* Update artikel 16 juni 2021 *

Uitstellen tot volgend jaar, verplaatsen naar eind van de zomer, of toch nog even wachten of het door kan gaan op de geplande datum? Voor festivals in Nederland is het onzeker óf en hoe ze door kunnen gaan in het licht van de coronamaatregelen. 3voor12 Gelderland zet op een rij wat de status is van de belangrijkste muziekfestivals in deze provincie, gebaseerd op wat er op dit moment bekend is.

Mei

Hoogte80 Festival - Arnhem

Het Arnhemse H80 Festival - dat doorgaans rond Hemelvaart plaatsvindt - gaat in zijn huidige vorm dit jaar niet door. De organisatie kiest in 2021 vanwege onzekerheden rondom corona voor een jaarrond programma. 

Status: gaat dit jaar niet door
Hoogte 80, Arnhem
https://h80festival.nl

Sjoksfestival - Aalten

Het Sjoksfestival wordt altijd gehouden op de laatste vrijdag en zaterdag in mei, maar is nu verplaatst van 28 en 29 mei naar 16 en 17 juli 2021.

Status: verplaatst
16 en 17 juli 2021
Centrum, Aalten
www.sjoks.nl

Hootchie Koe - Varsseveld

Het Achterhoekse Hootchie Koe festival stond gepland voor mei 2021, maar is nu verplaatst naar eind augustus. Kan het desondanks niet doorgaan, dan blijven alle gekochte tickets geldig voor een volgend festival in 2022.

Status: verplaatst
27 t/m 29 augustus 2021
Leemscherweg 24, Varsseveld
https://hootchiekoe.nl

Emporium - Wijchen

Het dancefestival Emporium gaat dit jaar niet door en is verplaatst van 29 mei 2021 naar zaterdag 28 mei 2022. 

Status: gaat dit jaar niet door
28 mei 2022
De Berendonck, Wijchen
www.emporiumcelebrations.nl

 

Hemelvaartfeesten - Ulft

De Hemelvaartfeesten bij het DRU Park in Ulft gaan dit jaar niet door en zijn verplaatst naar 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
26 mei en 28 mei 2022
DRU Park, Hutteweg 24, Ulft
www.hemelvaartfeesten.nl

Over De Top Festival - Lichtenvoorde

Over De Top Festival - dat dit jaar op 22 en 23 mei zou plaatsvinden - gaat niet door. Door de impact van het coronavirus is er te veel onzekerheid om het festival te organiseren meldt de organisatie.

Status: gaat dit jaar niet door
4 en 5 juni 2022
Hendrik Leemreizestraat 2, Lichtenvoorde
www.overdetopfestival.nl

Hoogte80 Festival

Juni

Free Your Mind - Arnhem

Het dancefestival Free Your Mind gaat vooralsnog door dit jaar, maar is wel verplaatst van 5 & 6 juni naar eind juli bij de Stadsblokken in Arnhem.

Status: verplaatst
31 juli 2021
Stadsblokkenweg 1, Arnhem
www.freeyourmindfestival.nl

 

Music Meeting - Nijmegen

In 2021 vindt Music Meeting Festival niet plaats. De organisatie hoopt in het najaar een serie live concerten in Nijmegen en omgeving te presenteren als de coronamaatregelen het toelaten.

Status: gaat dit jaar niet door
4 t/m 6 juni 2022
Park Brakkenstein, Nijmegen
https://musicmeeting.nl

Mañana Mañana - Vorden

De organisatie achter festival Mañana Mañana heeft besloten om het festival te verplaatsen naar augustus 2021. De oorspronkelijke datum (10 t/m 13 juni) komt daarmee te vervallen. Vanwege de verplaatsing naar een nieuwe datum is de locatie rondom Kasteel Vorden in 2021 niet beschikbaar, dus daarom is de nieuwe locatie Kasteel Oolde in Laren.

Status: verplaatst
12 t/m 15 augustus 2021
Kasteel Oolde, Laren (GLD)
www.mananamanana.eu

Drift Festival - Nijmegen

Het Drift Festival vindt doorgaans in juni plaats, maar dit gaat niet door. De organisatie houdt in plaats daarvan op 26 en 27 november de allereerste Herfstdrift Festival Weekender.

