2012: alle highlights

Paradigm, KopjeK, Melodica Festival en Elle Alpha absolute toppers

Tekst: Douwe Numan, Richard Hoekstra, Ingrid de Vries, Saskia Evers & Ennio Wolsink ,

Nu het jaar 2012 op zijn laatste benen hinkt en reeds voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht is gegaan (en dat voor middernacht!), is het de hoogste tijd om met de highlights te komen van noemenswaardige artiesten en muzikale gebeurtenissen die dit jaar in Groningen hebben plaatsvonden. Het is onmogelijk om alles en iedereen te noemen, dus voel je vrij om een reactie achter te laten om de highlights in dit artikel aan te vullen!

Speciale vermelding verdienen in ieder geval Paradigm en KopjeK. Deze twee organisaties hebben in 2012 house en techno nog meer op de kaart gezet dan al het geval was, met een enorme hoeveelheid aandacht ten gevolg. Het is allang niet meer erg als je als house of technoliefhebber niet (regelmatig) naar Amsterdam of Berlijn kan, Groningen begint als klein broertje van deze steden wel degelijk zijn stempel te drukken op het landschap. Het is dan ook niet voor niets dat de artikelen over Paradigm en KopjeK op onze site het meest gelezen worden.

Noorderzon - Ingrid de Vries

Op Noorderzon is altijd wat moois te zien en te horen. Vaak zelfs gratis. Ik heb het als een cadeau ervaren dat Alt-J dit jaar op Het Dok heeft gespeeld. Deze band uit Leeds zag ik in juni van dit jaar op De Beschaving in Utrecht en hun muziek maakte veel indruk op mij. Tijdens Noorderzon bleef het echter lang de vraag of Alt-J nog op tijd zou komen: de band had onderweg pech gekregen. Uiteindelijk was het Noorderzon-optreden van Alt-J vrij kort, maar lang genoeg om mij opnieuw te laten raken door de verrassende muziek. Van deze veelbelovende band gaan we in 2013 ongetwijfeld meer horen.

Ook het Noorderzon-optreden van de sympathieke Dan Mangan in de Spiegeltent zal ik niet snel vergeten. Deze Canadese singer-songwriter gaf samen met zijn band een energieke act. Dat was bewonderenswaardig, vooral als je je bedenkt dat de temperatuur in de tent was opgelopen tot maar liefst vijfendertig graden... Na dit optreden kon de zwetende bezoeker terecht bij Het Dok waar de IJslandse band Of Monsters and Men optrad. De sfeer was fantastisch en de vijver was bezaaid met roeiboten en zwemmers. Een geweldig gezicht én een prachtige afsluiting van een mooie Noorderzon-dag.

Verschillende artiesten - Richard Hoekstra

2012 was voor mij vooral een weerzien met oude helden als Steve Miller en Joe Jackson. Beiden stelden zeker niet teleur. Ook Anneke van Giersbergen weet nog steeds te boeien als in haar Gathering dagen. De groei van Blaudzun op het podium vond ik erg leuk om te zien. Tussen het optreden in maart en november in Vera zat een wereld van verschil. In maart was het aftasten met het nieuwe materiaal en in november was het vooral een feestje.
Het meest memorabele optreden van 2012 voor mij was al in januari. Ralph de Jongh & The Crazy Hearts tijdens Noorderslag. Ademloos meeslepend en vol passie. Dat heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Melodica Festival - Douwe Numan

Het muzikale hoogtepunt voor mij kwam relatief laat in het jaar. In november haalde Harmen Ridderbos (Town of Saints) samen met wishfulmusic het Melodica Festival naar Groningen. Ondanks de volle muziekkalender van Groningen een waardevolle toevoeging aan popstad nummer 2 van Nederland. Twee dagen akoestische livemuziek in Huis de Beurs en een opwarmavond vooraf in de Kroeg van Klaas. Singer-songwriters en veelal akoestische bandjes uit binnen- en buitenland trokken naar Groningen om een sfeervol festival neer te zetten. Daarbij werd ook een groot deel lokaal talent ingezet.

Groningen is de 9e stad in de Melodica-historie die het festival mag organiseren. Een geschiedenis die in Melbourne, Australië begon als ‘coffeehouse music’. Er is inmiddels een heuse Melodica Family ontstaan aan artiesten en publiek, en ook Groningen werd door grondlegger Pete Uhlenbruch hartelijk verwelkomd in de familie. Drie dagen prachtige muziek in een intieme sfeer van complete aandacht voor de artiest en zijn muziek. Oprecht een festival voor en door muziekliefhebbers pur sang. Een festival waar het publiek zich niet enkel bezoeker voelt maar onderdeel van het geheel.

Mocht je het Melodica Festival dit jaar gemist hebben, houd dan vooral de site in de gaten. De organisatoren zijn vast van plan volgend jaar wederom de Melodica Family naar Groningen te halen. Of check de recensie die we er over schreven en het POPup video-item dat we erover maakten.

Hanson Brothers - Saskia Evers

Het meest memorabele optreden was muzikaal gezien waarschijnlijk niet het mooiste optreden van 2012. Wel vermoed ik er over tien jaar nog altijd glimlachend op terug te kijken: het optreden van de Hanson Brothers. Van begin tot eind heb ik met één grote grijns staan genieten. De band en ik dragen beide al een paar decennia een hoge toorts voor de Ramones. Vandaar dat ik ze graag eens live wilde aanschouwen. Waar de mannen - naast hun waardering voor de Ramones - ook om bekend staan is hun fascinatie voor ijshockey. Zodoende dat ik vlak voor aanvang van het optreden werd opgeschrikt door fanatiek fluitende scheidsrechters die de aanwezigen in de zaal streng kijkend naar het podium stuurden. Vervolgens verschenen de bandleden in ijshockey-outfits op het podium. Bassist Robbie Hanson droeg een ijshockey-masker. Onderwijl oogde gitarist Tommy Hanson als een seniele dementerende man die de weg kwijt was. De scheidsrechters hielden de band in de gaten. Als ook maar één iemand schuifelend zijn plek verliet, kwamen de scheidsrechters fluitend in actie. Het was complete chaos, maar wel hilarisch. Dat de band ook nog een paar Ramones-covers deed, bezorgde mij persoonlijk extra vreugde. Die avond vergeet ik nooit meer.

Elle Alpha - Ennio Wolsink

Voor mij is Elle Alpha toch wel de ontdekking van het jaar, niet alleen voor mijzelf maar ook voor Groningen. Vorig jaar was het Dope D.O.D., nu is het de winnaar van de POPgroningen Talent Award 2012 die continu de headlines haalt en waar het hele jaar door met bewondering over gepraat wordt. En terecht, ik heb het geluk gehad ze eerst bij Stukafest in akoestische setting te mogen bewonderen, voor een shoot van videorubriek PopUP die om technische redenen helaas niet gepubliceerd kon worden (dat hebben we later alsnog goedgemaakt). Deze band zet groovy en catchy popmuziek neer van onnavolgbare kwaliteit en uitstekende variatie die je raakt. En dan heb ik nog niet eens over de sublieme zangkwaliteiten van frontvrouw Ella Stoffers gehad! Houd dus Elle Alpha in 2013 in de gaten, dat wordt echt hun jaar. Hun optreden voor een jury van programmeurs in de Melkweg is dan waarschijnlijk alleen maar één van de highlights.

N.B.: 3voor12 heeft ook een jaaroverzicht gemaakt van de best bekeken producties van het 15-koppige 3voor12 lokaalnetwerk, zeer de moeite waard om ook even te lezen!