Technocircus Cloud9 viert op 16 mei met negende editie haar jubileum Technocircus Cloud9 viert op 16 mei met negende editie haar jubileum

Vreemde eend in de bijt met gevestigde naam heeft nu een extra reden voor een feestje

, Ennio Wolsink

Technocircus Cloud9 viert op 16 mei met negende editie haar jubileum

Vreemde eend in de bijt met gevestigde naam heeft nu een extra reden voor een feestje

Ennio Wolsink ,

Cloud9 is terug! Het feest dat al sinds 2006 om de paar maanden in Huize Maas wordt gehouden met vooral acidtechno, hardtechno en schranz in combinatie met een vleugje industrieel techno zal zaterdag 16 mei voor de negende keer plaatsvinden. Dit is voor de organisatie Serum Events reden voor een jubileum met een extra feestelijke line-up met enkel vrouwelijke DJ's: Miss Djax, Daisy, Hilarious, Ivee en Lady Jack-A-Line

Vreemde eend in de bijt met gevestigde naam heeft nu een extra reden voor een feestje

Techno bestaat al sinds de jaren tachtig maar is nog steeds springlevend. Sinds 2006 is er in Groningen een nationaal epicentrum voor de hardere techno-stijlen bij, in de vorm van technocircus Cloud9, die aanstaande zaterdag 16 mei haar jubileumeditie viert. Het wordt de negende editie, meestal viert een organisatie jubilea op elke vijfde of tiende editie, maar gezien de naam van het feest kan het ook in onze ogen eigenlijk niet anders.
 
Wij spraken Maty de Vreeze van Serum Events, de organisatie achter Cloud9 over hun “technocircus”, techno in het algemeen, de aanstaande jubileumeditie, haar line-up en over rockbitches...
 
De Vreeze: “Sowieso zien wij onszelf eigenlijk niet sec als een schranz feest. Je kan het techno landschap op meerdere manieren bekijken, puur muzikaal bekeken horen we wel meer bij de hardere techno. Daarbij zijn wij ook één van de best bezochte harde technofeesten van Nederland. Wij trekken ook als dance feest in Groningen overigens de meeste bezoekers van buiten de stad. Binnen de techno scene is Cloud9 dan ook een gevestigde naam maar het blijft wel een vreemde eend in de bijt. Onder meer door de combinatie van muziekstijlen en het bonte karakter van het feest. Je ziet vaak voor dit soort feesten stoere industriële flyers, wij komen om de hoek met een bloemetje en Cloud9 als naam, dus ik noem het zelf ook wel de vrolijke noot uit de hardere technoscene...”
 
Met Cloud9 is er inderdaad een frisse nieuwe wind door de scene gaan waaien. Alleen al aan de posters en flyers kan je opmaken dat dit feest het anders doet. Ze brengen harde muziek, maar doen het wel op een ongedwongen zuurstok gesuikerde manier zonder hun gevoel voor stijl te verliezen.
 
“We bedienen twee groepen: mensen die echt voor de muziek komen, voor wie wij proberen steeds iets verrassends neer te zetten, maar ook een grote groep die naar Cloud9 komt voor de unieke sfeer en juist die stevige muziek in combinatie met al die ongein die we uithalen op de avond zelf,” aldus de Vreeze. “Zo zal er bijvoorbeeld tijdens onze komende jubileumeditie een artiest die eerder bij ons opgetreden heeft gaan rondlopen in een clownspak en dingen doen zoals ballonnen opblazen. Ook hebben wij een knutseltafel waar je leuke cadeautjes kan inpakken en versieren om ze vervolgens aan andere bezoekers weg te geven, je kan er ook geschminkt worden... Zo hebben we een andere editie ook veel mensen gehad die fanatiek zaten te kleien samen met meiden van de kunstacademie. Het is een lange rit, zo van 11 tot 6. Daarom is het dan ook leuk als je je publiek dit soort geinige extra's kan bieden.”
 
Maty de Vreeze denkt dat de techno scene in alle breedte springlevend is. “Dat zie je ook aan alle producties en hoe goed feesten nu nog bezocht worden. Er zit wel wat verschuiving in, zo houdt het eerste hardtechno feest van Nederland, The Chaos Theory, binnenkort zijn laatste editie. Maar als je kijkt naar hardtechno zie je dat er nog meer dan genoeg talent op staat. En het plan is dat wij nog een tijdje doorgaan”.
 
De dancefeest organisator heeft liever niet dat zijn feest klakkeloos onder de techno wordt ingedeeld. Hij beschrijft Cloud9 liever als een technocircus. “Ja, om aan te geven dat het een beetje weird is allemaal. Maar als je het muzikaal wil benoemen is het een crossover van acidtechno, hardtechno en schranz met een vleugje industriële hardcore. Wij draaien trouwens het liefst deze stijlen omdat we merken dat het bij het publiek ook goed valt. De muziek van deze stijlen wordt sterk opgebouwd zodat je aan het einde van de avond keihard los kan gaan met zijn allen. Wij weten ook een heel nieuw publiek te bereiken die doorgaans niet naar een hardtechno of industrieel feest gaat, dus we zorgen voor een nieuw aanbod binnen die scene. Ook proberen we vaak iets met live acts te doen om het allemaal iets spannender te houden.”
 
Over live-acts gesproken, de alombekende en zonder overdrijving wereldberoemde Miss Djax zal tijdens de jubileumeditie een live set gaan draaien. Wij vroegen de Vreeze wat we ervan kunnen verwachten. “In ieder geval zullen er een paar producties voorbij gaan komen die nog niet gereleased zijn. En aan het einde van de set zal Miss Djax back to back gaan met Hilarious. Ze heeft er veel zin mailde ze vanmiddag nog. Vorige keer in Groningen (dat was tijdens de Cloud9 editie van februari 2008, red.) is ze heel goed ontvangen en was het haar ook goed bevallen.”
 
Ook Daisy uit Frankrijk, Hilarious en Ivee uit Servië zullen hun opwachting maken tijdens de negende editie van Cloud9. Ook “onze eigen” Lady Jack-a-Line uit Groningen zal er zijn.
 
Zaterdag 16 mei dus, de negende editie van Cloud9, er zijn nog kaartjes beschikbaar. De line-up is 100% vrouwelijk en zover begrepen komen er over het algemeen sowieso veel vrouwen naar de Cloud9-feesten. Wat betreft de line-up en vrouwelijke DJ's binnen de scene in het algemeen vond de Vreeze: “Vrouwen binnen de hardtechno scene hebben een hoog ‘rockbitch’ gehalte en zijn sterke persoonlijkheden. En is het niet extra aantrekkelijk als je zulke mooie vrouwen vanaf de booth keiharde techno ziet produceren? We hebben nog niet eerder een hardtechnofeest in Nederland gezien met enkel vrouwelijke artiesten. Het is weer eens wat anders.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen