon Moeller en Cosmin TRG zijn waarschijnlijk weinig tot niet bekend onder veel vaste bezoekers van KOPJEK, maar het moet de interesse van de liefhebber wel degelijk hebben gewekt. Hiermee wil de organisatie laten zien dat ze ook muzikaal gezien iets vernieuwends kunnen neerzetten in Groningen. Terwijl
Rakers en Hulshof zich richten op de andere kwaliteiten van het festival, blijkt Pillay voornamelijk verantwoordelijk voor het vorm geven van de programmering. “Het vertrouwen in KOPJEK onder onze vaste bezoekers staat nu wel vast. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook op muzikaal vlak de experimenteren en dus om met meer gewaagdere headliners te komen. Veel mensen zullen waarschijnlijk niet direct voor de namen komen, maar we hebben ondertussen wel een positie verkregen waarin het voor ons mogelijk is om namen neer te zetten die wij heel erg vet vinden, in de hoop dat we bezoeker met iets nieuws kennis kunnen laten maken,” legt Pillay uit.

Dit zal uiteindelijk niet alleen voor het festival gelden, maar ook voor de toekomstige KOPJEK-feesten. Toch hoeft de KOPJEK-fan niet bang te zijn dat alle andere aspecten van de beruchte feestjes zullen wegvallen, benadrukken de mannen. Zo zal de uniciteit van de locatie altijd voorop blijven staan. Dit geldt ook voor het festival waarover de organisatie weinig wil verklappen, behalve dat het plaatsvindt onder een viaduct op fietsafstand van het centrum. Voordat het zover is moet er echter nog hard gewerkt worden. De heren stappen hun kantoor uit en de Groningse nacht in voor het zoveelste rondje flyeren. Ook dat is namelijk onderdeel van de beleving, of beter gezegd, van hun beleving.

Kaarten voor ‘Het Geheime Buitenfeest’ zijn hier verkrijgbaar.