Miriam Moczko presenteert op 6 april haar debuutalbum Heimat in Luxor Live. Heimat is een melancholisch en hoopvol indie-folk album waarop Miriam de verschillende kanten van roots verkent. Die van haarzelf en haar familie en meer algemeen; wat betekent het eigenlijk om je ergens thuis te voelen.

Miriam Moczko is opgegroeid in een Duits gezin met wortels in de provincie Opper-Silezië in Polen. Op haar achtste leerde ze de viool spelen, waarbij de liefde voor het spel echt opbloeide in het orkest. Ze speelde in meerdere bands (Kit for the Delicate, Madagaskar), deed optredens op podia en festivals, bracht verschillende ep’s uit en tourde solo langs de oostkust van Australië.

Miriam heeft de tijd genomen om haar stem te vinden waarmee ze haar verhaal kan vertellen. Op haar debuutalbum Heimat draagt ze dit verhaal uit, een verhaal dat langzaam is gegroeid tot een conceptalbum over haar geschiedenis. “Ik wilde dat het album zou klinken alsof ik náást jou zou zitten als je de liedjes luistert. Ik wil mij sámen met jou kunnen verliezen in de muziek”, vertelt Miriam.

Het concert

Miriam Moczko, albumrelease Heimat
Luxor Live Arnhem, 6 april 2022

Website Miriam Moczko

Miriam Moczko

Heimat

Op de plaat verkent Miriam in elf liedjes de verschillende kanten van roots van haarzelf en haar familie en wat het betekent om je ergens thuis te voelen. Heimat is geïnspireerd door gevoelens, herinneringen aan gebeurtenissen, voorwerpen en plekken. 

Heimat is een album over mijn familiegeschiedenis en die van mijn ouders en voorouders. Over onze wortels, die liggen in de provincie Opper-Silezië in Polen, dat voor WOII nog Duitsland was. Over het trauma van deze oorlog. Over de relatie met mijn ouders die vertrokken naar West-Duitsland. Opgroeien met en opgevoed worden door ouders met een andere moedertaal dan de mijne.”

Het album is geproduceerd door LAVALU en gemixt door de Duitse toonmeester Peter Schmidt (o.a. Peter Fox en Wallis Bird) in de Ballsaal Studios in Berlijn. Miriam is één van de artiesten van De Basis in Nijmegen. Ze is beïnvloed door singer/songwriters als Conor Oberst, Sharon Van Etten, Aldous Harding, Sufjan Stevens, Sophie Hunger, This is the Kit en Nadia Reid. 

Heimat komt uit op 6 april 2022 via Whalefish Records. Op zaterdag 9 april speelt Miriam op het Booster showcasefestival in Enschede.

Miriam Moczko

Miriam Moczko