Keuzes, keuzes, keuzes. Er woedt altijd een stevige discussie binnen de redactie van 3voor12 Gelderland wie in de top komt van - volgens ons - beste optredens tijdens de Vierdaagsefeesten. De tweede dag van Vierdaagsefeesten 2023 was niet anders. Naast een top 10 dan ook een overzicht van optredens die daar net buiten vielen. We recenseerden: Margaritas Podridas, Jaap Middernacht, Σtella, Cloud Cukkoo, Ramkot en Square Keys.

Margaritas Podridas weinig nieuws onder de Mexicaanse zon

Valkhof Boog, zondag 16 juli, 20.45 uur

Rottende madeliefjes is de vertaling van de bandnaam Magraritas Podridas. Het viertal uit Hermosillo (Mexico) is nu twee weken onderweg voor een eerste tour door Europa. De band kenmerkt zich door een unieke mix van shoegaze, grunge en noiserock uit de jaren negentig. Op het Boog podium neemt de bassiste en frontvrouw van de band de vocalen voor haar rekening. Naast haar twee gitaristen die, hoe shoegazing wil je het hebben, voorovergebogen staan te rammelen op de gitaren. Met haren voor het gezicht storten ze een muur van lawaai over het publiek uit dat in het begin wel nieuwsgierig is, maar vooral achteraan komt en gaat.

Na het eerste nummer bedankt de frontvrouw iedereen om de laatste single ’Corazón de Muneca’ in te starten. Twee weken onderweg zorgt ook voor wat technische problemen: ter plekke op het podium wordt een paar keer de bas gerepareerd. Na de tweede keer start het nummer ‘Vomito’ en ja, van dit soort technische problemen zou je ook kotsmisselijk worden. Het zorgt ook wel dat de set even wat inzakt na een derde reparatie. Tegen het einde van de set veert het tempo weer op en vooraan is een deel van het publiek nieuwsgierig blijven staan om te zien of deze verrotte madeliefjes nog tot bloei komen. Het levert niet meer dan een hele kleine moshpit van een paar man aan de zijkant op. (EM)

Jaap Middernacht houdt een anti-kerkdienst in een christelijk gebouw

Valkhofkapel, zondag 16 juli, 19.45 uur

'Het heeft iets religieus om hier te staan, maar dat gaan we helemaal kapotmaken.’ Duidelijk.  Jaap Middernacht, samen met zijn metgezel Max getooid in wat lijkt op een bisschopskostuum, is hier op deze zondag niet gekomen om in de Valkhofkapel een beschaafde kerkdienst te houden maar juist het tegenovergestelde te bieden. Bewijs? Met songtitels als ‘Prijs de Antichrist’, ‘Helwaarts’ en ‘Lucifers wil’ op de setlist vandaag kun je toch moeilijk spreken van een devotie voor Godswoord. Het helpt dat het geheel met een flinke dosis ironie wordt gebracht en een knipoog die er wel heel dik bovenop ligt.  

Toch: wie verder luistert kan toch een serieus randje ontdekken: in de teksten zet Jaap zich af tegen de kleingeestige christelijke dogma’s. De rode draad op beide releases die de Tilburgse muzikant tot nu heeft uitgebracht (Koning van de Hel, Vijand van Jehovah uit 2023 en Helwaarts uit 2020). Zijn boodschap landt in ieder geval wel bij het doorgaans tegendraadse Nijmegen (hallo Havana aan de Waal!), getuige het vele applaus en de lachsalvo’s.

Maar wat is het? Psychedelische folk? Doommetal? Cabaret? Of een poetryslam voorzien van rudimentair gitaar- en drumspel? Van alles wat zou je kunnen zeggen. De woorden worden uitgespuwd, de muzikale begeleiding is snerpend en dreigend, de teksten donker en cynisch. Jaap Middernacht balanceert daarbij wel vaak op het randje van muziek en cabaret. Vandaag viel het kwartje de kant op van muziek. Net. (PSB)

Muziek van Σtella mist net een dimensie

Valkhof Boog, zondag 16 juli, 19.15 uur

De programmeur van de Griekse Σtella heeft haar waarschijnlijk geboekt denkende dat er weer een hittegolf over Nijmegen zou trekken tijdens de Vierdaagsefeesten. Haar dromerige synthpop met invloeden uit de traditionele Griekse muziek zou het fantastisch kunnen doen op een broeierige, zomerse dag. Dan zou de muziek wat afleiding kunnen bieden voor de drukkende warmte. Een beetje meewiegen op de zachte liedjes van Σtella terwijl je je afvraagt wanneer die onweersbui toch eindelijk komt.

