Fun Lovin’ Criminals: van alle muziekmarkten thuis

Jeugdsentiment met een grote grijns

Charlotte Akerboom ,

Na vijf jaar hebben de Fun Lovin’ Criminals een nieuw album uitgebracht: ‘Classic Fantastic’. Maar het zijn vooral de hits uit de vorige eeuw, ‘Scooby Snacks’ en ‘The Fun Lovin’ Criminal’, die het publiek in groten getale naar de Oosterpoort doen komen.

Jeugdsentiment met een grote grijns

Na vijf jaar hebben de Fun Lovin’ Criminals een nieuw album uitgebracht: ‘Classic Fantastic’. Maar een nieuw album, dat is niet wat het publiek in groten getale naar de Oosterpoort doet komen. Het zijn de hits uit de vorige eeuw, ‘Scooby Snacks’ en ‘The Fun Lovin’ Criminal’ en de daarbij horende hang naar vroeger die maken dat de grote zaal van de Oosterpoort goed gevuld is.

De gemiddelde leeftijd van het publiek in de Oosterpoort doet vermoeden dat menig bezoeker hier is uit jeugdsentiment. Dit vermoeden wordt bevestigd doordat telkens als de zin “and now we go way back for you” klinkt, deze met gejuich wordt ontvangen. De oude hits worden door iedereen om het hardst meegezongen, maar er blijken ook een aantal diehard fans, die van elk nummer de volledige tekst weten te reproduceren.

De Fun Lovin’ Criminals staan op het podium met jongensachtige bravoure. Het is een beproefd concept: als je ontwapenend lacht zal zelfs de grootste chagrijn vanzelf ontdooien. De mannen van de Fun Lovin’ Criminals weten dit concept als geen ander toe te passen en houden gedurende het hele concert een olijke lach op hun gezicht. Dit zonder dat het maar een moment onecht overkomt. Het plezier van de mannen is oprecht. Zelfs de hits, die zij inmiddels toch al zo’n veertien jaar moeten spelen, worden steeds met schijnbaar veel lol gespeeld.

De Fun Lovin’ Criminals vullen de avond met diverse muziekstijlen: hiphop, rap, funk, latin en rock. Zanger Hugh Morgan weet met zijn donkere zwoele stem elke muziekstijl een eigen tintje te geven. De muziek laat het publiek bouncen, springen, swingen en met de heupen schudden. Toch is het niet de hele avond door feest. Tegen het einde van het concert wordt de muziek wat meer van hetzelfde en dit heeft zijn weerslag op het publiek. Het concert is duidelijk wat ingezakt en heeft een oppepper nodig. Deze oppepper wordt gevonden in de hit die we nog niet voorbij hadden horen komen: ‘Fun Lovin’ Criminal’. En zo kan het publiek toch nog springend naar huis.