Krachtvelden

Gratis festival gesponsord door Vogelaargeld verloopt zonnig

Niels Cornelis Meijer (tekst & foto's) en Nargiza Mamadazimova (tekst) ,

In de krachtwijken “Korreweg en de Hoogte” – een hele mond vol – was op zaterdag 17 juli een festival. Gratis en voor niets, dankzij de inspanningen van vrijwilligers en 'Vogelaargeld', dat via de Wijkstemdag werd gereserveerd voor een dikke line-up. Een goede mix tussen lokaal talent en gevestigde orde

Gratis festival gesponsord door Vogelaargeld verloopt zonnig

In de krachtwijken “Korreweg en de Hoogte” – een hele mond vol – was op zaterdag 17 juli een festival. Gratis en voor niets, dankzij de inspanningen van vrijwilligers en 'Vogelaargeld', dat via de Wijkstemdag werd gereserveerd voor een dikke line-up. Een goede mix tussen lokaal talent en gevestigde orde.

Een van de headliners is Tim Knol die om acht uur op het Bernoulliplein begint te spelen met zijn band. Zijn stem klinkt mooi helder en soepel en er wordt strak gespeeld. De toetsenist kun je echter niet altijd horen, wat jammer is want hij doet zijn ding met verve. Al met al is de melancholische indie-pop uitermate geschikt om lekker bij te hangen en naar te luisteren.

De zomeravond vordert en de temperaturen zakken. De promillages en bezoekersaantallen stijgen echter en dat komt de sfeer ten goede. Als dan ook de Campbell Brothers opkomen hebben de eerste mensen zin om te bewegen. Gelukkig heeft de New Yorkse gospelband daar ook zin in en laat het Bernoulliplein swingen met haar vrolijke en opzwepende melodieën.

Ondertussen leveren Anneke van Giersbergen en haar gitaar een ingetogen en mooi optreden af aan het Floresplein. Sommige liedjes zijn beter dan de andere, maar een constante factor is de stem van Anneke, die het publiek bezweert met hoge uithalen en haar kikker. Tussen de nummers door lepelt de zangeres grappige anekdotes op en praat ze wat met het publiek. Een beschonken jongeman die een beetje vervelend is wordt door Anneke op zijn nummer gezet: “Dude, als ik straks klaar ben mag jij hier een cabaret-optreden komen doen.”

Krachtvelden wordt op het Bernoulliplein afgesloten door Mark Foggo en zijn band. Mark is wereldberoemd in het ska/punk genre maar dat zal menige wijkbewoner niet veel zeggen. De Groningers willen aan het eind van deze festivaldag gewoon nog een keer lekker los gaan. Gelukkig is dat voor Mark Foggo geen probleem. De opvallende Britse podiumverschijning pompt met zijn opzwepende muziek de laatste energie uit de benen van de toeschouwers.

Het Vogelaargeld is bij Krachtvelden goed terechtgekomen. Er waren ouderen, kinderen, studenten en alles daar tussen in. Iedereen genoot van de zon, de muziek en het feest. Hopelijk komen er bij een tweede editie wat meer bezoekers op af. De dag verliep verder rustig zonder noemenswaardige incidenten en met een gemoedelijke sfeer en prima organisatie. Om stipt twaalf uur is het festival dan ook afgelopen.