Als er een ding duidelijk is na het tellen van de stemmen, dan is het wel dat Gelderse bands een enorme aanhang hebben. Want wát kwamen er veel stemmen binnen voor de beste Gelderse release van 2023. De top 5 sprong er uit, omdat die gezamenlijk ruim de helft van de vele stemmen ontving. Duidelijk een grote fanbase dus. De inzendingen waren mede gebaseerd op de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland van platform Poppunt Gelderland en de release-updates van 3voor12 Gelderland.

Hiphop, metal, punk, indie, rock, singles, ep’s en albums en nog veel meer kwam er voorbij in de stembus. Waar Geldermalsen vorig jaar de plaats was waar de act met de meeste stemmen vandaan kwam (nu op plek 4), is het dit jaar een nek-aan-nek-race tussen Arnhem en Nijmegen. Arnhem staat bovenaan, maar nipt: nog nooit zat het zo dicht bij elkaar als dit jaar. Wageningen en Didam complementeren de top 5.

Speciale vermelding voor de Zutphense Olaf Putker & the Scenic Sound met hun single 'A Bit of Elegance', Bony Macaroni uit Ermelo met 'when i look at u (my pupillen don't dilate)', afkomstig van hun split ep met Snow Coats en FRÉ uit Doetinchem met haar single 'Over Morgen'. Die drie kregen nét te weinig stemmen om in de top 20 te eindigen.

Na correctie voor incorrecte inzendingen (geen Gelderse act, meerdere keren dezelfde act + release bij individuele inzendingen, onvolledige inzendingen, of geen release uit 2023) is dit de Top 20 van Gelderse releases (singles, ep’s of albums) over 2023. Dank voor alle stemmen!

Waar komen de acts vandaan?

  • 1. Arnhem
  • 2. Nijmegen
  • 3. Wageningen
  • 4. Geldermalsen
  • 5. Didam

De Top 10

  • 6. Doetinchem
  • 7. Nunspeet/Ermelo
  • 8. Zutphen
  • 9. Varsseveld
  • 10. Vorden

Bony Macaroni uit Ermelo brengt tragikomische emo-pop. Debuutplaat The Big Bucks is een autobiografisch conceptalbum over Bony's generatie, de generatie van de ‘valse start’ die opgroeide tijdens de economische crisis. Het gaat over de hebzucht die het huidige kapitalistische systeem faciliteert en de persoonlijke en overkoepelende gevolgen daarvan. De band is getekend op het Duitse Redfield Records (o.a. John Coffey). 

Frederike Berendsen, frontvrouw van FRÉ, is geboren en getogen in Doetinchem. Ze is het afgelopen jaar bezig geweest om zichzelf muzikaal opnieuw uit te vinden. Aan 'Cheetah' werkte ze bijna twee jaar. Het nummer begon als een feministisch volkslied, maar FRÉ geeft aan dat ze het gevoel heeft dat het veel meer is geworden dan dat. 'Cheetah' pleit voor radicale zelfacceptatie. FRÉ bracht eind september haar nieuwe ep Rose uit, met een releaseshow in Luxor Live in Arnhem.

Kalibiboy D (Kariem Khaizaran) uit Geldermalsen pakte vorig jaar alle plekken in de top 3 van Gelderse releases over 2022 met zijn singles 'Los', 'Spaarpot' en 'Habiba (remix)'. 'Als Ik Kijk Naar Toen' is een samenwerking met Riffi en geproduceerd door Tymo Beats.

Toeval of niet, maar vorig jaar stond de Nijmeegse indierockband The Conceptuals óók op plek 17, toen met hun single 'Undone'. In de teksten van de band zijn maatschappelijke observaties te horen. Zo ook in hun single 'Urgent Song' - uitgebracht op World Cleanup Day 16 september 2023 - die gaat over klimaatverandering.

Olaf Putker uit Zutphen maakt alternatieve americana en met zijn band The Scenic Sound (bestaande uit Len Harmsen, Boaz Kuizenga en Nathan Becker) bracht hij in de zomer van dit jaar zijn debuutsingle uit. Door het winnen van de Gelderse muziekcompetitie Rabo On Stage in 2022 ontving de band een geldbedrag dat is gebruikt om ‘The Dance We Call Our Days’ op te nemen. Het nummer gaat over Olafs tijd in Berlijn.

De emo-pop band Bony Macaroni uit Ermelo en de Doetinchemse indie-folkband Snow Coats - vrienden van elkaar - bundelden dit jaar hun krachten met de release van een 4-song split. De twee bands staan elk met twee nummers op de ep; een eigen nummer en een cover van de andere band. De release werd gevolgd door een korte gezamenlijke tour.

Rapper Authentic uit Arnhem is geïnspireerd door artiesten als Kendrick Lamar, Mac Miller en Nipsey Hussle. Hij debuteerde in 2021 met de single 'Ocean Views' en bracht de afgelopen jaren meerdere ep's uit, waaronder Journey to Authentic en Mind of a Misfit. 'Same Shit' is zijn nieuwste single.

HAUER is een Arnhems/Nijmeegs samenwerkingscollectief. In de muziek van de indierock-band zijn verwijzingen naar eighties postpunk, nineties indie en zero’s desert rock te horen. Invloeden zijn Queens of the Stone Age, Fontaines D.C. en Sonic Youth. De band speelde in januari van dit jaar een showcase op Eurosonic Noorderslag.

Tweede notering in deze lijst van de Arnhemse rapper Authentic. Hij is dit jaar een van de geselecteerden voor De Nieuwe Notie, het coachingstraject voor hiphopmakers uit Overijssel en Gelderland. 'Abrera' is afkomstig van Montserrat Mixtape, een mixtape met 6 tracks die hij samen maakte met CasloBeats en die eind september van dit jaar verscheen.

