Grand Theatre organiseert theremin-weekend Grand Theatre organiseert theremin-weekend

Mysterieus instrument ontrafeld

, Tekst: Douwe Numan

Grand Theatre organiseert theremin-weekend

Mysterieus instrument ontrafeld

Tekst: Douwe Numan ,

Komend weekend nog niks te doen? Maak kennis met de theremin. Dat wazige instrument met rare antennes, die je bespeelt zonder aan te raken. Grand Theatre Groningen presenteert dit weekend een programma rondom het mysterieuze instrument.

De theremin is in 1919 uitgevonden door de rus Lev Theremin, wiens leven even mysterieus lijkt als de geluiden die het instrument voortbrengt. Het instrument wordt bespeeld zonder aan te raken. Bewegingen van de rechter hand beïnvloeden de toonhoogte en bewegingen van de linker hand bepalen het volume. Dat maakt dat het instrument een uiterst expressief geluid produceert. De theremin is veel gebruikt in soundtracks van science-fiction films, bijvoorbeeld in de herkenningsmelodie van Star Trek. Bekende popnummers met theremin zijn Whole lotta love van Led Zeppelin en Good vibrations van de Beach Boys. Alhoewel in het laatste voorbeeld een tannerin ofwel elektrotheremin werd gebruikt.

Grand Theatre Groningen organiseert een weekend vol activiteiten rondom het instrument. Vrijdag kun je kennismaken met de uitvinder Lev Theremin aan de hand van een film over zijn mysterieuze leven. Zaterdagmiddag staat er een klanklaboratorium klaar met theremins, computers, analoge elektronica en heel veel lampjes, waar je kennis kunt maken met het instrument. Zaterdagavond is er een muzikale voorstelling waarbij de theremin en hedendaagse elektronische muziek centraal staat. Kijk op de site van het Grand Theatre voor meer informatie over het programma.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen