Muzikaal zwaargewicht Elvis Costello is het nog niet verleerd

Oud en nieuw werk in goed concert

Matthijs Sorgdrager (tekst) & Donald van Tol (foto's) ,

Met Elvis Costello haalt De Oosterpoort een zwaargewicht uit de popmuziek in huis. Het concert van de 57-jarige Ier was lang van tevoren uitverkocht. Costello lijkt een oudere doelgroep aan te spreken. Dat is opvallend, aangezien hij nog steeds nieuw werk uitbrengt. Zijn laatste wapenfeit is het goed ontvangen album National Ransom.

Oud en nieuw werk in goed concert

Met Elvis Costello haalt De Oosterpoort een zwaargewicht uit de popmuziek in huis. Het concert van de 57-jarige Londenaar was lang van tevoren uitverkocht. Costello lijkt een oudere doelgroep aan te spreken. Dat is opvallend, aangezien hij nog steeds nieuw werk uitbrengt. Zijn laatste wapenfeit is het goed ontvangen album National Ransom.

Tijdens zijn huidige tour speelt Costello het leeuwendeel van de nummers zonder band op één van de vele gitaren achter hem of op een orgel. Het optreden lijkt een voortzetting van zijn laatste compilatie-cd, getiteld Pomp & Pout. Costello beperkt zich niet tot nummers van National Ransom, maar speelt veel oude nummers. Klassiekers als Alison, She en I Want You passeren de revue.


Elvis Costello - Alison

Bijzonder zijn de momenten dat Costello zónder microfoon de grote zaal van De Oosterpoort stil weet te krijgen. Dan is ook te merken dat hij ondanks zijn leeftijd nog zeer goed bij stem is. Een prettige afwisseling in het concert komt als Costello samenspeelt met zijn voorprogramma Larkin Poe. Met deze band speelt Costello onder andere zijn hit Red Shoes.

Helaas wordt de intieme setting die een solo-optreden zou moeten oproepen, teniet gedaan door de afmetingen van de grote zaal waarin Costello staat. Met zijn charmes compenseert Costello dit echter ruimschoots. Naarmate het concert vordert maakt hij meer en meer contact met het publiek.

Al met al is het een zeer geslaagd optreden van een man die, na ruim dertig jaar, het plezier in optreden nog steeds niet lijkt te hebben verloren. Als Costello na twee lange toegiften zijn hoed afneemt voor het enthousiaste publiek en de zaal verlaat, gaat iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Houd de wiki van Elvis Costello in de gaten voor meer informatie over dit concert, zoals de setlist.