Driekoppige punkband uit de regio Arnhem/Doetinchem met de thuisbasis in Didam. Bestaat sinds eind 2022. De band bracht eerder dit jaar hun debuutalbum Het Zal Mij Een Rotzorg Wezen uit, met een releaseshow bij Eastman Records in Didam. 'Kroeg Anthem' was de eerste single van hun nieuwe album en is een punknummer over een avond met je vrienden naar de kroeg gaan.

Tweede notering in deze lijst van de indierockers uit Arnhem/Nijmegen. ‘Angel’ was een van de drie singles van hun debuutalbum I See Yourself dat deze zomer verscheen. De inspiratie voor hun debuutalbum lag bij bands als Queens of the Stone Age, Masters of Reality en Sonic Youth.

Weer een notering voor de punkformatie uit de regio Arnhem/Doetinchem met hun basis in Didam. 'Nick Zonder Simon' was de tweede single van hun tweede plaat Punkadelic in Stereo die begin november uit kwam en die werd gepresenteerd tijdens Swingers Fest in Willemeen te Arnhem eind november.

De tweede notering in deze jaarlijst van de rapper uit Geldermalsen. Kalibiboy D staat nog maar aan het begin van zijn carrière, maar werkte al met bekende namen als Fraasie, Justice Toch en Jack. Hij bracht in oktober zijn debuut-ep Niets Is Wat Het Lijkt uit, waarin hij zingt over persoonlijke gebeurtenissen in zijn leven de afgelopen jaren.

Jack Jarryd (Jeroen Kok) uit Wageningen bracht in 2021 zijn eerste ep Evolve uit, gevolgd door de ep Fatal Love eind oktober dit jaar. De ep verscheen op platenlabel Cloud 9 waar Jack in januari 2023 zijn eerste platencontract tekende. Hij won in 2022 een 3voor12 Gelderland Award voor Beste Live Performance. Met voorbeelden als Prince, Phil Collins en Elton John weet hij dat goede songs net zo belangrijk zijn als de manier waarop je ze vertolkt. 

En dat is 3! ‘Corpus’ van het Arnhems/Nijmeegse kwartet HAUER is afkomstig van hun debuutalbum I see yourself dat deze zomer verscheen. De plaat kreeg goede kritieken en bestaat uit een mix van alternatieve rock, stoner en elementen uit de postpunk. De bandleden Johan Reukers (zang/gitaar), Bart Kaper (gitaar), Peter van der Linde (drums) en Alex Miggelenbrink (bas) hebben allen hun sporen verdiend in verschillende bands (o.a. Männer ohne Nerven, C/4, Indium).

De Nijmeegse garagerockers van The Super Soakers keerden na een noodgedwongen stilte in 2022 terug met drie nieuwe ep's en met deelname aan de Popronde 2023. Met de single 'In the Water' wil de band voor de luisteraar invoelbaar maken hoe de Middellandse Zee voor de één het goede leven betekent en voor de ander onzekerheid en de dood. The Super Soakers laat in 'In the Water' een cluster aan politieke ingewikkeldheden horen en het leed dat daaruit voortkomt.

Het Nijmeegs muziekcollectief The Psychedelic Birthday Party rond songwriter Kevyn van der Linden stond vorig jaar ook al in de jaarlijst en knalt dit jaar de top 5 binnen met 'Leave The Room'. Kevyn: "Ik heb dit nummer geschreven als een reflectie op hoe schadelijk vergiftigende gedachtegangen kunnen zijn voor onszelf en onze omgeving." Beeldend kunstenaar Stefan Schellen, aka Henry Miller, maakte met A.I. een videoclip bij het nummer.

En weer een notering voor Jack Jarryd (Jeroen Kok) uit Wageningen. In zijn performance zoekt hij naar het ultieme contact met het publiek, daarbij geïnspireerd door Prince en Elton John. 'Hot Stuff' stond enkele weken op nummer 1 in de hitlijst De Verrukkelijke 15 van Radio 2. Ook was het nummer track van de week op Radio 5 en was het te horen in het tv-programma Temptation Island.

De Nijmeegse Elíse (Elise Bos) bracht eind november haar eerste single 'Train' uit, geschreven samen met de Ierse singer-songwriter John Carrie en geproduceerd door Lars Spijkervet (Jacobiberg, Galloway Studio, drummer bij Cirrus Minor). Melancholische folk.

En de nummer 1 Gelderse (single)release uit 2023 volgens de inzendingen van het publiek: The Psychedelic Birthday Party met 'Dream Ugly'. Het Nijmeegs muziekcollectief kwamen we al tegen op nummer vier in deze jaarlijst en behaalt met hun eerste single van 2023 de meeste stemmen. 'Dream Ugly’ verkent de uitdagingen in een wereld die verdeeld is door sociale en politieke oorlogsvoering. Frontman Kevyn van der Linden: "Voor iemand die niet van conflicten houdt zijn de afgelopen jaren op zijn zachtst gezegd frustrerend geweest. Ik merk dat ik me vaak terugtrek en afstand neem van vijandige debatten. ‘Dream Ugly’ komt daar vandaan.”

Mediapartner Poppunt Gelderland heeft op basis van de vele inzendingen en de uiteindelijke Top 20 van Gelderse singles/nummers een Spotifylist samengesteld: De Gelderse Top 20 over 2023. Deze vind je hiernaast en op Spotify zelf.

In de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland.

Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist. Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Alle genres zijn welkom, jouw eigen tracks kun je hier aanmelden.