Heideroosjes voor de allerlaatste keer in Vera Heideroosjes voor de allerlaatste keer in Vera

Na tweeëntwintig jaar valt het doek voor de Limburgse punkband

, Tekst: Saskia Evers

Heideroosjes voor de allerlaatste keer in Vera

Na tweeëntwintig jaar valt het doek voor de Limburgse punkband

Tekst: Saskia Evers ,

De Heideroosjes stoppen. Na ruim tweeëntwintig jaar, 1500 shows, negen studio-albums, een Edison Award en een optreden in de Jerry Springer show, valt voor deze punkband van Limburgse bodem komende zomer definitief het doek. Vrijdag 16 december staat Heideroosjes voor de allerlaatste keer in Vera

Na tweeëntwintig jaar valt het doek voor de Limburgse punkband

De Heideroosjes stoppen. Na ruim tweeëntwintig jaar, 1500 shows, negen studio-albums, een Edison Award en een optreden in de Jerry Springer show, valt voor deze punkband van Limburgse bodem komende zomer definitief het doek. Vrijdag 16 december staat Heideroosjes voor de allerlaatste keer in Vera.

In 1989 begint een viertal jongemannen op vijftienjarige leeftijd in een kippenhok aan een indrukwekkende carrière met zelfs internationaal succes. In de tweeëntwintig jaar die volgen leveren de mannen van Heideroosjes negen studio-albums af. Daarnaast verschijnt er nog een live-album en een tweetal verzamel-albums. De band brengt bij het twintigjarig-jubileum de cd 20 Years: Ode & Tribute uit. Deze dubbel-cd is vooral een eerbetoon. Heideroosjes covert op de eerste cd nummers van favorieten. De tweede cd bestaat uit covers door anderen van eigen materiaal. Op 21 november dit jaar brengt de band de allerlaatste cd met toepasselijke titel Cease-Fire uit.

De band staat echter het meest bekend om zijn energieke live optredens. Niet alleen tourt Heideroosjes langs verscheidene poppodia waaronder meerdere keren Vera. Ook zijn ze een graag geziene act op de grotere festivals zoals Pinkpop, Lowlands, Rock Werchter en Pukkelpop. Daarnaast doet het viertal in 2008 nog een verrassende theatertour, inclusief komische sketches en akoestische nummers. In 2005 tourt de band door Nederland onder pseudoniem de Ramroosjes, waarbij deze een eerbetoon doet aan jeugdhelden de Ramones. Onder deze naam doet de band Vera ook aan en speelt vijf kwartier alleen maar nummers uit het Ramones-repertoire.

Tevens tourt de band internationaal met grootheden als Bad Religion, The Offspring, The Misfits en Pennywise. Lemmy Kilmister van Motörhead leent zelfs zijn rauwe vocalen nog voor een gastoptreden op de cd
Chapter Eight: The Golden State. Verdere hoogtepunten in de carrière van Heideroosjes zijn onder andere de prestigieuze Edison Award die de heren in de wacht slepen voor het nummer Damclub Hooligan en de uitnodiging voor een gastoptreden in de Jerry Springer Show.

Deze internationale bekendheid is best bijzonder aangezien de teksten voornamelijk afwisselend Nederlands- en Engelstalig zijn. Een enkel nummer is in het Duits of zelfs in eigen dialect. Wellicht spreekt het onderwerp van de teksten toch het meeste aan. De teksten zijn namelijk vooral grappig maar soms ook erg maatschappij-kritisch. Die kritiek brengen ze dan echter wel weer altijd met een knipoog en de teksten zijn dan ook weldoordacht.

Na ruim 1500 shows vinden de heren het echter toch welletjes. Niet omdat de passie voor muziek maken ineens verdwenen is of omdat ze niets meer te vertellen hebben. Het zakelijke aspect tezamen met de prestatiedruk om nog steeds kwalitatief goede nummers af te leveren, zorgt er voor dat de heren afscheid nemen van het Heideroosjes-tijdperk. Optreden vinden ze echter nog steeds geweldig. Waarschijnlijk dat de band daarom toch nog een afscheidstournee doet, waarbij hij ook Vera met een laatste bezoek vereert.

Voor de allerlaatste keer een energiek en knallend optreden van Heideroosjes meemaken? Dat kan in Vera op vrijdag 16 december, mits je nog een kaartje kan weten te bemachtigen want de show is net uitverkocht!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen