Hordes jongeren trekken op deze zaterdagavond met plastic tassen vol zelf ingeslagen drank vanaf het station richting het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Daar is het ongetwijfeld gezellig, maar ze gaan daarmee wel voorbij aan poppodium Doornroosje waar deze avond iets bijzonders plaatsvindt: de eigenzinnige kerstrevue van Clean Pete.

Clean Pete’s Kerstshow. Zaterdag 23 december 2023, Doornroosje Nijmegen

Popduo Clean Pete (zussen Loes en Renée Wijnhoven) positioneert zich al een aantal jaar als de ultieme kerstact. Wat begon als een eenmalige voorstelling in Doornroosje resulteerde vervolgens in een goed ontvangen kerstplaat (Gloria, zesde plaats beste kerstalbums van 2019 volgens tijdschrift Rolling Stone) en groeide uit tot een volledige kerstshowtournee. Zo ook dit jaar. De dames bewaren het beste voor het laatst en sluiten de tour op 23 december af in een uitverkocht Doornroosje. 

De show begint een slordige twintig minuten te laat, vermoedelijk door de drukte bij de garderobe want het duurt even voor alle jassen opgehangen zijn en iedereen de zaal in kan. De tragiek van uitverkopen. Het Nijmeegse koor Jokolo heeft de eer de avond af te trappen. De groep is er speciaal vanavond bij om de tour in thuisstad Nijmegen tot een goed einde te brengen. Als daarna Loes en Renée het podium opkomen worden de twee warm onthaald. Met het ontroerende 'Kerst in Bed' is de show dan echt begonnen.

Clean Pete's Kerstshow 2023

Wat volgt is een indrukwekkende en originele kerstvoorstelling die zich nog het best laat omschrijven als ouderwets variété. Zang, dans en kleinkunst worden gecombineerd tot een ware revueshow in kerstsferen. Raamwerk van de avond is de kerst-cd Gloria uit 2019. Een mix van originele kerstliedjes en traditionele arrangementen met nieuwe tekst, vanavond live in een feestelijk nieuw jasje en aangevuld met een reeks uiteenlopende gastartiesten.

Onder meer Ruben Hein zingt een paar liedjes mee, evenals Judy Blank, Anne Soldaat ondersteunt mede op gitaar en er komt zelfs wat traditionele Ierse Riverdance voorbij. De sfeer op het podium is zo ontspannen dat het bijna voelt alsof we in een buurthuis vol bekenden naar een bonte avond staan te kijken. Dat is overigens geenszins commentaar op de kwaliteit van de optredens, want die is uitstekend. Moeiteloos schakelt het programma van tedere kleinkunst naar een hitsige jazz uitvoering van een kerstklassieker (bijgestaan door Kika Sprangers op sax) en van explosief muziektheater (Bumble B. Boy) naar een ontroerende kerstpreek, zonder ook maar ergens uit de bocht te vliegen.

Clean Pete's Kerstshow 2023

Eén van de hoogtepunten van de avond komt halverwege de show als singer-songwriter Mark Lohmann (van de Utrechtse indie dreampop-band Moon Moon Moon) even het middelpunt van belangstelling wordt. Zijn unieke stijl van stuntelige en humoristische praatzang-met-net-iets-teveel-lettergrepen-dan-eigenlijk-op-de-maat-passen past perfect bij de ontspannen setting. Samen met Loes zingt hij hun duet 'Kerstverhaal'. Een liedje over samen een kerstliedje willen schrijven wat er vervolgens nooit van lijkt te komen, maar uiteindelijk toch weer wel (want hoe komt het anders op plaat?).

Een nummer schrijven dat én grappig én ook gewoon een goede song is, dat kunnen er maar weinig, maar Mark krijgt de lachers op zijn hand. Zo ook tijdens een geestige anekdote over hoe hij na de show de avond ervoor in Utrecht bij een dame op de bank belandde voor een kop thee. Hij vraagt zich hardop af of de dame in kwestie niet interesse had in meer dan alleen thee (publiek volmondig: ja!) en waar een dergelijk verhaal in een cabaretvoorstelling als een gerepeteerd kunstje zou overkomen weten we vanavond: dit is authentiek en alleen voor ons.

Het is de inleiding voor het toepasselijke lied 'Doornroosje'. Over een paniekaanval krijgen op het toilet van Doornroosje tijdens een eerdere Clean Pete kerstshow omdat Thijs Boontjes grappiger en knapper is dan hij, waarbij hij zijn onzekerheid weet in te zetten om te ontwapenen.

De show sluit af met een grootschalige uitvoering van Slade's 'Merry Xmas Everybody' waarbij iedereen nog een keer het podium wordt opgehaald. Tijdens die allereerste keer in Doornroosje jaren terug zeiden de zussen nog dat het eenmalig was; na vanavond hopen we dat ze hier nooit meer mee stoppen.

Clean Pete's Kerstshow 2023