Op 19, 20 en 21 januari 2024 speelt De Staat drie keer een thuiswedstrijd in concertzaal Doornroosje in Nijmegen. De drie shows zijn compleet verschillend. De basis voor deze shows komt van hun album Red / Yellow / Blue, waarbij elke kleur een andere emotie uitdraagt. 3voor12 Gelderland is aanwezig bij The Yellow Show, met dansbare nummers. De zaal is volledig uitverkocht en de mensen wachten vol spanning op het optreden van de band.

Smudged

Eerst is Smudged uit Rotterdam aan de beurt. Is hun muziek ook dansbaar en dus geschikt als voorprogramma voor vanavond? Het antwoord is grotendeels ja. De bandleden komen op met een groen geschminkt gezicht en beginnen hun mix van punk, rock en psychedelische muziek te spelen. Hoewel hun genre iets te experimenteel is om nog op te dansen, doet het in de verte denken aan de gekkere nummers van De Staat. Ook de frontman overtuigt, wanneer hij schreeuwend het podium over danst. Op een bepaald moment draait hij een monitor om, gaat hij erop staan en kukelt hij daarbij bijna het publiek in.

Het concert

De Staat Yellow Show
( The Red Yellow Blue tour)

Smudged in het voorprogramma
Zaterdag 20 januari 2024
Doornroosje Nijmegen

Momenten als deze houden de zaal scherp en zo krijgt de band de bezoekers meerdere keren aan het klappen op de muziek. Een beetje knettergek is het wel, maar de band speelt strak en frontman Bart laat zien dat hij zijn rol serieus neemt. Zo slaagt Smudged voor de voorprogramma-test.

De Staat

De Staat

Iets later dan gepland komen de bandleden van De Staat op, in het zwart-wit gekleed. Deze kleuren steken mooi af tegen het gele decor van de show. Aftrappen doen ze met het nummer ‘Danger’, dat direct werkt als knaller om in de stemming te komen. Na een paar van hun bekendere nummers spelen ze ‘Habibi’, dat een rustpunt is in de set. Het lied wordt aangevuld met een lang synthesizer-intermezzo van toetsenist Rocco Hueting. Die langere outro’s komen vaker voor tijdens de show. Gitarist Vedran Mirčetić speelt bijvoorbeeld een extra solo, of Tim van Delft drumt iets langer door. Zanger Torre Florim maakt ondertussen grapjes en zoekt contact met het publiek.

Zo zijn er meer kleine aanpassingen gedaan aan de show. Tijdens het nummer ‘Pikachu’ vindt het dansje dat frontmannen Torre en Rocco normaal op het podium doen, nu in de zaal plaats. Onder luid applaus en omringd door moshpits lopen de twee langzaam naar elkaar toe, terwijl ze van boven verlicht worden. Het outro van ‘Fake It Till You Make It’ is langer dan normaal en wordt uiteindelijk niet meer live door de bandleden gespeeld, maar overgenomen van een opname. Toevoegingen als deze maken de show vernieuwend, maar de muzikanten zelf spelen zoals vanouds strak. De nummers zijn allemaal dansbaar, maar tussen de nummers zit meer dan genoeg variatie om het optreden niet eentonig te maken. Daarbij zijn het decor en de lichtshow geweldig op elkaar afgestemd.

Setlist De Staat

Danger
Peptalk
Blues Is Dead
Numbers Up
Psycho Disco
Input Source Select
Habibi
Fake It Till You Make It
Mona Lisa
Pikachu
Make the Call, Leave It All
Sweatshop
Get on Screen

Encore:
Bombti
Who's Gonna Be the GOAT?

De Staat

Afwisselend repertoire

Deze Yellow Show laat zien dat De Staat een afwisselend repertoire heeft en dat de band het zichzelf kan permitteren om sommige nummers niet te spelen. Dat betekent dat ze vanavond bijvoorbeeld niet hun bekendste nummer ‘Witch Doctor’ spelen als afsluiter. In plaats daarvan kiezen ze voor ‘Who’s Gonna Be The GOAT’ als laatste nummer. Waar normaal de show uitmondt in moshpits, eindigt het nu met vrolijke dansjes. Precies zoals De Staat het wil. Maar voordat Torre het laatste refrein zingt, wil hij eerst dat het publiek helemaal stil is. Na meerdere mislukte pogingen lukt het dan toch eindelijk om de hele zaal stil te krijgen en barst het gedans voor de laatste keer los.

De Staat

De Staat