Die hittegolf was er echter niet, er staat een fris windje in het Valkhofpark en de zon laat zich maar weinig zien. De muziek van Σtella lijkt daardoor net een dimensie te missen. Haar nummers zijn aangenaam om naar te luisteren, en enkele liedjes, zoals ‘Titanic’, ‘Another Nation’, ‘Black and White’ en ‘Up and Away’ zitten erg goed in elkaar. Verder bevat de set echter teveel opvulling om tot een echt bijzonder optreden te komen. (TvA)

Valkhof vermaakt zich prima met de Ramrock van Ramkot

Valkhof Arc, zondag 16 juli, 21.30 uur

Het lijkt deze zomer moeilijker om Ramkot te missen op een festival in Nederland, dan ze te zien. Ze stonden al op Down the Rabbit Hole, vielen in voor Disturbed op Pinkpop en staan volgende week weer op de Zwarte Cross. Al dat optreden in Nederland lijkt zijn vruchten af te werpen want voor het Arc-podium is het goed volgelopen om het Belgische rocktrio in Nijmegen te kunnen aanschouwen. Zelfs het vuurwerk boven de Waal, dat aan het eind van het optreden van Ramkot losbarst, kan het publiek niet echt afleiden.

Muzikaal is vrij snel duidelijk wat je krijgt bij Ramkot. Rock. ‘Ramrock’, zoals ze het zelf noemen. Pak een flinke schep Queens of the Stone Age, een vleugje Royal Blood, een snufje dEUS en meng het even goed door elkaar, en je krijgt Ramrock. Ramrock behoort gespeeld te worden door een uur lang te raggen op je gitaar, basgitaar of drumstel, zonder ergens echt een poging te doen iets origineels in de muziek te verwerken. Ramrock mag ruw zijn, maar moet telkens net catchy genoeg blijven om mensen niet af te schrikken. Heel spannend is het niet, maar het Valkhofpubliek vermaakt zich er prima mee. (TvA)

Cloud Cukkoo zorgt voor warmte en zon niettegenstaande de regen

Stadseiland Stek, zondag 16 juli, 17.00 uur

Voor wie deze zondag had gehoopt dat de regenbuien na de overvloed van zaterdag Nijmegen zouden overslaan komt helaas bedrogen uit. Iets voor half zes huilen de wolken en zoekt iedereen beschutting op Stadseiland Stek. Stek? Ja, de opvolger van Festival op 't Eiland dat eerder dit jaar helaas stopte met het organiseren van activiteiten tijdens de Vierdaagsfeesten. Jammer voor de bezoekers op het stadseiland de regenval deze zondag, maar nog meer balen voor de Nijmeegse band Cloud Cukkoo die dan net halverwege hun set is en tot dat moment het publiek al betoverd heeft met hun dreamy, bijna triphop-achtige synthpop (of 'dansbare depressie' zoals ze het zelf noemt).

Cloud Cukkoo (Jori van Gemert) stond in 2017 in de finale van de Roos van Nijmegen en doet dit najaar mee aan de Popronde. Na een paar jaar stilte heeft ze sinds vorig jaar weer een aantal singles uitgebracht, waarvan een akoestische versie van haar song ‘Alice’. Dat nummer ging plots viraal dit jaar toen het gebruikt werd in de finale van het Duitse tv-programma Let’s Dance. Natuurlijk staat het – “opgedragen aan alle queers” – vandaag ook op de setlist en het is een prachtige emotionele uitvoering die volgt. Jori wordt bijgestaan door een voltallige band en die zorgt voor een voller geluid dat prima tot zijn recht komt hier op het strand langs de Waal.

Jammer dus dat de set halverwege onderbroken wordt door de bak regen en de band noodgedwongen - ook om te voorkomen dat de apparatuur nat wordt – een pauze inlast. Het getuigt van enthousiasme en waardering voor de muziek van Cloud Cukkoo dat de bezoekers ná de regenbui vrijwel allemaal terugkeren om de rest van het optreden te zien. Terecht. Cloud Cukkoo zorgt vandaag voor warmte. (PSB)

Square Keys: homegrown blues en boogie-woogie

De Kaaij zondag 16 juli, 15.00 uur

De Square Keys bestaan uit twee muzikanten en een tekenaar. Sjraar Schoth bespeelt de bas, Maikel Verkoelen hanteert de stiften en vooruit, af en toe de cojon waar hij op zit, en Gijs Jacobs bespeelt alle andere instrumenten. En dat niet alleen, hij bouwt ze ook eigenhandig. Vandaag beleeft de Kaaij een primeur: zijn eerste zelfgebouwde keyboard.

Op een zonnig en winderig Kaaijpodium speelt het drietal hun homegrown blues en boogie-woogie waarop enthousiast en virtuoos wordt gedanst. De Square Keys spelen eigen nummers die zo uit de duistere krochten van de Amerikaanse veertiger jaren lijken te kruipen, inclusief een doorrookte whisky-stem en lichtelijk valse mondharmonica. Maar we hebben hier toch echt te maken met een zeer plaatselijk trio, getuige ook de vele bekenden in het publiek.

Aanstekelijke up-tempo boogie-nummers worden afgewisseld met neerslachtige bluestreurnis die in een rokerig zaaltje niet zou misstaan. Maar ook in de buitenlucht doet deze muziek het prima. De feestvreugde wordt nog verhoogd als blijkt dat Sjraar vandaag zijn 65e verjaardag viert. Met een feesthoedje op wordt hij toegezongen en speelt dan weer onverstoorbaar verder.

De volgetekende bierviltjes vinden intussen ook gretig aftrek en de heel erg jonge leden van het publiek krijgen zelfs een stapel viltjes en stiften om hun eigen kunstwerkjes te maken. Al met al een prima start van de tweede dag van de Vierdaagsefeesten. (HM)