Lentekriebels bij 3VOOR12/Groningen

Lokale acts vertellen over hun lente-ideeën

Wouter de Boer (tekst) ,

Groningen heeft de eerste paar echte lentedagen er al opzitten, maar vandaag begint de lente pas echt. Voor velen een uitgelezen moment om met frisse energie plannen te gaan smeden voor de rest van het jaar. 3VOOR12/Groningen vroeg een paar lokale acts naar hun gevoel bij de lente en of het ook bij hen alweer begint te kriebelen.

Lokale acts vertellen over hun lente-ideeën

Groningen heeft de eerste paar echte lentedagen er al opzitten, maar vandaag begint de lente pas echt. Voor velen een uitgelezen moment om met frisse energie plannen te gaan smeden voor de rest van het jaar. 3VOOR12/Groningen vroeg een paar lokale acts naar hun gevoel bij de lente en of het ook bij hen alweer begint te kriebelen.

Irene Wiersma, zangeres van de Nederlandstalige indiepopband Flux, zegt de lente al helemaal te zien zitten en graag met het kippenvel op haar armen alvast rosé te gaan drinken op een terrasje. Groninger folkband VENcE moet bij de lente vooral aan feestjes denken. Wonderbaarlijk genoeg zijn alle drie de vrouwelijke bandleden in dit seizoen jarig! Dat dat inspirerend werkt, blijkt uit het nieuwe nummer ‘19-six’, dat gebaseerd is op een van die (uit de hand gelopen) verjaardagsfeestjes.

Elektrobabe Susanne Clermonts, die het afgelopen jaar onder het alias Krause een paar flinke stappen heeft gezet op weg naar wereldheerschappij, heeft vanzelfsprekend verder reikende ideeën. Zo onthulde ze aan 3VOOR12/Groningen haar plan om dit jaar een bij te gaan kruisen met een hommel. Als deze zogenaamde ‘bommels’ afsterven, is Clermonts vast van plan een mooie jas van hun bruin-met-oranje vachtjes te weven.

Nieuwe muziek
Voor alle bands geldt dat ze de lente willen aangrijpen om extra veel te gaan optreden. Voor VENcE en Flux betekent dit vooral dat ze alvast veel nieuw materiaal kunnen spelen. Beide bands zullen later dit jaar een album uitbrengen. Voordat haar reeds voltooide debuutalbum hoogstwaarschijnlijk in september het levenslicht gaat zien, wil Wiersma eerst ook nog een akoestische ep gaan opnemen, die al in de lente moet verschijnen. Haar komende optredens zullen daarom afwisselend akoestisch en elektrisch zijn.

Ook VENcE verwacht in september een spetterende albumpresentatie te kunnen geven. Afgelopen december zijn de opnames al gestart, maar bij het aanbreken van de lente moeten  in elk geval de vocalen nog worden ingezongen en moeten de twaalfenhalve track nog worden gemixt en gemasterd. Hiermee wordt de nieuwe plaat overigens de langste uit de geschiedenis van de band. Op het programma voor de komende maanden staan optredens gepland door het hele land, waaronder Amsterdam en Zeeland.

Clermonts vindt het op haar beurt tijd geworden om met Krause over de landsgrenzen te kijken en is in gesprek met een Duits boekingskantoor, dat alvast een uniek optreden met de Amerikaanse stoeipoes Peaches heeft geregeld op 9 april in Düsseldorf. Tussen alle optredens en het voeren van haar kat Jekkie door is ze daarnaast als een malle nieuwe nummers aan het schrijven. Ook zegt ze plannen te smeden voor een videoclip bij haar nieuwe single ‘Soaring Through The Starlight’, die halverwege april zal uitkomen.

Nieuwe beelden
Om het nieuwe album luister bij te zetten, heeft VENcE fotograaf Jasper Bolderdijk in de arm genomen voor een fotoshoot in het winterse noorden van Groningen, rondom Delfzijl. (Zie hiernaast vast een voorproefje.) De komende tijd zal deze nieuwe artwork langzaamaan de MySpace-, Hyves, Twitter- en Facebookpagina’s van de band gaan overnemen. Daarnaast moet de officiële bandsite gepimpt worden en zijn de heren en dames hard aan het nadenken over de albumhoes en een hippe locatie voor de albumrelease.

Clermonts spreekt tot slot nogmaals haar wens uit om een foto te realiseren waarin zij naakt in een bad met haringen ligt. Doordat zij en haar band sinds kort vanuit het Diesel:U:Music project gesponsord worden door Diesel, is er misschien eindelijk een mogelijkheid dat dit ook echt gaat gebeuren. In de woorden van Clermonts: “Maak je vis maar nat!” En daar kunnen we het deze lente mee doen!