Harde beats, moshpits en stagedivers

Kubus & Rico staan in een uitverkochte Simplon

Richard Bos (tekst) ,

Hiphop en dubstep gaan vanavond hand in hand en dat komt niet alleen doordat Dub & Dwars aansluit op de de eerste act. Voordat Simplon tot in de vroege uurtjes wordt vermaakt door Distance, Youngsta en anderen, mogen Kubus & Rico eerst nog even huishouden in een uitverkocht Simplon.

Kubus & Rico staan in een uitverkochte Simplon

Hiphop en dubstep gaan vanavond hand in hand en dat komt niet alleen doordat Dub & Dwars aansluit op de de eerste act. Voordat Simplon tot in de vroege uurtjes wordt vermaakt door Distance, Youngsta en anderen, mogen Kubus & Rico eerst nog even huishouden in een uitverkocht Simplon.

Voordat Kubus & Rico het podium betreden, mag Flow & Co het publiek van Simplon alvast opwarmen. Aan het begin van hun set is er nog geen sprake van een uitverkocht Simplon en is de zaal zelfs behoorlijk leeg.
Deze jonge hiphop formatie is pas begin 2010 begonnen, en heeft zich in die tijd flink ontwikkeld. Flow & Co bestaat uit twee mc’s, Urbs en Br. 1, en dj MelleBEATS. Voor Simplon hebben ze nog een host meegenomen, MC Pletnum, die de hele show aan elkaar praat en keihard meedoet met Flow & Co.

Het begin van de set is weinig overtuigend en ook het publiek komt moeilijk mee, maar gelukkig is dit na twee nummers voorbij en zetten de meeste een voorzichtig stapje vooruit. Flow & Co speelt voor het publiek, dat hebben ze vaak genoeg gezegd. Ze spelen liever shows dan dat ze nummers opnemen in de studio. Het podium is te klein voor Urbs en Pletnum, die vaak van het podium in het publiek springen. Na een klein half uur verlaat Flow & Co onder luid applaus het podium. De zaal is al wat voller, maar het is duidelijk voor wie de mensen komen, en dat zijn Kubus & Rico, want pas als zij beginnen is de zaal helemaal vol.

Kubus & Rico zijn hier om DMT naar het Noorden te brengen. DMT staat voor De Muzikale Trip en dat is het vanavond zeker. Van old-school hiphop via drum ‘n bass naar dubstep en weer terug, het komt allemaal voorbij. De show begint, net zoals het album, met Vrij, dat hard wordt ingezet. De toon is gelijk gezet en Rico is duidelijk in Groningen om een feestje te bouwen.

Tegenwoordig is een moshpit bij een hiphop concert eerder regel dan uitzondering, en zo ook bij Kubus & Rico, die met de laatste vier nummers het dak eraf spelen met zogenaamde Kuubstep, dubstep met een Kubus sausje. Rico heeft ook nog een verrassing in petto voor het publiek. Hij heeft namelijk Fakkelbrigadelid Sticks meegenomen voor twee nummers. Sticks wordt met luid gejoel ontvangen.

Alle belangrijke nummers van DMT komen voorbij en elk nummer wordt bijna woord voor woord meegeschreeuwd door het publiek, wat er vaak voor zorgt dat Rico het publiek maar voor hem laat spreken. Hoogtepunt hiervan is zijn zinnetje Appel In De Lunchbox, dat door iedereen in Simplon luidkeels wordt meegebruld. Uiteindelijk wordt er nog een stagedive gemaakt door Rico en vlak daarna is het feestje echt voorbij, maar in plaats van weg te gaan, blijft een groot deel hangen voor Dub & Dwars, dat een half uur later zou beginnen.

Een geslaagd avondje hiphop, met hier en daar wat blasts from the past. Maar stiekem wou het publiek gewoon weer wat Opgezwolle horen toen Sticks het podium betrad.