* Update artikel 27 augustus 2021 *

Uitstellen tot volgend jaar, verplaatsen naar eind van de zomer, of toch nog even wachten of het door kan gaan op de geplande datum? Voor festivals in Nederland is het onzeker óf en hoe ze door kunnen gaan in het licht van de coronamaatregelen. 3voor12 Gelderland zet op een rij wat de status is van de belangrijkste muziekfestivals in deze provincie, gebaseerd op wat er op dit moment bekend is.

September

Festival De Oversteek - Nijmegen

Om gecontroleerd mee te bewegen met de maatregelen en mogelijkheden is zaterdag 4 september gecanceld.  Zondag 5 september gaat wel door.

Status: gaat door
5 september 2021
Nijmegen-Noord
https://festivaldeoversteek.nl/

Under the Milky Way - Huissen

Vooralsnog staat het jaarlijkse festival Under the Milky Way in Huissen gepland voor begin september.

Status: gaat vooralsnog door
3 en 4 september 2021
Badweg 6, Huissen
www.underthemilkyway.nl

Het Nest - Nijmegen

Het jaarlijkse dancefestival Het Nest in Openluchttheater De Goffert stond gepland voor 3,4 en 5 september 2021, maar n.a.v. de maatregelen die bekend werden tijdens de persconferentie 13 augustus werd duidelijk dat het dit jaar niet door mag gaan.

Status: gaat dit jaar niet door
Openluchttheater De Goffert, Nijmegen
https://hetnest.nl/

SPOEL Festival - Culemborg

Het is op dit moment nog niet bekend of het Culemborgse festival, dat doorgaans eind augustus/begin september georganiseerd wordt, dit jaar wel of niet doorgaat. Ook is er nog geen datum bekend.

Status: nog niet bekend
Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk, Culemborg
www.spoel.info

Appelpop - Tiel

Appelpop in Tiel, dat dit jaar op 10 en 11 september zou zijn, gaat niet door. Naast onzekerheid rondom de coronacrisis is volgens de organisatie het bedrijfsrisico te groot. Appelpop, een gratis toegankelijk festival, valt als gratis festival niet onder het garantiefonds dat de overheid heeft ingesteld.

Status: gaat dit jaar niet door
9 en 10 september 2022
Waalkade Tiel
www.appelpop.nl

Mañana Mañana

Augustus

Huntenpop - Ulft

Gezien de huidige situatie en de vooruitzichten vindt de organisatie het niet realistisch om op 30 & 31 juli de 31e editie van Huntenpop te kunnen organiseren. Het festival is daarom verplaatst naar volgend jaar.  

Status: gaat dit jaar niet door
12 en 13 augustus 2022
DRU Park, Hutteweg 24, Ulft
www.huntenpop.nl

Polderpop - Leuth

Voor het tweede jaar op een rij geen PolderPop. De veranderende regelgeving rondom Corona maakt het voor de organisatie onmogelijk om een editie te organiseren die financieel verantwoord is voor PolderPop als vrijwilligersorganisatie.

Status: gaat dit jaar niet door
Bedrijventerrein Lieskes Wengs, Leuth
www.polderpop.com

Culemborg Blues Festival - Culemborg

Het bluesfestival in Culemborg, jaarlijks eind augustus in het centrum, gaat ook dit jaar niet door.

Status: gaat dit jaar niet door
27 augustus 2022
Centrum Culemborg
www.culemborgblues.nl

Hoogte80 Festival

Juli

Down The Rabbit Hole - Ewijk

Down The Rabbit Hole gaat dit jaar niet door. Het festival was al eenmalig verplaatst van juli in Beuningen naar eind augustus op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen. Door de vele onzekerheden rondom de deltavariant van het virus heeft het kabinet besloten geen meerdaagse evenementen met camping toe te staan tot 1 september.  

