3voor12 Gelderland

#4df22: Beak> strijdt vanavond vooral tegen de decibelmeter

Maar als het volume omhooggaat, stijgt Beak> ook muzikaal mee

Staat het geluid hard genoeg? Zo vraagt Billy Fuller, de bassist van Beak>, na de eerste drie nummers van hun set. Er komt een overweldigend nee uit het publiek en inderdaad, de eerste nummers staat het volume voor de headliner op het Arc podium zo laag dat je de dj verderop in de tuin van het Valkhof Festival door de muziek heen kan horen. Fuller vertelt dat ze vanavond niet harder mogen spelen dan 93 decibel, wat volgens hem het geluidsniveau is van zijn oma die thee aan het maken is. De klacht uit het publiek lijkt echter te werken. Het volume gaat na dit intermezzo omhoog en daarmee ook de bevlogenheid waarmee Beak> aan het spelen is.

Beak> bestaat uit drie muzikale klasbakken die hun sporen verdienden bij onder andere Portishead en Robert Plant. Hun Krautrock met steeds maar herhalende en hypnotiserende melodieën werkt bezwerend. Laagje voor laagje bouwen ze steeds weer op naar een hoogtepunt en doen dit alles met een chirurgische precisie. De drie heren zijn op geen foutje te betrappen.

Het moment
Waar gisteravond de headliner op het Valkhof Festival het na 35 minuten voor gezien hield, weet Beak> vanavond niet van ophouden. Twee minuten voordat het feestje afgelopen moet zijn op het Arc podium, zet Beak> nog hun laatste nummer in. Het zorgt voor wat consternatie in de coulissen, waar de stagemanager en de tourmanager van Beak> met elkaar in discussie gaan. Als Beak> vijf minuten later nog steeds doorspeelt, signaleert de tourmanager naar drummer Geoff Barrow dat het echt afgelopen moet zijn. Barrow en consorten weigeren nog steeds te stoppen. Uiteindelijk wordt het geluid voor het podium uitgedraaid. Beak> blijft doorspelen onder luid gejoel van het publiek. Beak> weigert vanavond de strijd met de decibelmeter op te geven, en komen daardoor uiteindelijk als winnaars uit de strijd.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12