De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Jellephant - Always Down.

De muzikant

De uit Arnhem afkomstige Jelle Haagsma brengt onder de naam ‘Jellephant’ al jaren albums uit. Live werd hij bijgestaan door The Phantoms, die slechts een enkele keer (Spills, 2021) ook mee de studio ingingen. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwste studioalbum Always Down, heeft Jellephant aangekondigd dat de liveband ophoudt te bestaan. The Phantoms in de bezetting van Christopher Kalkman (gitaar), Joey Pechler (basgitaar) en Guus van Tiem (drums) zijn dit keer wel weer betrokken geweest bij de totstandkoming van het album. Eigenlijk werd het grootste deel van Always Down al opgenomen voor het verschijnen van Where’s The Fire?, het vorige album van Jellephant van eind 2022. Omdat Jelle deze opnames met The Phantoms sowieso wilde uitbrengen, heeft hij ervoor gezorgd dat Always Down een kop en een staart heeft en nu als een echt album het levenslicht ziet.

De muziek

Dit album telt negen nummers en duurt niet langer dan 23 minuten. Na een kenmerkende soundscape getiteld ‘Somewhere Inside’ volgt het ijzersterke ‘Solid’, waar we horen waarom Jellephant & The Phantoms samen zo goed zijn. Uptempo gitaarpartij, direct daarna strak invallend drumgeluid en het snerpende stemgeluid van Jelle. Dit is zo’n song die ook perfect had gepast op Spills. Dat terwijl Jellephant absoluut niet geïnteresseerd is om twee keer dezelfde plaat te maken. Dat album werd in minder dan twee dagen opgenomen, terwijl hij voor Always Down veel tijd in zijn Padded Cell studio doorbracht. De basis voor het album waren de zes nummers die werden opgenomen met The Phantoms om vervolgens met het geluid en de partijen nauwkeuriger om te gaan, er meer een studioplaat van maken. Uiteindelijk zijn er drie nummers/soundscapes aan het geheel toegevoegd.

‘City’ is een goed voorbeeld van die nieuwe aanpak. Het nummer is veel ingetogener dan ‘Solid’ en de uptempo tracks van Spills. Er wordt netjes gemusiceerd, lief bijna. We horen toetsen en het tempo ligt een stuk lager. Iets wat ook geldt voor ‘Orange’, dat naast elektrische gitaren ook akoestische stukken bevat.

‘My God Damn Head’ is een beest van een track met felle gitaren en strakke drums. Naarmate het nummer volgt, lijkt het tempo nog iets te worden opgeschroefd. Dan volgt de sfeervolle interlude ‘Well’. Sterk is ook het als derde single naar voren geschoven ‘Toast’.

Na zoveel albums en ervaring weet Jellephant steeds betere accenten aan te brengen in zijn nummers. Perfect voorbeeld is de schitterende gitaarsolo in ‘I Woke Up Like This – Band Version’. Niet eerder klonk een Jellephant nummer sonisch zo perfect. En iedereen die Where’s The Fire? veel heeft gedraaid, herkent dit nummer uiteraard. Toch steekt deze versie de ‘I Woke Up Like This – Acoustic Version’ naar de troon.

In afsluiter ‘Gleaming’ zingt Jelle treffend “I could do beter”, repetitief en wegstervend in een zee van galm. Misschien is hij niet trots op hoe is gegaan met The Phantoms, misschien doet hij slechts een belofte aan zichzelf en ons luisteraars. Hoe dan ook, een passend slot van Always Down.

Het oordeel

Nu Jelle de stekker uit de liveband heeft getrokken, is Always Down te beschouwen als een soort afscheidsplaat van Jellephant & The Phantoms. Het spreekt voor Jelle dat hij de met de band opgenomen tracks alsnog wilde uitbrengen. Sowieso is de kwaliteit van het songmateriaal hoog, een combinatie van de felheid van Spills met een meer verfijnde productie en de sfeer van Jellephant’s meer experimentele platen. Hierbij refererend aan bands als Cloud Nothings, Unwound en Sonic Youth. Misschien is de toekomst voor Jellephant nog duidelijk op dit moment, juist het feit dat Jelle nu weer alle tijd heeft om experimenteren met verschillende instrumenten en allerlei effecten in zijn thuisstudio, is het slechts een kwestie van tijd dat er nieuwe muziek zal volgen.

Always Down is digitaal te beluisteren en op zeer bescheiden oplage op cassette verkrijgbaar