Status: gaat dit jaar niet door
26 en 27 november 20201
De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen
https://driftomtedansen.nl

Reurpop - Ruurlo

Het driedaagse festival in het Achterhoekse Ruurlo dat begin juni 2021 zou plaatsvinden gaat dit jaar niet door. De impact die het COVID-19 virus heeft op de voorbereiding van het festival is groot meldt de organisatie.

Status: gaat dit jaar niet door
17 t/m 19 juni 2022
Wiersseweg, Ruurlo
www.reurpop.nl

Spijkerrok - Arnhem

Het is op dit moment nog niet bekend of het Arnhemse festival, dat in Vrijstaat Thialf plaatsvindt en doorgaans in juni georganiseerd wordt, dit jaar wel of niet doorgaat. Ook is er nog geen datum bekend.

Status: nog niet bekend
Vrijstaat Thialf. Dullertstraat 33 Arnhem
www.spijkerrok.com

Kids 'n' Billies - Nijmegen

Het jaarlijkse Kids 'n ' Billies festival in Openluchttheater de Goffert - dat gepland stond voor 19 juni 2021 - gaat dit jaar niet door. Wegens de huidige restricties is het niet mogelijk om een festival te organiseren zoals de organisatie dat voor ogen heeft.

Status: gaat dit jaar niet door
18 juni 2022
Openluchttheater de Goffert, Nijmegen
www.kidsnbillies.nl

Mañana Mañana

Juli

Down The Rabbit Hole - Ewijk

Down The Rabbit Hole gaat in juli niet door bij recreatiepark De Groene Heuvels in Ewijk en wordt eenmalig verplaatst naar eind augustus op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen. Het risico op afgelasting is in het weekend van 2 t/m 4 juli nog te groot en daarnaast touren veel artiesten niet in juli omdat veel andere Europese festivals ook niet doorgaan, meldt de organisatie.

Status: verplaatst
27 t/m 29 augustus 2021
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
https://downtherabbithole.nl

Zomervreugde - Arnhem

Zomervreugde Festival was in 2019 voor het eerst op Papendal en trok ruim 5.000 bezoekers, verdeeld over vier podia en gehost door partners als Vunzige Deuntjes, Watermeloen en Luxor Live. Het festival zou dit jaar op 3 juli plaatsvinden, maar is verplaatst naar eind september. Zomervreugde gaat daarbij de samenwerking aan met Framed festival. Framed Festival verzorgt jaarlijks de omlijsting van de European BMX Cup, met een mix van o.a.  (live)muziek en hiphop/urban dance.

Status: verplaatst
24 t/m 26 september 2021
Papendal, Papendallaan 9, Arnhem
www.zomervreugdefestival.nl

Dreamfields - Lathum

Het dancefestival Dreamfields Festival - dat zou plaatsvinden op 10 juli 2021 - gaat dit jaar niet door en is verplaatst naar 2022.

Status: gaat dit jaar niet door
9 juli 2022
Rhederlaag, Lathum
www.dreamfields.nl

Valkhof festival - Nijmegen

Het Valkhof Festival, dat jaarlijks gelijktijdig met de Vierdaagsefeesten in Nijmegen wordt gehouden, gaat dit jaar niet door in de huidige vorm op het Valkhof. Er is wel net zoals vorig jaar een kleinschalig festival: X Valkhof Festival.

Status: gaat door in andere opzet
16 t/m 22 juli 2022
www.valkhoffestival.nl

Vierdaagsefeesten - Nijmegen

Ook dit jaar geen Vierdaagsefeesten in Nijmegen in de periode 17 t/m 23 juli 2021. Er zijn verschillende scenario's bekeken, maar uiteindelijk bleek dat er té weinig zekerheid is om evenementen rond de zomer te kunnen organiseren. De openingsstrategie van de rijksoverheid zoals die er nu ligt, biedt te weinig zekerheid voor evenementen in het begin van de zomer, zo is de gezamenlijke conclusie van gemeente, hulpdiensten en organisatie. Nog langer wachten met de concrete voorbereiding van het grootste evenement van Nederland is helaas geen optie meer, en ook uitstel naar het najaar blijkt niet haalbaar.  

