Woensdagavond 6 april 2022 is het in de Paarse Zaal van Doornroosje tijd voor een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt zangeres, songwriter en theatermaker Lakshmi het Pop Noir. Wij noemen het gewoon een avondje genieten.

De van oorsprong Wijchense Lakshmi heeft er zin in vanavond. Begeleid door drummer Rogier van Roosmalen, gitarist Pascal Voorbraak en violist Pauline Koning begint ze de avond vocaal erg rustig, maar muzikaal des te steviger. Los van het feit dat Koning alle lof verdient als violist en een extra dimensie toevoegt aan het optreden, is zij bij tijd en wijle ook Lakshmi’s achtergrondzangeres. Evenmin onverdienstelijk.

Lakshmi’s stem kan tegelijkertijd zo breekbaar zijn, zo klein, maar toch zo ongelooflijk krachtig en met zoveel impact dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat ze niet bekender is dan dat ze is.
Hoewel gitarist Pascal Voorbraak net zoveel beweegt als de gemiddelde bassist van andere bands, is zijn spel er niet minder om. Met een keur aan pedalen geeft hij zijn gitaar soms futuristische geluiden mee die het optreden naar een heel nieuw niveau tillen.

Lakshmi in Doornroosje

Lakshmi in Doornroosje

Tijdens ‘Northern Sky’, de enige keer dat Lakshmi zichzelf begeleid op het keyboard, vraagt ze het publiek om de lichtjes van hun telefoon te ontsteken en aldus de sfeer te verhogen. “Jammer dat er nu niet iemand is die hier een mooie foto van maakt,” zegt ze, zich er niet van bewust dat 3voor12 Gelderland fotograaf Rob al het podium opgekropen is om juist dát te doen.

Het is heerlijk om te zien dat Lakshmi er, gaandeweg het optreden, steeds meer lol in krijgt. Ze heeft dit gedurende de corona-lockdowns en dergelijke overduidelijk gemist. Zo zegt ze ook, wanneer vanuit het publiek de vraag komt hoe het nou eigenlijk met háár gaat: “Nu ik weer mag optreden, gaat het met de minuut beter.”

Lakshmi, eigenlijk de naam van de band rond zangeres Lakshmi Swami Persaud, danst zoveel ze kan over het podium heen. Soms zelfs zoveel dat ze het publiek even aan het woord moet laten om op adem te komen. Er komt een keur aan nummers voorbij, vanavond. Oudere, zoals ‘Ahaa’ of ‘Nowhere to Go’, gloednieuwe, zoals ‘Sun Into Colour’ en covers, zoals ‘I Touch Myself’. Wat echter schittert door afwezigheid, juist vanavond, juist hier in Nijmegen, is het nummer ‘Goffertpark’ dat Lakshmi schreef, samen met twee anderen, voor het programma Troubadours van Omroep Gelderland.

Setlist

1. Bruce Nauman (intro)
2. The Lost Kult
3. When No One Sees Me
4. Blue Lights
5. Sun Into Colour
6. Paradise
7. Empty
8. I Touch Myself
9. Ahaa
10. Grow With You
11. Northern Sky
12. Saturday
13. Ithaca
14. Nowhere To Go
15. Starship 109
16. Wars + REMIX
17. Hollow
18. Rain
19. All I Know
20. Lullaby
21. Bruce Nauman (outro)

Lakshmi in Doornroosje

Lakshmi in Doornroosje

Lakshmi in Doornroosje