“Wij willen laten zien dat er ook stoere mannen house is” “Wij willen laten zien dat er ook stoere mannen house is”

Het Groningse feestje Housewarming moet men absoluut niet te serieus nemen, de muziek die er gedraaid wordt des te meer.

, Tekst: Anne Bouma

“Wij willen laten zien dat er ook stoere mannen house is”

Het Groningse feestje Housewarming moet men absoluut niet te serieus nemen, de muziek die er gedraaid wordt des te meer.

Tekst: Anne Bouma ,

Wat voor Rik van Sommeren (Riso) en Jaap Kersten (Jay Christian) begon als een niet al te serieuze poging een gezellig feestje met goede muziek neer te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste avond voor de Groningse house- en disco-liefhebbers. Housewarming heeft de laatste jaren naam en furore gemaakt

Het Groningse feestje Housewarming moet men absoluut niet te serieus nemen, de muziek die er gedraaid wordt des te meer.

Wat voor Rik van Sommeren (Riso) en Jaap Kersten (Jay Christian) begon als een niet al te serieuze poging een gezellig feestje met goede muziek neer te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste avond voor de Groningse house- en disco-liefhebbers. Housewarming heeft de laatste jaren naam en furore gemaakt met een programmering die zich focust op een niche in de dance-scene waar maar relatief weinig mee gebeurt in het Groningse nachtleven. Het heeft het duo in ieder geval geen windeieren gelegd, want voor de aankomende editie van Housewarming staat niemand minder dan Running Back labeleigenaar en Robert Johnson-resident Gerd Janson op de planning.

Housewarming startte in 2009 in Pand48, de vaste thuisbasis waar zowel Van Sommeren en Kersten residents zijn. De eerste officiële editie was op nieuwjaarsnacht met onder andere TJ Kong in de line-up. Daarna volgde er een tijdje niets, totdat eind september een tweede avond werd gepland. “Ik weet nog heel goed hoe die editie verliep,” vertelt Van Sommeren. “We hadden een avond gepland in Pand48 met Brent Roozendaal en Christoph Voorn in de line-up. Beiden hadden we al vaker ontmoet op andere feesten en zij draaiden allebei muziek in het straatje house en techno die wij weer op de kaart wilden zetten.”

Naast een leuke line-up besteedden Van Sommeren en Kersten toen ook veel aandacht aan de aankleding. “We wilden een gezellig sfeertje neer zetten dat een beetje deed denken aan een huiskamer. Ik ben naar de Mama Mini gefietst en heb daar een paar oude gordijnen en lampjes opgehaald,” vertelt Kersten. “Dat was natuurlijk al hartstikke mooi, maar het meest memorabele aan die avond was dat Brent vlak voor dat het feest begon kwijt was. Nog twee minuten voordat hij moest beginnen kwam hij aanrennen in een oranje broek en riep: “Ik ben hier al een paar uur maar ik moest nog even muziek branden!” Had ‘ie de hele avond in zo’n heel aftands café gezeten. Dat mocht uiteindelijk niet baten want hij zette echt een koningsset neer die avond.”

Al met al een geslaagde avond, waar Van Sommeren en Kersten met een goed gevoel op terugkijken. Maar, benadrukken ze, dat geldt eigenlijk voor alle Housewarming avonden wel. Hoewel het altijd de bedoeling van de heren is gebleven om met Housewarming een intiem feestje voor “bekenden en liefhebbers” neer te zetten, streven de organisatoren wel degelijk een bepaald doel na met hun concept. “House is de afgelopen jaren een beetje een vies woord geworden, want iedereen denkt bij house aan 'Sneakers-house'. Terwijl er ook veel goede kwalitatieve house is, die niet direct heel veel met techno te maken hoeft te hebben. Wij willen laten zien dat er meer is dan minimal, techno, en piemeltjeshouse, maar dat er ook stoere mannen house is,” vertelt Kersten.

“Maar,” benadrukt Van Sommeren, “we programmeren natuurlijk ook wel eens andere stijlen dan house. Eigenlijk bepaalt Beatport tegenwoordig hoe je stijlen moet noemen, terwijl Housewarming niet per se in ‘het hokje’ house past, want het zit tussen allerlei stijlen in. Er zijn maar weinig clubs en feesten die dit programmeren, dat wat wij met muziek willen nastreven. Zo iemand als Gerd Janson is een echt een goede dj, maar het is ook een moeilijke dj om te programmeren hier in Groningen. Er zijn waarschijnlijk veel mensen die Janson niet kennen, maar die het wel heel vet vinden als ze erbij zijn. Hij is ook een hele diverse dj, die platen draait van Fleetwood Mac tot aan Carl Craig en die met die diversiteit altijd iets moois weet te creëren.”

Naast een paar uitstapjes in Simplon, heeft Housewarming altijd Pand48 als thuisbasis behouden. “Het past heel goed bij elkaar,” vertelt Van Sommeren. “Het is een kleine, gezellige en intieme tent en dat is precies wat Housewarming moet zijn, en wat bij de muziek past.” “Ik vind de combinatie ook zo goed omdat ik het belangrijk vind dat met muziekstijlen als disco en house het contact met het publiek goed mogelijk moet zijn.” vult Kersten aan. “Wat ook erg in ons voordeel werkt is het feit dat Pand48 de laatste jaren een hele goede programmering heeft met leuke en soms ook best grote namen voor zo’n kleine club, en dat veel van die avonden ook goed uit pakken. Dit zorgt ervoor dat artiesten het ook leuk vinden om te komen draaien op een avond in Pand48, waaronder die van ons,” vervolgt Van Sommeren.

Een van hun favoriete edities in Pand48 was de avond met Job Jobse en Reza Athar in de line-up. Van Sommeren: “Alles klopte gewoon die avond. Er kwamen mensen binnen van een of ander vrijgezellenfeest en iedereen was verkleed. Dat paste hartstikke goed bij die disco avond. Reza deed soms wat moeilijk met diepgaande platen en Job die gooide er dan af en toe een hitje in, en dat werkte uitstekend!” “Die avond met Olaf (Boswijk red.) in de bovenzaal van Simplon was trouwens ook steengoed,” stelt Kersten. “Het was in de winter, en er lag echt immens veel sneeuw op de weg. Het advies was eigenlijk om niet meer de weg op te gaan, maar hij had bij zijn ouders een dikke auto opgehaald en was toch naar Groningen gereden. Dat vonden wij echt heel tof van hem. Die avond ging het dak eraf en sindsdien is Olaf gek op Groningen.”

Serieuze toekomstplannen hebben de heren met Housewarming niet echt. “We werken niet echt met vaste data,” vertelt Van Sommeren. “Alleen als we een goede boeking kunnen regelen, dan plannen we een avond in. Zo voorkomen we dat we artiesten boeken, alleen maar omdat we iets moeten neerzetten. Als het goed uitkomt voor ons en voor een bepaalde artiest, dan zetten we weer een editie op de agenda. Zo liep het ook met Gerd Janson. Die staat het weekend van 9 december ook op Time Warp NL, en daardoor was het voor ons haalbaar om hem naar Groningen te halen dat weekend.” “Zolang we het ‘gat’ in de Groningse dance-scene met goede house kunnen blijven opvullen, blijven we dit doen,” benadrukt Kersten. “Het is ook belangrijk dat we er zelf voldoening uit blijven halen en dat er mensen zijn die het blijven waarderen. Als dat het geval blijft, dan zie ik geen reden om te stoppen.”

Op vrijdag 9 december vindt Housewarming plaats in Pand48 met Gerd Janson, die een vier uur durende set zal draaien. De entree is gratis!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen