De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Mummy's A Tree - New Song.

De band

De Nijmeegse band Mummy’s A Tree bestaat al sinds 1996 in wisselende samenstelling. De constante factor is zanger en gitarist Stefan van den Berg. Er werden in al die jaren vijf albums uitgebracht, telkens met redelijk lange tussenpozen. Het nieuwe, zesde album New Song, verschijnt relatief kort na Goodbye Stratosphere dat in 2018 verscheen en de ep Grenadine uit 2019. De line-up is nu min of meer hetzelfde gebleven met naast Stefan bassist Rick Weren en de jonge drummer Imre Elzer. Net voor de eerste lockdown kan de band dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne in maart 2020 terecht in de legendarische Berlijnse Hansa Studio ‘by the wall’. De sfeer van de grootheden die hen voorgingen (David Bowie, U2) en een producersteam bestaande uit Gordon Raphael (The Strokes, Regina Spektor) en Daniel Benyamin (o.a. Sea + Air), geeft de band de boost die nodig is voor New Song.

De muziek

Had het vorige album Goodbye Stratosphere echt een thema; dingen vanuit een ander perspectief zien, wat kan betekenen dat je nog verder de ruimte ingaat of juist dat je met beide benen op de grond blijft. Nu lijkt Mummy’s A Tree meer te aarden en met een simpel doel naar Berlijn te zijn vertrokken; om een groots klinkende studioplaat op te nemen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de drie avontuurlijke muzikanten met een gedeelde voorliefde voor de emotionele zeggingskracht van geluid zijn geïnspireerd door de sfeer in de Hansa Studio. New Song noemen ze zelf “een plaat van hoop”.

Albumopener en tevens titelnummer ‘New Song’ laat meteen horen dat de band anders klinkt dan voorheen. Directer, grootser. Dit is voor hun doen een recht door zee nummer, waarin de gitaar lekker fel tekeer mag gaan. Maar Mummy’s A Tree blijft natuurlijk wel eigengereid en avontuurlijk, dus komen er verschillende stijlen popmuziek langs en weten ze de subtiele knipogen naar de rijke pophistorie te maken. Zo horen we verwijzingen naar The Beatles (‘Pipeline’, maar meer nog ‘Leader In Town’) en Grace Jones (‘Spring Is Coming’). Fraai is de inzet van meerdere stemmen in `All of This’, een nummer dat verhaalt over transformatie en spiritualiteit.

In het verleden heeft Mummy’s A Tree wel eens aangegeven geïnspireerd te zijn door een band als Hallo Venray, die in hun lange carrière nooit te beroerd waren om nieuwe wegen te bewandelen. Hier is een zeker een parallel te trekken, want ook deze bijzondere Nijmeegse band zal nooit twee keer dezelfde plaat maken. Mooi is het klein gehouden ‘All My Thoughts’, terwijl het groots opgezette ‘Leader In Town’ veel meer de diepte in gaat. Ook hebben de toegevoegde geluidseffecten een meerwaarde.

Ijzersterk is ook ‘Stop Breaking Down’, waarbij bijvoorbeeld een band als Johan niet ver uit de buurt ligt. ‘Bye’, een nummer over de strijd tegen angst, laat Stefan’s gedragen stem horen. ‘Spring Is Coming’ komt heerlijk loom voorbij, de Franse passages passen perfect, je wil meteen je hangmat opzoeken.

Ook fijn om te lezen dat het album fysiek zal verschijnen, zowel op cd als op vinyl. New Song eist de aandacht op van AlascA frontman Frank Bond, die het album graag wilde uitbrengen op zijn King Forward Records. En zo geschiede.

Het oordeel

Vijfentwintig jaar na het bejubelde debuutalbum is Mummy’s A Tree springlevend. Toen stond het portret van Stefan’s moeder op de hoes van de debuutplaat, nu staat hij zelf op de cover van New Song. Zonder opsmuk: what you see is what you get. Om alle aandacht te geven aan de muziek. Die muziek is altijd sfeervol en tegelijkertijd experimenteel, maar ook zorgvuldig gearrangeerd. En dit album heeft meer zeggenschap dan alle tussenliggende albums. Misschien vanwege het feit dat New Song werd opgenomen in de legendarische Hansa Studio, misschien vanwege het feit dat de band nu beter op elkaar is ingespeeld dan drie jaar geleden. De cirkel lijkt hiermee rond. Na het debuut was er landelijke aandacht voor de band. Ze stonden in de finale van De Grote Prijs en deden optredens met grote bands als dEUS en My Morning Jacket. Met New Song verdient Mummy’s A Tree opnieuw een prominente plek midden in het Nederlandse popcircuit. Ergens naast Hallo Venray.

Verkrijgbaar op cd en vinyl.