Na vijftien jaar, vijftien optredens in Doornroosje, zes albums, voorprogramma’s voor Anouk en The Golden Earring en ga nog maar even door, gaan de bandleden van Navarone ieder hun eigen expeditie opzoeken. En dus staan Merijn, Kees, Bram, Robin en Roman op 5 januari in hun ‘aller geliefde’ Doornroosje voor een afscheidsshow van ruim drie uur. Bruce Springsteen tijden. Geliefden houden elkaar vast, in de zaal zie je continu corna’s in de lucht, een jochie staat voor zijn vader op en neer tegen de balustrade aan te springen. Navarone heeft pas een paar nummers gespeeld, maar de energie is vanaf het eerste moment al voelbaar.

Navarone

Navarone, die in 2018 als eerste band ooit meedeed aan The Voice Of Holland, heeft - jammer genoeg - nooit een echte hit gehad. Maar al die tijd stonden ze bekend als één van de beste live rockbands uit het land. In Doornroosje rijgt Navarone hun oeuvre er in hoog tempo doorheen. Nummers als ‘Time’ en ‘Indigo Blue’ typeren het progrock label van de band met die waanzinnige uithalen van Merijn. Het is meer heavy tijdens ‘Another Way’, maar weer modern rock tijdens ‘Snake’ en ‘Lonely Nights’.

Het concert

Afscheidsconcert Navarone
Vrijdag 5 januari 2024
Doornroosje Nijmegen

Navarone

Moeiteloos uithalen

Een mooie verscheidenheid uit het oeuvre van de band zo, maar het is steeds echt kassa wanneer zanger Merijn uithaalt met die waanzinnige stem. Ingetogen start ‘Indigo Blue’ in, waarna gitarist Kees en drummer Robin abrupt stoppen met spelen. Nu opletten allemaal, Merijn, heeft zijn blazer inmiddels uit en nu in tanktop, trekt z’n strot open! Moeiteloos haalt de zanger heel wat seconden uit. Alles klapt daarna open. Voortdurend ondersteunen de (bas)gitaristen Merijn met hun knallende geluid, dat ze met een hoop gemak uit hun instrumenten stampen.  

Toegegeven, nummers waar de formule: intro-couplet-ontzettend indrukwekkende uithaal-complete chaos, niet in zit, laten het optreden wat inzakken. Bij het (deels) akoestische ‘Wire’ op de laatste plaat bijvoorbeeld, of het tragere ‘Bottom Life’ en ‘Heroes Someday’. Het zijn nummers waar de zogenaamde The Dutch Disease ontstaat.

 

Discografie

  • Navarone  ep (2009)
  • A Darker Shade of White (2012)
  • Vim and Vigor (2014)
  • A Date At The Chapel (2014)
  • Oscillation (2017)
  • Loud and Clear ep (2018)
  • Salvo (2018)
  • V (2023)

Setlist

  1. Perfect Design
  2. Another Way
  3. Highland Bull
  4. Smash 'n Grab It
  5. Wire
  6. Time
  7. Black and Blue
  8. Gimme a Shot
  9. Indigo Blue
  10. Leave (met Robbert van Asseldonk op saxofoon)
  11. Wander
  12. Bottom Line
  13. The Strong Survive
  14. Mind's Eye
  15. Surrender
  16. Divided
  17. Stakes
  18. Come What May
  19. Question Why
  20. The Red Queen Effect
  21. Quarter Rest
  22. December
  23. Sage
  24. Devil's Ferry
  25. Heroes Someday
  26. Snake
  27. Unmistakably Everything
  28. Free Together (met Robbert van Asseldonk op saxofoon)
  29. Cerberus
  30. The End of the World
  31. Lonely Nights
  32. Days of Yore

Navarone

Tot zover

Ontzettend indrukwekkend daarentegen is het symfonische 'Wander'. Het publiek, dat deze show binnen twee minuten deed uitverkopen (wat leidde tot twee extra optredens) laat zichzelf zien als diehard en neemt het refrein en daarop volgende couplet zo van een grijnzende, de hele show grijnzende, Merijn mee. En zo valt opnieuw op dat het optreden vooral hoogtepunten kent bij de hardere platen zoals deze, waar de volumeknop op z’n hoogst staat en er scheurende, harde en uitgerekte gitaarsolo’s het publiek in worden gesmeten. 

Na maar liefst 32 liedjes verspreid over zes albums houdt het geschreeuw en geknal van de band dan echt op. Wie weet wat deze hardrockband in de jaren ‘70 en ‘90 geweest zou kunnen zijn, in het voorprogramma van Led Zeppelin of Pearl Jam bijvoorbeeld. Ach ja, dat doet er nu niet meer toe. Voor nu: bus inladen. Bier drinken. Ieder een eigen weg opgaan. Tot zover.

Navarone

Navarone