“Kom eens even kijken, metal is niet zo erg” “Kom eens even kijken, metal is niet zo erg”

Vooruitblik derde editie Winschoter metalfestival Sodom Metal Open Air 2009 op 27 juni

, Ennio Wolsink

“Kom eens even kijken, metal is niet zo erg”

Vooruitblik derde editie Winschoter metalfestival Sodom Metal Open Air 2009 op 27 juni

Ennio Wolsink ,

Tweemaal eerder vond in het Maintebos te Winschoten het Sodom Metal Open Air festival plaats. Dit jaar zal het in lokale bodem stevige verankerde festival op zaterdag 27 juni weer haar grote schare trouwe fans, de lokale gemeenschap en nieuwe bezoekers trakteren op live muziek, larp, re-enactment, kunst, een markt en zelfs een kinderdorp

Vooruitblik derde editie Winschoter metalfestival Sodom Metal Open Air 2009 op 27 juni

Sodom Metal is diep geworteld in de Winschoter gemeenschap. “Sodom” slaat dan ook op een weinig sierende geuzennaam voor het Oost-Groningse stadje. Sodom was een Bijbelse plaats vol zondaars, dus eigenlijk een zeer treffende naam voor een Winschoter organisatie die zich vooral met metal bezighoudt. Al weten echte metalheads natuurlijk dat hun soortgenoten heel vredelievende mensen zijn die simpelweg houden van harde muziek. Hoezo duivelaanbidders? Ze lachen erom.

Oorspronkelijk organiseerde Sodom Metal in podia in de stad voornamelijk goed bezochte live-muziekavonden met metal als thema. Totdat hoofdorganisator Kimberley Bond in 2006 de gemeente wist te overtuigen om een lokaal festival te subsidiëren. Zodoende was naast de welbekende Sodom Metal Nights ook Sodom Metal Open Air geboren. Het inmiddels jaarlijks aan het begin van de zomer terugkerend festival kenmerkt zich door haar open karakter en toegankelijkheid: iedereen is welkom – metalheads, buurtbewoners en moeders met kinderen – en de toegang is gratis.

Komende zaterdag 27 juni zal er dus in het Maintebos vanaf 13:30 Sodom Metal Open Air 2009 plaatsvinden, de derde editie alweer. Geheel in lijn met de focus op lokaal is er een line-up samengesteld die goed aansluit bij wat de vaste bezoekers willen zien. Organisatrice Kimberley Bond: “Ja, het is heel gevarieerd. Dit is elk jaar voor ons weer een streven. We hebben een quiz gehouden tijdens onze Sodom Metal Nights waardoor ik in kaart heb kunnen brengen wat ons publiek wil zien. Dat is aan de ene kant pagan metal maar aan de andere kant ook black metal, dus daar zit wel een groot verschil tussen.”

De bands die zullen optreden tijdens Sodom Metal Open Air (SMOA) zijn naast de headliner uit Duitsland, de pagan melodic metal band Aborned Brood, ondermeer het eveneens uit Duitsland afkomstige Akrea die voor de eerste keer in Nederland zal optreden en de Groningse helden en heldinnen van Elexorien. Zij timmeren al jaren stevig aan de weg en zullen binnenkort hun epic fantasy battle metal ook overal in Zuid-Amerika ten gehore brengen tijdens een tour samen met o.a. God Dethroned.

Tijdens SMOA zullen nog een hele rits andere bands te horen zijn, in genre wisselend van pagan metal tot black metal, van progressive/rock metal naar thrash of power metal: Gheestenland en Obtuse (allebei ook uit Groningen), Recharge, Sharp, Mytholic, Infestus en Burning Alive. Voor iedereen wat keus dus en er zitten zeker niet de minste namen tussen.

Bond: “Het festival heeft een heel sociaal karakter. Er zijn ook veel extra dingen zodat je een beetje kan rondsnuffelen en zeker voor jongeren uit de buurt die niet zo snel naar Groningen gaan is het hartstikke leuk. Zo ben ik ook begonnen, omdat ik zie dat mensen in de metal en gothic scene en alternatieve mensen in het algemeen überhaupt nergens plek hebben om elkaar te ontmoeten, vooral hier in de regio. Daar komt de vraag ook echt vandaan, zolang die er is blijven we dit festival organiseren en het elke keer weer iets groter aan te pakken. En het moet toegankelijk blijven. Het idee is dat mensen even kennis kunnen maken met metal, zo van, kom even langs en kijken: metal is niet zo erg. Zo kunnen wij ook helpen om de subcultuur een positief imago mee te geven.”

Behalve muziek zijn er tijdens SMOA dus ook genoeg andere activiteiten. Zo kunnen de liefhebbers van Live Action Role Play (LARP) hun favoriete fantasy personage naspelen. Voor mensen die liever historisch correcte gebeurtenissen nieuw leven in blazen is er ook re-enactment. Behalve gekostumeerd vermaak is er ook een kinderdorp (leuk voor de kleintjes uit de buurt), een markt, enkele competities en een kunstexpositie. Tevens zal een speciale act het festival afsluiten.

De eerste editie was natuurlijk uitproberen hoe het ging, en of het concept aansloeg bij het publiek. De tweede editie ging al gestructureerder en dit jaar merken wij echt dat de professionalisering van het festival omhoog gaat.” Aan het woord is Kristy Koop, stagiaire bij Sodom Metal maar in feite een volledig geïntegreerd organisatie-lid. “Het eerste jaar was het publiek heel enthousiast en het jaar erop ook, net zoals de vrijwilligers. Het Sodom Metal Night publiek komt ook altijd naar Sodom Metal Open Air. Alleen dit jaar is het beetje jammer dat erin hetzelfde weekend ook Graspop is, daar kunnen wij nog niet mee concurreren. Misschien later wel.”

De locatie, het Maintebos, is heel intiem eigenlijk. Het is helemaal omringd met bomen en niet zo groot, 100 bij 100 meter ongeveer, daardoor krijg je naar mijn mening een heel persoonlijke sfeer. Bij grootschalige festivals ben je eigenlijk in je eentje, maar bij ons krijg je meer een groepsgebonden gevoel,” aldus Koop.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen