Het is een koude winteravond aan het einde van het jaar 2023. Buiten giert de wind door de straten en slaat de regen tegen de ruiten. Binnen brandt warm licht en gaan de flessen rond. Traditiegetrouw is de wintertijd een tijd om bij elkaar te komen, verhalen te vertellen en liedjes te zingen. Die traditie houdt Black Bottle Riot hoog met hun jaarlijks optreden aan het einde van het jaar. Dit jaar zelfs twee avonden, vrijdag en zaterdag 29 en 30 december, tweemaal een uitverkocht Merleyn.

Als 3voor12 zijn we regelmatig aanwezig bij de releaseshow van een nieuw album. Dit keer bewandelen we de omgekeerde weg en maken we de opname mee van een livealbum. Je zou zelfs kunnen zeggen: we werken eraan mee, juichend en de blaren op de handen klappend.

Het concert

Opname livealbum Black Bottle Riot
Zaterdag 30 december 2023
Merleyn Nijmegen

Black Bottle Riot

Tijdloos goed

Black Bottle Riot is een ouderwetse band, in de positieve zin van het woord. Geef ze een podium, een gitaar en een krat bier en ze spelen tot het dak eraf is. Al zes albums lang blijft de Nijmeegse Black Bottle Riot onveranderd goed werk afleveren. Trouwe fans zullen nooit verrast maar altijd ruimschoots tevredengesteld worden. Ook het laatste album, That’s Amore werd in april 2023 warm ontvangen. De setlist van deze avond in Merleyn - en dus de inhoud van het nieuwe live album - vormt een mooie doorsnee van hun werk waarbij vaste ingrediënten als 'Fire' en 'Bright Light City' moeiteloos worden afgewisseld met nummers als 'Burning Desire' en 'Long Road Down', afkomstig van dit laatste album, en al even gemakkelijk door het publiek worden omarmd. De kwaliteit van de muziek blijft tijdloos goed.

Setlist

  1. In The Balance
  2. High Water
  3. Bright Light City
  4. Fire
  5. Lost In Time
  6. That’s Where I Stand
  7. Long Road Down
  8. Stepping Through The Rain
  9. Hard Bargain
  10. Cast Aside
  11. Burning Desire
  12. Ain’t No Use
  13. Soul In Exile
  14. Midnight Walkers
  15. One With The Dust
  16. Backseat Boogie
  17. Knock Yourself Out
  18. Stay Hungry
  19. Exit Spoiler

Black Bottle Riot

Huiselijke sfeer

Sinds de oprichting in 2007 spelen zanger/gitarist Simon Snel, bassist Jaap van den Berg en gitarist Mike Sedee al samen (drummer Mark Weerts sloot zich in 2016 aan bij de groep)  en die lange samenwerking vertaalt zich terug in het ogenschijnlijk gemak waarmee de bandleden op het podium staan. Alsof de meubels aan de kant zijn gezet en de bandleden op het tapijt in hun eigen eetkamer even voor de lol samen een paar nummertjes blues en countryrock uit hun mouw schudden. Maar die schijn bedriegt, want als je goed luistert hoor je hoe ingenieus de nummers zijn opgebouwd en hoe goed de bandleden op elkaar aansluiten. De sterke zang van Simon, af en toe afgewisseld met mondharmonica, de stevige gitaarriffs, de fraaie baslijnen en natuurlijk het stevige tapijt dat de drums daaronder weven. Het klinkt allemaal even goed en vertrouwd en die hoge kwaliteit houdt gedurende het hele optreden stand.

Black Bottle Riot

Geen sterallure te bekennen

De huiselijke sfeer wordt nog versterkt door het nauwe contact tussen bandleden en publiek. Het lijkt alsof iedereen elkaar kent, wat nog niet eens zo’n gek idee is gezien de lange traditie van het ‘eindejaarsconcert’.

Het mooie van Black Bottle Riot is dat ze zo bescheiden blijven. Met een indrukwekkend aantal van zes albums, lovende kritieken en optredens in binnen- en buitenland is van enige sterallure niets te bekennen. Integendeel. Tijdens en na afloop van de show is er een voortdurende wisselwerking met het publiek, na afloop worden de bandleden omringd door vrienden en fans en nemen zij alle tijd voor een praatje en een biertje.

Maar voordat het tijd is om te socializen moet er eerst gespeeld worden, en dat gebeurt maar liefst 90 minuten lang. En als je dan denkt dat de show is afgelopen, dan volgt nog als traditionele afsluiter het heerlijke rocknummer 'Stay Hungry' en als extra kers op de taart volgt 'Exit Spoiler', een van hun eerste nummers. Waarmee maar weer blijkt hoe tijdloos de muziek is en wat maakt dat we reikhalzend uitkijken naar het nieuwe livealbum.

Black Bottle Riot