De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van Kit For The Delicate - Where Is The Plan?

De band

Kit For The Delicate is het nieuwe project van Coert de Boe en Miriam Moczko, die beiden hun sporen in de Arnhemse scene hebben verdiend. Coert was de frontman van de indierock band Monokraft en was lid van de alternatieve electropop band Under The Water. Sinds ze is afgestudeerd op het conservatorium heeft Miriam haar singer-songwriter vaardigheden geperfectioneerd in bands als Push, Chicadeliq en Madagaskar, maar ze is vooral bekend als solo-artieste. Vanaf de zomer van 2017, na een periode waarin ze elkaar muzikaal moesten aftasten, is de perfecte vorm gevonden waarin ze hun krachten kunnen bundelen. Gezamenlijke inspiratiebronnen zijn Damien Rice, Sharon van Etten, Eddie Vedder en Agnes Obel. Horen we die ook terug op het debuutalbum van Kit For The Delicate?

De muziek

Er staan tien nummers op Where Is The Plan? Er zijn nummers uit de koker van Coert, waarbij Miriam op altviool meespeelt. En andersom. Zo is het opeingsnummer ‘The Robot’ duidelijk van de hand van Coert, die bijna het hele nummer alleen zingt en het gitaarspel voor zijn rekening neemt. Dan volgt ‘Heavy Coat’ van Miriam’s hand. Mooi is het outro met ooh ho’s en repetitief gitaarspel. Eigenlijk zijn alle liedjes klein en gestript van alle poespas, alleen stem, gitaar en altviool en een enkele keer het klokkenspel. Een perfect voorbeeld van zo’n klein liedje is het hemelse ‘Loophole’. Wanneer de samenzang in de nummers begint, nemen de stemmen van Coert en Miriam je mee naar een hoger niveau. Een lied met een sterke tekst en melodielijn is ‘History’.

De samenzang bereikt in ‘Somehow’ nieuwe hoogten. In het Damien Rice achtige ‘Confusion’ gaan even alle remmen los om vervolgens weer klein te eindigen. Vooral Miriam weet maximaal effect te sorteren met haar instrument. Vervolgens is het door Miriam gezongen ‘River’ als een kabbelend beekje. Ook de tweede stem van Coert blijft bewust ingetogen.

‘Leaves Falling From The Tree’ is het intiemste nummer van het album. Met een fluisterstem zingt Coert in je oor, terwijl de altviool sierlijk wordt bespeeld door Miriam. Dan volgt alweer het afsluitende nummer ‘Clementine’. Qua toon een afwijkend nummer dat eigenlijk iets verdrietigs beschrijft, maar waaruit ook hoop spreekt.

Het oordeel

Al vanaf de eerste keer dat Coert en Miriam samen op het podium stonden, merkten ze dat er een muzikale klik was. Die samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot de vruchtbare samenwerking Kit For The Delicate. Kleine en delicate liedjes, apart van elkaar geschreven, maar wel samen uitgevoerd. De uitvoering is sober en ingetogen. Hierdoor ligt eenvormigheid op de loer, maar het songmateriaal van deze ervaren Arnhemmers is sterk genoeg om de aandacht het hele album lang vast te houden. Where Is The Plan? is een intieme plaat geworden. Ideaal voor een regenachtige zondag.