Niet alleen muziek, maar ook een beetje komedie bij Pinback Niet alleen muziek, maar ook een beetje komedie bij Pinback

Een enigszins rommelige, maar lachwekkende avond

, Saskia Evers (tekst) & Marij Kloosterhof (foto's)

Niet alleen muziek, maar ook een beetje komedie bij Pinback

Een enigszins rommelige, maar lachwekkende avond

Saskia Evers (tekst) & Marij Kloosterhof (foto's) ,

Donderdag 10 november staat Pinback weer in Vera. Deze indierockband, die vooral draait rondom de drijvende krachten Rob en Zach, begint de tour in Groningen. Hoewel de avond enigszins rommelig verloopt, is deze op meerdere momenten ook bijzonder hilarisch.

Een enigszins rommelige, maar lachwekkende avond

Donderdag 10 november staat Pinback weer in Vera. Deze indierockband, die vooral draait rondom de drijvende krachten Rob en Zach, begint de tour in Groningen. Hoewel de avond enigszins rommelig verloopt, is deze op meerdere momenten ook bijzonder hilarisch.

De avond begint met de curieuze en merkwaardige verschijning JP Inc. De Amerikaanse John-Peter Hasson vertegenwoordigt een fictief Amerikaans televisienetwerk en laat zien welke programma’s binnenkort naar Nederland komen. Gehuld in een net grijs pak en een heuse nepbaard, zingt JP over de programma’s die naast hem op een groot wit scherm zichtbaar zijn. Ondertussen danst hij er houterig en grijnzend bij. De teksten - over onder andere monstertrucks, internet, hete noodles, mannen met de naam Steve en een veel te luide band Crap Factory - zijn veelal dubbelzinnig. Dit geldt eveneens voor de beelden op het scherm. Daarnaast is de zang Nederlands ondertiteld. Het geheel ziet er lachwekkend uit. Toch ontvangt het publiek JP Inc. maar gematigd enthousiast.

Dat is anders bij Pinback. Het trio begint vanavond aan het eerste optreden van de tour. Wellicht verloopt daardoor niet alles vlekkeloos. In het begin is het geluid wat rommelig. Ook Pinback werkt met een overheadprojector, zogeheten ‘clicks’ en voorgeprogrammeerde melodietjes. Echter, het geluid van het oortje van Rob Crow staat niet hard genoeg, waardoor hij tijdens het brengen van een nieuw nummer de clicks niet hoort en zodoende de kluts kwijtraakt. Hij baalt er zichtbaar van. Ook vreest hij dat het publiek denkt dat hij het verknald heeft. Weliswaar oogt het stuntelig, maar het plezier in de zaal is er niet minder om.

Tijdens het volgende nummer gaat het echter weer mis als hij al zingend een bierflesje probeert te openen. Als hij daar niet in slaagt, neemt iemand voor het podium het van hem over. Tijdens het overhandigen van het open flesje spuit het bier over de apparatuur. De band stopt onmiddellijk met spelen. Opnieuw is duidelijk te merken dat de heren niet gecharmeerd zijn van deze onderbreking. Het publiek lacht er echter hartelijk om en sluit de band hierom juist in de armen. Het trio laat zich er ook niet door uit het veld slaan en vervolgt het optreden enkele minuten later opnieuw.

Tijdens de avond komt er ook een voorproefje voorbij van het nieuwe album dat in drie verschillende delen uitkomt. Deze nieuwe nummers liggen in dezelfde stijl als de oude. Bij beide ligt de nadruk veelal in de baslijn. Echter klinkt er wel veel variatie. Sommige nummers hebben dankzij de extra voorgeprogrammeerde melodietjes ook iets van het bubblegum genre. De stemmen van zangers Rob en Zach verschillen qua klankkleur. Een aparte combinatie, maar de afwisseling is welkom.

Tegen het einde springt Rob met microfoon het podium af, loopt op mensen af, laat ze meezingen en omarmt ze. Tijdens het rondje door de zaal draait het snoer om de enkels van mensen en opnieuw klinkt er veel gelach in de zaal. De heren van Pinback maken er in elk geval een feestje van.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen