De Heideroosjes krijgen na tweeëntwintig jaar nog steeds hele zaal op z’n kop

Feestelijk afscheidsoptreden in een uitverkocht Vera

Saskia Evers (tekst) ,

Tijdens de Heideroosjes-afscheidstour doet de band op 16 december voor de allerlaatste keer Vera aan. In een bomvolle uitverkochte zaal geeft de band een laatste keer een weergaloos optreden waar de energie vanaf spat. Een bijzonder bruisende punkrockavond waardoor iedereen vrolijk naar huis gaat.

Feestelijk afscheidsoptreden in een uitverkocht Vera

Tijdens de Heideroosjes-afscheidstour doet de band op 16 december voor de allerlaatste keer Vera aan. In een bomvolle uitverkochte zaal geeft de band een laatste keer een weergaloos optreden waar de energie vanaf spat. Een bijzonder bruisende punkrockavond waardoor iedereen vrolijk naar huis gaat.

De avond begint met de Nederlandse punkrockband New Pokerface. Een zeer geschikte sfeermaker die de uitverkochte Vera alvast in de stemming krijgt. De band produceert een pakkend punkrockgeluid en het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk. Na New Pokerface vertelt Peter – de man achter de boekingen in Vera – dat dit de zevende en laatste keer is dat hij de Heideroosjes heeft geboekt aangezien de heren volgend jaar stoppen. Aan een ‘Sjonnie en Anita’ wil hij daarom een prijs uitreiken. Dit blijkt een complot. De winnaar doet op het podium een huwelijksaanzoek aan zijn ‘Anita’. Ze zegt "ja" en het tweetal krijgt een daverend applaus van de zaal.

Het feest zet zich voort als de mannen van de Heideroosjes voor de allerlaatste keer het podium van Vera betreden. Hoewel de mannen na tweeëntwintig jaar touren ook niet meer de jongsten zijn, spat de energie vanaf de eerste minuut van het podium. De mannen staan geen seconde stil. Dit werkt zo aanstekelijk dat het een grote kettingreactie teweeg brengt. Een grote denkbeeldige energiebal raast door de zaal. Het publiek raakt zo enthousiast dat de heren er duidelijk nog meer plezier in krijgen. Daarnaast is er genoeg ruimte voor grappen en grollen tussen de nummers door.

Ondanks het plan om volgend jaar te stoppen, is net het nieuwe album
Cease-Fire verschenen. De band geeft een lesje Heideroosjes-geschiedenis waarbij zowel het nieuwe als oude materiaal voorbij komt. Het publiek zingt en springt bij beide enthousiast mee. De teksten zijn zo pakkend dat zelfs de nieuwe nummers makkelijk mee te zingen zijn. Opnieuw maatschappijkritisch. Met een knipoog.

Ook doet de band het nummer
Ode To The Ramones. Een eerbetoon aan hun jeugdhelden. Deze loopt vloeiend over in een cover van Blitzkrieg Bop die keihard meegezongen wordt door het publiek. Als Sjonnie en Anita de revue passeert, krijgt het eerder verloofde stelletje een uitnodiging om op het podium het refrein mee te komen zingen. De technicus krijgt wel gekscherend de vraag om dan Frank’s microfoon uit te zetten. Toch komt het verloofde stel het podium op en zingt vrolijk mee.

Tijdens de toegift, trakteren de heren op een akoestische versie van
A Bag Full Of Stories waarbij Frank Kleuskens zelfs zijn gitaar inruilt voor een accordeon. In de zaal komen aanstekers te voorschijn. Ook spelen ze nog een medley. Tijdens de laatste nummers lijkt het publiek echt te beseffen dat dit de laatste keer is dat de band in Vera staat. Mensen beginnen collectief te stagediven en crowdsurfen. Ook Marco Roelofs zelf doet mee. Maar dan is het toch echt zover: de allerlaatste Heideroosjes-noot in Vera klinkt.  Toch lijkt iedereen in Vera gelukkig. Het is weliswaar de laatste keer, maar het is ook zeker groot feest.