Ook op de derde dag van Vierdaagsefeesten was er genoeg goeds te zien op talloze podia in de stad. Nét iets beter - vonden wij - waren de acts zoals vermeld in de top 8 van maandag. Onderstaande acts vielen net buiten de top. We zagen: Periot, CHARLOT, Hammok en Alex Figueira.

Periot: ophitsende nummers in een hoog tempo

Valkhof Poort, maandag 17 juli, 21.00 uur

Stipt op tijd begint de Arnhemse all girl punkband aan hun set op het Poort-podium. Het is negen uur als het zonnetje schijnt en het weer dringen geblazen is voor het kleinste podium van het Valkhof Festival. Het helpt ook niet dat alle vier de dames niet groot zijn om een blik te kunnen werpen op het gelijkvloerse podium. Of je moet op zoek naar een plekje op de balustrade.

Zoals we gewend zijn ligt het tempo hoog en duren de meeste nummers niet langer dan strikt noodzakelijk. Zangeres Marije, gehuld in old school Neuk! T-shirt, mag dan niet altijd even verstaanbaar zijn, ze weet het publiek wel lekker op te hitsen. En dat bestaat uit veel jonge meisjes, precies waar deze punkmachine voor is bedoeld. Afgelopen zaterdag speelde de band nog in het Nijmeegse Café De Opstand en nu alweer in deze Gelderse Vierdaagsestad.

Hits als ‘PMS’ en ‘Do Not Touch Me’ ontbreken niet, net zoals een van hun eerste nummers ‘Blue Puke’ over, inderdaad, blauwe kots. Als Marije, Marloes, Roos en Ellen ‘A.G.A.B. ‘ inzetten, weet je dat het feest niet lang meer gaat duren. Iedereen uit volle borst: “All Girls Are Bastards”. Na 23 minuten was het alweer gedaan met de pret, punkpret. (ED)

Muziek van CHARLOT kan het daglicht verrassend goed verdragen op zonovergoten Waalkade

Smaakmarkt, maandag 17 juli, 18.30 uur

CHARLOT begint na wat technische strubbelingen een klein kwartiertje later dan aangegeven. Maar gelijk na de aftrap staat ze in verbinding met de kosmos in openingstrack ‘Cosmic Connection’. Een fraaie track die bewijst dat je het begrip singer-songwriter (zoals ze omschreven wordt op de Vierdaagsefeestenwebsite) ruim kunt opvatten. Want Lotte Mulder (CHARLOTs naam als gewone sterveling) en haar band maken hun singer-songwritermuziek met veel synths en elektronische ritmes.

Het geeft haar muziek een heerlijk dromerig-melancholische sound. Die eerder past bij donkere en winderige najaarsdagen als de dagen korten. Maar ook in in het stralende zonnetje bij de Smaakmarkt op de Waalkade werkt haar sound wonderwel. Dat bewijst de blije grijns op het hoofd van de frontdame wel en die grijns wordt naarmate het optreden vordert alleen maar groter. Al zet ze ons tegen het einde van de set nog even op het verkeerde been als ze ‘Better When It’s Dark’ zingt. Hoe dan ook: CHARLOT, bewees vandaag dat haar muziek bestand is tegen ieder weertype en het daglicht ook zeker kan verdragen. (TM)

Hammok moet er hard voor werken

Valkhof Arc, maandag 17 juli, 20.00 uur

Het mag dan Metal Maandag zijn, veel mensen moeten zichtbaar even slikken als Hammok het Arc-podium beklimt en het op een schreeuwen zet. De programmeur van Valkhof Festival geeft de bezoekers vandaag geen tijd om te wennen aan de hardere genres, want de mix van hardcore, mathcore en emocore van het Noorse trio is compromisloos. Zanger Tobias Osland schreeuwt vanaf de eerste minuut de longen uit zijn lijf. Hammok is boos, en Nijmegen mag het weten.

Maar hoe boos Osland en bassist Ole Benjamin Thomassen ook staan te schreeuwen, in eerste instantie lijkt die woede niet over te slaan op het publiek. Is het toch te vroeg op de avond voor zulke snoeiharde hardcore? Zijn de The Dillinger Escape Plan-esque maatwisselingen te onvoorspelbaar voor een goede moshpit? Hammok lijkt de realiteit niet te willen accepteren en blijft hard werken om het publiek voor zich te winnen.

Als op een gegeven moment bassist Thomassen het publiek induikt en Osland het publiek meegeeft “Kill him!” ontstaat dan toch een moshpit. Ook daarna blijft het hard werken, maar Hammok weet een groep enthousiastelingen voor het podium de rest van het optreden te overtuigen dat het leuk is om samen met de Noren boos te zijn. (TvA)

Alex Figueira zorgt voor een lome space trip

Valkhof Bloem, maandag 17 juli, 21.45 uur

Drummer en zanger Alex Fuguera klinkt al net zo lekker dansbaar als Chica Chica eerder op de avond. En ook nu is de ritmesectie zo strak dat je er een metronoom op gelijk kunt zetten. Alleen lijkt de muziek iets lomer en nog meer toegesneden op een warm-zinderende zomeravond. Figueira’s keyboardpeler draait trouwens overuren. Want hij neemt niet alleen de toetspartijen voor zijn rekening, maar soms meen je een heuse gitaarsolo uit zijn Arturia Keylab 88 te ontwaren.

Voor gitaarpuristen is het waarschijnlijk not done. En die lopen vanavond in groten getale rond op het Valkhof Festival op deze Metal Maandag. Maar ze zijn ongetwijfeld niet aanwezig bij het optreden op latin-stage Bloem. Dus een kniesoor die er op let. En het kan ook heel fraai uitpakken. In het aan het einde van de set gespeelde ‘Maracas’ roepen Alex Figueira en zijn mannen namelijk steeds meer associaties op met de knotsgekke spaced out-cumbia van genregenoten The Meredian Brothers met alle breaks, bliepjes en vreemde geluiden. En dat klinkt altijd fijn! (TM)