Fiction Plane overtuigt alle critici Fiction Plane overtuigt alle critici

De band van de zoon van Sting bewijst volledig op eigen benen te staan

, Nargiza Mamadazimova (tekst) & Fokke Bouma (foto's)

Fiction Plane overtuigt alle critici

De band van de zoon van Sting bewijst volledig op eigen benen te staan

Nargiza Mamadazimova (tekst) & Fokke Bouma (foto's) ,

Fiction Plane is een band uit Engeland die veel mensen waarschijnlijk voornamelijk kennen omdat de zoon van Sting, Joe Sumner, de leadzanger is van de band. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom veel mensen de band niet serieus nemen en sceptisch bejegenen

De band van de zoon van Sting bewijst volledig op eigen benen te staan

Fiction Plane is een band uit Engeland die veel mensen waarschijnlijk voornamelijk kennen omdat de zoon van Sting, Joe Sumner, de leadzanger is van de band. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom veel mensen de band niet serieus nemen en sceptisch bejegenen.

Met het etiket “zoon van Sting” moet je als lead zanger extra hard je best gaan doen om te bewijzen dat je het zelf ook kan. Toch is de kleine zaal in de Oosterpoort redelijk gevuld. Er zijn allerlei soorten publiek, van die hard fans tot moeders, van jongeren tot 50-plussers. Er zijn minstens twee of drie generaties in de zaal aanwezig. Dat komt waarschijnlijk ook omdat er veel The Police en Sting fans op Fiction Plane afgekomen zijn.

De  driekoppige band komt op en Joe Sumner begroet het publiek in het Nederlands en maakt even een praatje met het publiek. Daarna begint Fiction Plane met spelen en komen nummers van zijn nieuwe cd Two Sparks aan bod zoals Get Out Of My Face, Talking, Humanoid, Denied en Push me Around. Fiction Plane heeft goed werk geleverd met hun nieuwe cd en dat is te zien aan de reactie van het publiek. Ook nummers van hun eerste album, Two Sisters, worden gespeeld welke inslaanals een bom. Daarna kan de sfeer niet meer stuk.

Fiction Plane weet de kritiek door de sceptici' s strot duwen en hun mond in te snoeren. Bij de leadzanger Joe Sumner zit de muzikaliteit duidelijk in de genen en hoeft hij niet papa's hand vast te houden. Fiction Plane zijn sound geluid is echter zeker beïnvloed door The Police, maar dat geldt voor meerdere bands. Soms hoor je ook een stukje metal, e n psychedelica a làn Radiohead in de liedjes sluipen. De vocals van Joe Sumner lijken zeker op die van Sting, maar soms, vooral bij de langzamere liedjes, schuilen er Dave Gahan-noten in. Het is de vraag of Sting zijn muzikale genen ook aan de rest van zijn kroost (I blame Coco - Coco Sumner) doorgegeven heeft. Misschien volgt ze het voorbeeld van Joe Sumner en komt zij ook binnenkort Groningen bezoeken.

Kortom, ondanks de vele overeenkomsten met de muziek van The Police en Sting weet Fiction plane zijn eigen sound te creëren en te behouden. Van iets ouds iets nieuws te scheppen. En live presteert Fiction plane zeker goed: behalve mooie gitaarsolo' s geven ze de volle 100% en zetten ze een lekker optreden neer. Waarschijnlijk een van de beste optredens van het jaar. Fiction plane in Groningen, het smaakt zeker naar meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen