Het Nijmeegse indierock-kwartet Taveneer en de Nijmeegse/Utrechtse psychedelische rockformatie Cymbaline bundelen deze zaterdagavond hun krachten voor een double bill in Merleyn. Beide bands staan, gewapend met verse single-releases, wellicht aan de vooravond van een lange carrière. 3voor12 Gelderland was er bij.

Het concert

Cymbaline + Taveneer. Zaterdag 16 maart 2019, Merleyn Nijmegen

Taveneer, de band met al enkele jaren live-ervaring in huis, betreedt om kwart over tien relatief laat het podium, maar de zaal heeft daarmee gelegenheid gekregen goed vol te stromen. Hun muziek laat zich omschrijven als gitaarpop met een retro-feel en vanaf de opener ‘Our Little Dream’ weet de groep de aandacht goed vast te houden. Hoewel het merendeel van de zang door gitarist Jelle Crooijmans voor zijn rekening wordt genomen, biedt de opstelling met drie microfoons vooraan het podium een aantrekkelijk front voor het publiek. Jammer dat de bij vlagen aan Lou Reed herinnerende zang soms wat moeilijk te verstaan is.

De band speelt eerdere single ‘Anamnesis’ en ook de nieuwe nummers ‘Silent Observer’ en ‘Can’t Keep Me Around’, van de nieuwe dubbele A-kant Lesson One – de eerste in een serie van vier geplande releases. In de zaal is het soms even gezellig als rumoerig, maar dat brengt de strakke drums van Ramon Repkes geen moment aan het wankelen. De The Cure-cover ‘Friday I'm In Love’ en Crooijmans’ verzoek aan het publiek om allemaal iets naar voren te komen hernieuwt de aandacht en na afsluiter ‘Life Below the Mountain’ kan de band op een enthousiast onthaal rekenen. Men weet in Nijmegen wie Taveneer is.

Setlist Taveneer

Taveneer

Taveneer

Waar het voor Taveneer grotendeels een thuiswedstrijd betreft staat Cymbaline, hoewel ooit gesitueerd in Nijmegen, aanvankelijk toch iets meer voor een uitdaging het publiek van de Waalstad naar zich toe te trekken. De psychedelische rockband neemt ons echter vanaf zijn subtiele opening al snel mee terug naar het New York van 1970. Met een onvervalste Philicorda en de scherp gedefinieerde zang van Jeroen Rondeel doet hun geluid denken aan zowel The Velvet Underground als aan de meer hedendaagse Jacco Gardner.

Werk is er ook gemaakt van de ondersteunende visuals: de band speelt namelijk tegen een achtergrond van live geproduceerde vloeistofprojectie. Er is ook, bedoeld of onbedoeld, visueel een extra bijrol weggelegd voor de kunstenaar aan de zijkant van het podium die het hele concert als een mad scientist met haar flessen en glasplaten in de weer te zien is. Cymbaline speelt de nieuwe, energieke single ‘Dark Grove, Fair One’ en met een cover van het klassieke Patti Smith-drieluik 'Land' bereikt het enthousiasme van het publiek een hoogtepunt. De band sluit af met het recente, krautrock-achtige ‘Nicht Weiter als Berlin’ en kijkt zo vooruit naar haar eerste optredens in Duitsland deze maand.

Setlist Cymbaline

We kijken uit naar meer studiomateriaal en zien beide bands graag terug op de grotere (festival-)podia. Taveneer en Cymbaline lijken er klaar voor.

Cymbaline

Cymbaline

Cymbaline