Eurosonic Noorderslag - Waar gaan we heen?

Tips van de redactie uit een schier oneindig programma

Tekst: Harold Zijp, Nargiza Mamadazimova, André Eggens, Saskia Evers, Wymer Praamstra, Henk Veenstra & Sam Woud ,

Oud & Nieuw amper verwerkt en daar staat Eurosonic Noorderslag morgen al weer voor de deur. Nog een paar dagen en dan wordt de stad weer overspoeld met bands en muziekliefhebbers. Het programma van Eurosonic Noorderslag en de, in de loop der tijd ontstane, keur aan bij-evenementen lijkt schier oneindig. In dit artikel een greep uit de verschillende bands en artiesten die onze stad aan doen, oftewel: tips van de redactie.

Harold Zijp:

Woensdag zou ik om 20.30 uur zeker gaan kijken bij French Films in De Spieghel. Een Finse band die de reverb en helderheid van surf combineert met Britse new wave invloeden. Lekkere catchy popmuziek. Verder rustig aan want het wordt een lang weekend! Wie EuroSonic goed wil ervaren moet kunnen plannen en ook de locaties zijn dan van belang: hou het beloopbaar zodat je weinig tijd verliest met heen en weer rennen.

Donderdag maar eens beginnen bij het Deense I Got You On Tape in de Muziekschool voor atmosferische alternatieve pop. Dan door naar Talking To Turtles in Vindicat, wat lekker makkelijk om de hoek ligt; een nu-folk duo dat live met volledige band speelt. Komt uit Duitsland maar klinkt Amerikaans. Van Vindicat naar Het Grand Theatre is maar een minimaal sprintje en daar staat Wallis Bird te spelen. Uit Ierland en dus bijna bij voorbaat sympathiek - een kleine singer songwriter met een grootse stem waar we nog veel van gaan horen.

Van Grand Theatre beneden naar boven is maar een vloek en een zucht en daar wordt om 22.15 uur afgetrapt door The Webb Sisters, een duo echte zussen (Charley en Hattie Webb) die hun sporen al verdienden in de live band van Leonard Cohen en die pop en folk spelen.

Groningens eigen talent mag natuurlijk niet vergeten worden en wie ze nog niet gezien heeft moet om 23.00 uur absoluut even langs wippen in Shadrak waar dan Rococo aftrapt. Drie meiden die rafelige indie-pop vermengen met new wave op een frisse manier.

Als het zo tegen middernacht loopt is Vera altijd een welkome pleisterplaats. Komt goed uit dat daar dan Dog Is Dead op het podium staat. Zo'n typisch Brits bandje (uit Nottingham) die de melodietjes zo uit de mouw lijkt te schudden. Gaan heel groot worden zegt de Britse pers, maar dat zeggen ze bij alle bandjes dus dan hebben ze meestal ongelijk. Als dat niet zo is, hebben ze in ieder geval nog de meezinger Glockenspiel Song met het epische "We are a mess, we are failures and we love it"!

Wie zich los weet te rukken van de verlokkingen van de bar in Vera moet absoluut nog even naar De Beurs fietsen. Daar speelt rond half één Peggy Sue, ook uit Engeland (Brighton) en wederom gevormd rond een vrouwelijk duo. Maar nu een duo met heel veel pit en aangevuld tot complete band. Denk aan folk vermengd met indiepop.

Saskia Evers:

The Black Atlantic van Groningse bodem staat door een unieke samensmelting van stemmen garant voor gevoelige betoverende en vooral lieve liedjes. In april kreeg de band door de delicate nummers zelfs Vera muisstil.

Emmett Tinley, een Ierse singer-songwriter en multi-instrumentalist, speelt vooral luisterliedjes met diepgaande gevoelige teksten. Hij weet de pijn over te brengen terwijl hij je in zijn betovering meeneemt naar een andere wereld.

