De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van SLECHT.

De band

SLECHT is een Nederlandstalige band met leden uit Noord-Brabant en Gelderland. Gerard Peters is de zanger, Martijn van Haren speelt basgitaar en trompet, Jeroen van Hal zit achter de drumkit en de gebroeders Sander en Paul van den Boogaard spelen gitaar, saxofoon en trombone. Die bandnaam geeft al meteen aan dat het vijftal zichzelf vooral niet al te serieus neemt. Wat lang geleden min of meer als grap is begonnen in Balgoy, heeft nu, na al die jaren, dan toch geleid tot een echt SLECHT album. Opgenomen in de studio bij Merijn van Haren, ja die van Navarone.

De muziek

De Nederlandstalige rock van SLECHT is verre van origineel, maar zit wel goed in elkaar. De meeste nummers zijn te typeren als boerenrock (denk aan Normaal of AC/DC), terwijl er ook een walz (‘Walz’), een carnaval-achtig lied en Doe Maar-reggae (‘Magnetron’) voorbij komen. De band weet wel degelijk wat goed is en wat niet (of minder). Zo opent het album met het sterkste nummer uit hun repertoire; ‘Advocaat’. Teksten met een knipoog (‘Boeven Vangen’), over vrouwen, drank, politie en Maxima. En dan is er het legendarische Flink Van Bill koor, bestaande uit Merijn, Astrid, Kees, Clara, Roman, Jozef, Charles, Sander, Jeroen, Paul, Martijn en Grad. ‘Hanekam’ is een aardig nummer, maar dat Gerard Peters geen goede zanger is, blijkt hier wel. De twaalf nummers op Slecht Opgenomen zijn allemaal van eigen hand, op de rockbewerking van Benny Neyman’s ‘Ik Weet Niet Hoe’ na. Dat is natuurlijk een geheide meezinger.

Het oordeel

Zelf schrijft de band in het tekstboekje bij de cd “Of de wereld er nu op zit te wachten of niet, hij is er… een SLECHT album.” En misschien doet de band het dan alleen maar voor de lol, het klinkt helemaal niet SLECHT. De productie door Merijn van Haren is wel uitstekend. Alle instrumenten en stemmen zijn goed uitgemixt. Maar de cd Slecht Opgenomen is natuurlijk een aandenken. Voor iedereen die de band (net) live heeft gezien en daarbij een feestje heeft kunnen bouwen. SLECHT is zo’n band, die het goed doet op een festival in de regio. De ultieme beloning voor deze gasten zou een plekje zijn op de Zwarte Cross.