Status: gaat dit jaar niet door
16 t/m 22 juli 2022
Centrum Nijmegen
www.vierdaagsefeesten.nl

Festival Op 't Eiland - Nijmegen

Festival Op 't Eiland, dat jaarlijks gelijktijdig met de Vierdaagsefeesten in Nijmegen wordt gehouden op het Stadseiland, gaat dit jaar niet door.

Status: gaat dit jaar niet door
16 t/m 22 juli 2022
Waalstrand, Nijmegen
https://opheteiland.nl

 

Zwarte Cross - Lichtenvoorde

De organisatie van de Zwarte Cross heeft besloten om de editie van 2021 - die eind september zou zijn - definitief af te gelasten. Onzekerheid over o.a. het waarborgfonds en onduidelijkheid over vergunningseisen rondom COVID bij grootschalige evenementen hebben een rol gespeeld bij het nemen van dit besluit.

Status: gaat dit jaar niet door
14 t/m 17 juli 2022
Festivalterrein 'De Schans', Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

Valkhof Festival

Augustus

Huntenpop - Ulft

De afgelopen maanden heeft de organisatie hard gewerkt aan de voorbereidingen op de 31e editie van Huntenpop, maar gezien de huidige situatie en de vooruitzichten vindt men het niet realistisch om op 30 & 31 juli Huntenpop te kunnen organiseren. Het festival is daarom verplaatst naar volgend jaar.  

Status: gaat dit jaar niet door
12 en 13 augustus 2022
Locatie: DRU Park, Hutteweg 24, Ulft
www.huntenpop.nl

Polderpop - Leuth

Vooralsnog staat het jaarlijkse Polderpop festival in Leuth gepland voor medio augustus. Het is op dit moment nog niet bekend of het dit jaar definitief wel of niet doorgaat.

Status: gaat vooralsnog door
14 en 15 augustus 2021
Bedrijventerrein Lieskes Wengs, Leuth
www.polderpop.com

 

September

SPOEL Festival - Culemborg

Het is op dit moment nog niet bekend of het Culemborgse festival, dat doorgaans eind augustus/begin september georganiseerd wordt, dit jaar wel of niet doorgaat. Ook is er nog geen datum bekend.

Status: nog niet bekend
Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk, Culemborg
www.spoel.info

Festival De Oversteek - Nijmegen

Vooralsnog staat het jaarlijkse Festival De Oversteek gepland voor begin september. Het is op dit moment nog niet bekend of het dit jaar definitief wel of niet doorgaat.

Status: gaat vooralsnog door
4 en 5 september 2021
Nijmegen-Noord
https://festivaldeoversteek.nl/

Under the Milky Way - Huissen

Vooralsnog staat het jaarlijkse festival Under the Milky Way in Huissen gepland voor begin september. Het is op dit moment nog niet bekend of het dit jaar definitief wel of niet doorgaat.

Status: gaat vooralsnog door
3 en 4 september 2021
Badweg 6, Huissen
www.underthemilkyway.nl

Het Nest - Nijmegen

Vooralsnog staat het jaarlijkse dancefestival Het Nest in Openluchttheater De Goffert gepland voor begin september. Het is op dit moment nog niet bekend of het dit jaar definitief wel of niet doorgaat.

Status: gaat vooralsnog door
4 september 2021
Openluchttheater De Goffert, Nijmegen
https://hetnest.nl/

Appelpop - Tiel

Appelpop in Tiel, dat dit jaar op 10 en 11 september zou zijn, gaat niet door. Naast onzekerheid rondom de coronacrisis is volgens de organisatie het bedrijfsrisico te groot. Appelpop, een gratis toegankelijk festival, valt als gratis festival niet onder het garantiefonds dat de overheid heeft ingesteld.

Status: gaat dit jaar niet door
9 en 10 september 2022
Waalkade Tiel
www.appelpop.nl

Appelpop