Niet te missen is Matthew And The Atlas. Onder deze naam produceert Matthew Hegarty gevoelige dromerige folknummers. Vermoedelijk vertolkt hij zijn repertoire in een uitgeklede versie aangezien hij sinds kort weer in een kleinere bezetting speelt. Maar minder betekent ongetwijfeld zeker meer.

André Eggens:

Dope D.O.D.: vorig jaar was een absoluut topjaar voor deze hiphoppers uit Groningen. Een clip die op YouTube al bijna vijf miljoen keer bekeken is, in het voorprogramma staan van Limp Bizkit tijdens hun Europese toer en als kers op de taart mochten ze ook nog eens het voorprogramma verzorgen van Korn tijdens een toer door Amerika. Voeg aan dat lijstje nog een spetterende cd-presentatie in Simplon toe en je hebt de vetste act van Groningen te pakken.

Wymer Praamstra:

2:54 - Deze twee zussen maken onheilspellende rock in het straatje van Warpaint. Het live optreden schijnt nog mysterieuzer dan hun fantastische eerste ep te zijn. Hitlijsten zullen ze niet halen, maar in het festivalseizoen zul je ze nog vaak tegenkomen.

Ewert and the Two Dragons - Vrolijke folkpop kan blijkbaar ook uit Estland komen. Ewert en zijn twee draken vullen het gat na Mumford and Sons enigszins op en zijn een must-see op Eurosonic.

Thulebasen - Een van de vele Deense toppers van dit jaar. Experimentele noise rock waar de psychedelica vanaf druipt en tempowisselingen elkaar snel opvolgen. Speelde eerder al op Incubate, met succes.

DZA - Deze Russische dj en producer loopt ver vooruit op de menigte. Op een Offbeat avond in Simplon zou hij niet misstaan met zijn aan Flying Lotus grenzende hiphop/jazzy electro.

Iceage - Deze Deense punkers hoeven volgens mij geen introductie meer. Maakten de beste punkplaat van vorig jaar, met jeugdige bravoure en een agressie die aanstekelijk werkt. Misschien wel dé headliner van Eurosonic dit jaar.

Lemaitre - Nu Justice het pad een beetje bijster is, komt Lemaitre bovendrijven. Ze klinken als een tot rust gekomen Justice die wel met hun tijd mee zijn gegaan en dat gaan ze live vast en zeker waarmaken.

Pinkunoizu - Dit Deens viertal is al opgepikt door de NME en Pitchfork, en met een reden: experimentele pop, met af een toe een stiekem doorsijpelende prachtige melodie.

Stay+ - Mysterieus ‘bandje’ dat zichzelf voorheen Christian AIDS noemde. Onder andere Subbacultcha schrijft lovend over ze en de eerste single klinkt erg goed. Een van de weinige chillwave acts op ESNS.

Reptile Youth - De zelfbenoemde Techno Soul van dit Deense duo weet live, gezien de Youtube-filmpjes, door alles heen te slaan. Death From Above 1979 eat your heart out, Reptile Youth komt er aan.

Sleep Party People - Slaapkamerpop die van allesomvattend episch tot klein en ingetogen gaat. De lichte witch house inslag zorg voor wat extra vervreemding, net als de konijnenmaskers van de band. Nog een Deense must-see.

Nargiza Mamadazimova

I Got You On Tape - Deense indie band van vier mannen, die Scandinavisch mooie indie muziek maakt. Soms catchy, soms melancholisch, maar altijd wonderschoon.
 
Amatorski - Belgische indie band die sfeervolle dromerige indie maakt met slaperige, rustige vrouwelijke vocals. Ze hebben in 2011 hun debuut cd TBC uitgebracht en die is goed ontvangen. Een veelbelovende band volgens velen, die het internationaal nog ver gaat schoppen.
 
Still Corners – Misschien een van meest terecht gehypte bands van de laatste jaren. Deze Londense band maakt mooie low-fi dreampop met shoegaze invloeden en met net zo dromerig schone vrouwelijke vocals.
 
