Kassem & Wenki: “Dudes die willen gaan”

“Hard werken is goed, maar presteren is nog beter”

Fiona Fortuin ,

Hun track Rennen was al te horen op de vorige Hollandse Nieuwe compilatie. Nu is door het hiphopduo Kassem & Wenki ook een ep met dezelfde naam op het web gezet, als gratis download. Een introductie van de Groningers.

“Hard werken is goed, maar presteren is nog beter”

Hun track Rennen was al te horen op de vorige Hollandse Nieuwe compilatie. Nu is door het hiphopduo Kassem & Wenki ook een ep met dezelfde naam op het web gezet, als gratis download. In de bijbehorende clip van Rennen staan de jongens op een atletiekbaan. Maar de twee willen meer dan aantonen dat ze sportief zijn aangelegd. Kassem: “We zijn gemotiveerde jongens, wij zijn dudes die willen gaan. De ep staat nu twee dagen online, maar wij zijn alweer bezig met nieuwe dingen; samenwerkingen, nieuwe clips, vanalles.”

Kassem & Wenki zijn twee jeugdigen van 19 (Kassem) en 18 (Wenki) jaar. Ze zaten op dezelfde basisschool, maar kennen elkaar sinds 4 jaar via een gezamenlijke vriend. Kassem: “We kwamen er pas achter dat we bij elkaar op school hebben gezeten, toen we samen op mijn kamer muziek maakten.” Op die kamer bleken ze niet alleen dezelfde school te delen, maar ook de liefde voor hiphop. “Onze samenwerking ging helemaal vanzelf. We zaten samen in het park en schreven toen onze eerste track. De klik was er meteen. We hebben nooit tegen elkaar gezegd: laten we iets samen gaan doen. Sinds die track zijn we gewoon door blijven werken.”

Kassem & Wenki doen alles zelf, van de teksten, beats, tot aan het mixen. “Alleen de mastering van deze EP is gedaan door Killing Skills.” Vijf jaar geleden kwam Kassem in aanraking met het beatprogramma Fruity Loops. “Een vriend van me vertelde er over. Hij zei: dit is tof, dit moet je gebruiken, want dan hoef je niet meer over gejatte beats te rappen. Ik heb een jaar lang geklooid met het programma, na vijf jaar maak ik er nog steeds beats mee. Maar je gaat verder dan dat. Op een gegeven moment zoek je ook naar apparatuur om zelf te mixen.”

Kassem & Wenki denken ook na over een langspeler. “Welke artiest wil dat niet, een album? Maar voor ons is dat iets voor de lange termijn. Met zoiets moet je goed uitpakken. We willen ons eerst bewijzen, mensen laten weten wie we zijn, en een goed label achter ons hebben staan. Dat betekent dat je hard moet werken. Niet alleen dat. Hard werken is goed, maar goed presteren nog beter.” 

De ep Rennen is te downloaden op Puna.nl.