Status: gaat dit jaar niet door
1 t/m 3 juli 2022
Recreatiepark De Groene Heuvels in Ewijk
https://downtherabbithole.nl

Zomervreugde - Arnhem

Zomervreugde Festival was in 2019 voor het eerst op Papendal en trok ruim 5.000 bezoekers, verdeeld over vier podia en gehost door partners als Vunzige Deuntjes, Watermeloen en Luxor Live. Het festival zou dit jaar op 3 juli plaatsvinden, maar is verplaatst naar eind september. Zomervreugde gaat daarbij de samenwerking aan met Framed festival. Framed Festival verzorgt jaarlijks de omlijsting van de European BMX Cup, met een mix van o.a.  (live)muziek en hiphop/urban dance.

Status: verplaatst
24 t/m 26 september 2021
Papendal, Papendallaan 9, Arnhem
www.zomervreugdefestival.nl

Dreamfields - Lathum

Het dancefestival Dreamfields Festival - dat zou plaatsvinden op 10 juli 2021 - gaat dit jaar niet door en is verplaatst naar 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
9 juli 2022
Rhederlaag, Lathum
www.dreamfields.nl

Valkhof festival - Nijmegen

Het Valkhof Festival, dat jaarlijks gelijktijdig met de Vierdaagsefeesten in Nijmegen wordt gehouden, gaat dit jaar niet door in de huidige vorm op het Valkhof. Er is wel net zoals vorig jaar een kleinschalig festival: X Valkhof Festival.

Status: gaat door in andere opzet
17 t/m 23 juli 2021
www.valkhoffestival.nl

Vierdaagsefeesten - Nijmegen

Ook dit jaar geen Vierdaagsefeesten in Nijmegen in de derde week van juli. Er zijn verschillende scenario's bekeken, maar uiteindelijk bleek dat er té weinig zekerheid is om evenementen rond de zomer te kunnen organiseren. De openingsstrategie van de rijksoverheid biedt te weinig zekerheid voor evenementen in het begin van de zomer, zo was de gezamenlijke conclusie van gemeente, hulpdiensten en organisatie in april 2021. Ook uitstel naar het najaar blijkt niet haalbaar.  

Status: gaat dit jaar niet door
16 t/m 22 juli 2022
Centrum Nijmegen
www.vierdaagsefeesten.nl

Festival Op 't Eiland - Nijmegen

Festival Op 't Eiland, dat jaarlijks gelijktijdig met de Vierdaagsefeesten in Nijmegen wordt gehouden op het Stadseiland, gaat dit jaar niet door.

Status: gaat dit jaar niet door
16 t/m 22 juli 2022
Waalstrand, Nijmegen
https://opheteiland.nl

 

Zwarte Cross - Lichtenvoorde

De organisatie van de Zwarte Cross heeft besloten om de editie van 2021 - die eind september zou zijn - definitief af te gelasten. Onzekerheid over o.a. het waarborgfonds en onduidelijkheid over vergunningseisen rondom COVID bij grootschalige evenementen hebben een rol gespeeld bij het nemen van dit besluit.

Status: gaat dit jaar niet door
14 t/m 17 juli 2022
Festivalterrein 'De Schans', Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

Valkhof Festival

Juni

Free Your Mind - Arnhem

Het dancefestival Free Your Mind was al verplaatst van 5 & 6 juni naar eind juli bij de Stadsblokken in Arnhem, maar vanwege de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet 9 juli afkondigde, is het dancefestival afgeblazen.

Status: gaat dit jaar niet door
4 juni 2022
Stadsblokkenweg 1, Arnhem
www.freeyourmindfestival.nl

 

Music Meeting - Nijmegen

In 2021 vindt Music Meeting Festival niet plaats. De organisatie hoopt in het najaar een serie live concerten in Nijmegen en omgeving te presenteren als de coronamaatregelen het toelaten.

