Danko Jones bluft zich naar applaus

Degelijke concert toont scheurtjes in formule

Caspar Kraaijpoel (tekst) ,

Etterige hardrocker Danko Jones staat dinsdagavond in de kleine zaal van de Oosterpoort te scheeuwen. Voor een dinsdagavondconcert doet het hardrock trio het niet slecht. Maar het repertoire is repetitief als altijd en Jones zijn haantjesgedrag bij vlagen irritant

Degelijke concert toont scheurtjes in formule

Etterige hardrocker Danko Jones staat dinsdagavond in de kleine zaal van de Oosterpoort te scheeuwen. Voor een dinsdagavondconcert doet het hardrock trio het niet slecht. Maar het repertoire is repetitief als altijd en Jones zijn haantjesgedrag bij vlagen irritant.

De Canadese Danko Jones heeft sinds jaren al de reputatie van een puike festivalband. Rock ‘n roll ten top: vuige teksten begeleid door minstens zulke vuige metal en hardrock rifjes. Teksten over feesten, seks, zuipen en..meer feesten. Leuk voor op festivals inderdaad. De band doet opvallend vaak de Nederlandse en Belgische festivals aan en heeft zodoende een trouwe schare fans gekregen.

In de kleine zaal van Oosterpoort is het iets andere koek. Danko en band zijn wegens tegenvallend kaartenverkoop naar de kleine zaal gedegradeerd, maar laat zich uiteraard niet kennen in enthousiasme. ’Shiiiiiiiiiiiiiiit, I know it’s Tuesday, but let me see those hands!’ En warempel, na een kwartiertje krijgt hij het toch voor elkaar om een bescheiden pit te creëren.

Absoluut waar, Jones kan het publiek bespelen. Zijn vuilbekkerij is passend, maar tegelijk ook erg geforceerd en teveel. Hij staat te bekvechten met een praatgraag meisje en schoffeert toeschouwers die op de bank zitten. Geschrokken van de daaropvolgende stilte in het publiek krabbelt hij toch snel weer terug en maakt er een grapje van. Erg rock ‘n roll natuurlijk, maar het Groningse publiek weet zich niet echt een houding te geven tijdens Jones’ gebral.

Muzikaal zit het wel snor, al is diversiteit ver te zoeken. Zowel tekstueel als muzikaal onderscheiden de nummers zich weinig van elkaar over een heel optreden gezien. Recht toe recht aan, Danko Jones doet zich ook niet voor als meer dan dit, etc. Maar hoe lang kan je dat vol houden? De band speelt het op safe met bekende nummers als Cadillac, First Date en meest recente hitje I Think Bad Thoughts Never Too Loud.

Danko Jones dwingt een uitzinnig publiek eerder af met woorden maar niet met daden. Brutaal maar infantiel, muzikaal begaafd maar te oppervlakkig. De dinsdagavond ten spijt was het geen memorabele liveshow, tenzij je geniet van een ode aan orale seks.