Het is zaterdag 23 april, Record Store Day en lekker weer. Een goede gelegenheid om erachter te komen welk talent boven komt drijven in de Achterhoekse Band Competitie. Na twee jaar uitstel door coronamaatregelen geven DRU Poppodium en Stichting Huntenpop Belangen vandaag voor de tiende keer talentvolle bands de kans zich in de kijker te spelen. Met als prijs voor de winnaars onder meer een podiumplek op Huntenpop.

Youth Reserve

De avond openen als band is nooit de leukste plek om te beginnen. Het publiek druppelt nog binnen en is nog niet warm gespeeld. Maar Youth Reserve geeft zich ondanks gitaarproblemen helemaal om toch een indruk te maken. Na het eerste nummer vraagt zanger Silvian het publiek dan ook om naar voren te komen, iets dat met enige aarzeling gedaan wordt. De eerste releases van het Arnhemse synth-pop duo Youth Reserve werden opgepikt door 3FM en internationale blogs als Obscure Sound en American Pancake en het duo bracht in 2020 hun debuut-ep Tides uit. Geïnspireerd door acts als Future Islands, Talk Talk, Arcade Fire, LCD Soundsystem en MGMT maken de heren een mix van synth-heavy pop songs met een 80’s twist. De set vanavond is rustig, maar toch voorzichtig dansbaar.

Het concert

Achterhoekse Band Competitie
Zaterdag 23 april 2022
DRU Poppodium, Ulft

Youth Reserve
Chris Hero Jack
Daniel Brooke
Dan Mango
Olaf Putker
Emma Luca

Chris Hero Jack

Na een iets langere ombouw dan gepland en een meer gevulde zaal kan Chris Hero Jack beginnen. De jonge band rondom muzikant en filmmaker Christiaan Frölich pakt uit met een bassist gekleed in een jurk en naast de heren ook een extra dame in de band. Een eigenzinnige muzikale mix en een lekker optreden. Opvallend zijn is de hoeveelheid vrouwelijke fans in het publiek. Zouden ze voor de lange lokken en de stem van de zanger komen?

Chris Hero Jack

Daniel Brooke

Daniel Brooke (aka Daniel Brokke) is een emo/rock artiest uit Zwolle en bracht recent zijn single ‘Blood on her Prada’ uit. Hij tekende onlangs ook bij White Russian Records, een bekend label van onder andere de band Call It Off.  Menig bezoeker moet bij Brooke even slikken, omdat hij een compleet ander genre muziek speelt dan de rest. Niet dat die terughoudendheid lang duurt: na een aantal nummers begonnen enkelen te headbangen op de energieke muziek van frontman Daniel. In de set volgden de nummers elkaar snel op. Goed voor de energie, maar alleen jammer voor de connectie met het publiek. Is Daniel Brooke wellicht te groot voor dit (kleine) podium?

Dan Mango

Daniel Brooke is nog niet klaar of de fans van Dan Mango stromen de zaal binnen. Veel jong publiek dat zin heeft in een optreden van hun favoriete band. Dan (aka Dante van Hasselt, geboren in 2002) haalt zijn inspiratie uit Joji, Frank Ocean en Tyler, the Creator en brengt softpop met een lyrische boodschap erachter. Vorig jaar verscheen zijn debuutplaat See You In Seven. Dan Mango is net als zijn artiestennaam: iedereen vind mango lekker. En dat is te merken! De zaal gaat lekker op de popmuziek van Dante van Hasselt en zijn band. Zelfs een spandoek komt omhoog met de woorden 'Hup Hup Hup, voor Dante en zijn club!' Zouden zij de publieksprijs winnen?

Dan Mango

Olaf Putker

De rust keert weer een beetje terug in de zaal met Olaf Putker. Olaf Putker maakt alternatieve americana en trad twee dagen hiervoor nog op bij de 3voor12 Gelderland Awards. Met een voorliefde voor eigentijdse indie en zeventiger-jaren folk klinkt zijn muziek als een mix van Wilco, Nick Drake, Elliott Smith en Daryll-Ann. Het optreden vanavond tijdens de Achterhoekse Band Competitie  is rustig, solide, luistert lekker weg. Gewoon goed!

Emma Luca

De laatste band van de avond is de Doetinchemse disco-koningin Emma Luca. Emma is afgestudeerd aan het conservatorium van Arnhem en bracht in 2021 haar debuutalbum uit met een releaseshow in DRU Cultuurfabriek. Met haar swingende show vol vrolijke popliedjes met disco, funk en soul invloeden kunnen ook de andere bands de spanning even van hen afdansen. Bij Emma kan je merken dat ze geen rookie in het vak meer is met in het verleden optredens bij Radio 2 en 3FM.

Uitslag!

Wanneer het laatste optreden bijna op zijn eind loopt, stijgt de spanning toch een beetje in de zaal. Welke band wint de juryprijs? Wie is er publiekslieveling? Na een kort juryberaad en het tellen van de stemmen wordt de uitslag duidelijk. De publieksprijs van 2022 gaat naar DAN MANGO en de vakjury kiest voor EMMA LUCA. Volgens de jury was Emma Luca allround de beste band. Beide bands staan op Huntenpop 2022.

Olaf Putker

Winnaars van de Achterhoekse Band Competitie 2022