Status: gaat dit jaar niet door
4 t/m 6 juni 2022
Park Brakkenstein, Nijmegen
https://musicmeeting.nl

Mañana Mañana - Vorden

Festival Mañana Mañana is definitief afgelast voor 2021. Met de huidige regels is het voor de organisatie niet mogelijk om in augustus een festival met camping te organiseren. Mañana Mañana was dit jaar door de coronapandemie al verplaatst van juni naar het weekend van 12 t/m 15 augustus op de nieuwe locatie bij Kasteel Oolde in Laren. Daar vindt in 2022 het festival ook plaats van 9 t/m 12 juni 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
9 t/m 12 juni 2022
Kasteel Oolde, Laren (GLD)
www.mananamanana.eu

Drift Festival - Nijmegen

Het Drift Festival vindt doorgaans in juni plaats, maar dit gaat niet door. De organisatie houdt in plaats daarvan op 26 en 27 november de allereerste Herfstdrift Festival Weekender.

Status: gaat dit jaar niet door
26 en 27 november 20201
De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen
https://driftomtedansen.nl

Reurpop - Ruurlo

Het driedaagse festival in het Achterhoekse Ruurlo dat begin juni 2021 zou plaatsvinden gaat dit jaar niet door. De impact die het COVID-19 virus heeft op de voorbereiding van het festival is groot meldt de organisatie.

Status: gaat dit jaar niet door
17 t/m 19 juni 2022
Wiersseweg, Ruurlo
www.reurpop.nl

Spijkerrok - Arnhem

Het is op dit moment nog niet bekend of het Arnhemse festival, dat in Vrijstaat Thialf plaatsvindt en doorgaans in juni georganiseerd wordt, dit jaar wel of niet doorgaat. Ook is er nog geen datum bekend.

Status: nog niet bekend
Vrijstaat Thialf. Dullertstraat 33 Arnhem
www.spijkerrok.com

Kids 'n' Billies - Nijmegen

Het jaarlijkse Kids 'n ' Billies festival in Openluchttheater de Goffert - dat gepland stond voor 19 juni 2021 - gaat dit jaar niet door. Wegens de huidige restricties is het niet mogelijk om een festival te organiseren zoals de organisatie dat voor ogen heeft.

Status: gaat dit jaar niet door
18 juni 2022
Openluchttheater de Goffert, Nijmegen
www.kidsnbillies.nl

Appelpop

Mei

Hoogte80 Festival - Arnhem

Het Arnhemse H80 Festival - dat doorgaans rond Hemelvaart plaatsvindt - gaat in zijn huidige vorm dit jaar niet door. De organisatie kiest in 2021 vanwege onzekerheden rondom corona voor een jaarrond programma. 

Status: gaat dit jaar niet door
Hoogte 80, Arnhem
https://h80festival.nl

Sjoksfestival - Aalten

Het Sjoksfestival wordt altijd gehouden op de laatste vrijdag en zaterdag in mei, maar is verplaatst naar 3 en 4 juni 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
3 en 4 juni 2022
Centrum, Aalten
www.sjoks.nl

Hootchie Koe - Varsseveld

Het Achterhoekse Hootchie Koe festival stond gepland voor mei 2021, was al verplaatst naar eind augustus, maar gaat dit jaar toch niet door. Alle gekochte tickets blijven geldig voor een volgend festival in 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
1 t/m 3 juli 2022
Leemscherweg 24, Varsseveld
https://hootchiekoe.nl

Emporium - Wijchen

Het dancefestival Emporium gaat dit jaar niet door en is verplaatst van 29 mei 2021 naar zaterdag 28 mei 2022. 

Status: gaat dit jaar niet door
28 mei 2022
De Berendonck, Wijchen
www.emporiumcelebrations.nl

 

Hemelvaartfeesten - Ulft

De Hemelvaartfeesten bij het DRU Park in Ulft gaan dit jaar niet door en zijn verplaatst naar 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
26 mei en 28 mei 2022
DRU Park, Hutteweg 24, Ulft
www.hemelvaartfeesten.nl

Over De Top Festival - Lichtenvoorde

Over De Top Festival gaat dit jaar niet door, omdat er door de impact van het coronavirus te veel onzekerheid is het festival te organiseren.

Status: gaat dit jaar niet door
4 en 5 juni 2022
Hendrik Leemreizestraat 2, Lichtenvoorde
www.overdetopfestival.nl