Bodi Bill – Berlijns trio. Maakt electronische, door (hoe kan het ook anders) new-wave geïnspireerde, pop die soms rustig en melancholisch is en soms juist dansbaar.
 

Henk Veenstra:

WOENSDAG:
2:54 - Lekkere midtempo sombere noise, gezongen door twee zussen uit Groot-Brittannië. Past goed in crisisjaar 2012!
 
You Say France & I Whistle - Energieke springerige pop uit Zweden. Denk onder andere aan Los Campesinos, vroege the Cure, Hospital Bombers, snelle Arcade Fire et cetera.
 
Fránçois and The Atlas Mountains - Lichte Arty pop uit Frankrijk/ Engeland, maar zeker niet alledaags. Kan live interessanter zijn dan je op het eerste gehoor denkt... maar we geven geen garanties.
 
French Films - Uit Finland. Frankrijk in de bandnaam is blijkbaar populair in Zweden. vrolijke catchy pop met een stevige wave/ jaren ‘80 saus er over. Denk aan Feelies, surf muziek, snelle Jesus and Mary chain.
 
DONDERDAG:
God Is An Astronaut - Epische instrumentale muziek. Heeft wel wat van hun landgenoten ASIWYFA, maar dan zonder de heftige gitaren, meer ambient.
 
Roosbeef - Je houdt er van of vind het niks, maar dat kun je pas echt beoordelen als je haar live hebt gezien. Wij houden in elk geval van haar charismatische verschijning en maffe humor.
 
The Computers - Snelle energieke garage rock ‘n Roll uit Groot-Brittannië. Keurig gekleed, dat dan weer wel.
 
Thulebasen - Uit Denemarken komt dit trio dat gelaagde psychedelische noiserock maakt, met catchy loopjes. Experimenteel, ja, ook dat!
 
Spector - Engelse band die daar al erg populair is. Rare mix ergens tussen Roxy Music en The Strokes met toch wel een Phil Spector sound hier en daar.
 
Hoquets - Absurdistische electro-rammelpop op zelfgemaakte instrumenten. Toch erg aanstekelijke nummers over koek, stamppot en de abdij van Orval. Heel apart! TIP!
 
Glasses & Mustaches - Uit Kampen! Heerlijke strakke 4-mans powerpunkpopband met catchy songs. Nog jong. Dat kan wel wat worden dachten wij!
 
VRIJDAG:
Kraftklub - Duitse Humor kan heel leuk zijn met dit vijftal, dat indierock combineert met Duitstalige rap!
 
School is Cool - Uit Antwerpen, met energieke en toch lichte songs. Erg aanstekelijk zonder voorspelbaar te zijn.
 
The Bewitched Hands - Rammelpop met veel nadruk op de (vrouwelijke) vocalen. Kan een gezellige boel worden met deze Fransen.
 
Honningbarna - Je verstaat geen klap van de Noorse teksten, maar een lekker potje punkrocken kunnen ze wel, deze jonge gasten.
 
Djerv - Agressieve metal en toch catchy, met een opvallende zangeres. Uit Noorwegen.
 
Steak Number Eight - Snoeihard en sferisch tegelijk, deze jonge band uit het idyllische Wevelgem, België.
 
Baskerville - Vorig jaar in een klein zaaltje op Noorderslag. Nu terecht gepromoveerd naar Main Huize Maas. Keiharde electro/disco/techno uit Haarlem!
 
Hurra Torpedo - Tamelijk gestoorde witgoedrock met eng laagzittende trainingsbroeken.
 
Battlekat - Bombastische electro met ijle zang waar Scandinaviërs het patent op lijken te hebben.
 
The Cast of Cheers - Bloc Party is ongeveer dood en Death from Above 1979 al helemaal. Gelukkig hebben we nu The Cast of Cheers. Proost inderdaad!

Een overzicht van alle artiesten die tijdens Eurosonic Noorderslag optreden vind je natuurlijk op de artiestenpagina van ESNS. Stel je eigen programma samen en maak er wat van!